• V košarici ni izdelkov.

5 stavkov, ki razvrednotijo drugo osebo

Izognite se naslednjim stavkom:

  • Vsaj ni ..(še kaj hujšega).
  • Osebno mislim, da ne bi smela tako čutiti, vendar to je moje mnenje.
  • Zahvali se bogu (xy), ker bi lahko bilo še 100x hujše.
  • Ah daj no, nasmej se že. Težko te gledam takšno.
  • Ne razmišljaj preveč. Sprijazni se in pojdi dalje.

Zmeraj, ko ste ali boste slišali kaj takšnega, se zavedajte, da je bilo mišljeno dobro. Vsi si želimo, da se nam draga oseba bolje počuti in da čimprej neha trpeti.

Vendar, ko izrečemo kakšen takšen stavek, razvrednotimo počutje druge osebe. Povzročimo, da se počuti še bolj osamljeno v svoji izkušnji. Ne-videno, ne-slišano, ne-razumljeno.

Drugega je potem lahko celo sram, ker čuti ta čustva. Vedite, da je oseba že “ranjena”. Ne dajajte še dodatne soli na rano.


Vsa čustva so v redu in čutimo jih, ker nam dogodek, ki se je dogodil nekaj pomeni. Ob žalosti vemo, da smo nekaj pomembnega izgubili. Kadar smo jezni, vemo da so bila kršena naša prepričanja in vrednote. Kadar nas je strah, na nezavednem nivoju menimo, da nismo kos situaciji (več o čustvih in kako se soočiti z manj prijetnimi čustvi najdete znotraj tečaja Vredna sem!).

Če želite resnično pomagati, pomagajte tako, da ljudi vidite in slišite. Ne rabite razumeti – dovolj je, da ste tam za njih. Da jim date vedeti, da ste tukaj, da je tukaj varno.
Poslušajte, ni treba govoriti. Z vsem srcem poslušajte. bodite radovedni, postavljajte vprašanja… Tako boste dali drugemu vedeti, da vam je mar. In počutil/a se bo sprejeto, razumljeno, videno.

Včasih potrebujemo samo varen prostor, kjer nam je dovoljeno čutiti. V kolikor sami pri sebi opazite, da se na določena čustvena stanja druge osebe odzovete neprimerno, se vprašajte, kaj ta čustva sprožijo znotraj vas?
So vam bila prepovedana, kot otroku? Z besedo prepovedana ne mislim verbalno prepovedana, temveč – ali ste jih lahko svobodno izražali in ste bili razumljeni?

Ljudje rastemo preko komunikacije z drugimi. Kadar smo sami in v vakumu, nič ne sproži emocionalnih sprožilcev, ki so znotraj nas. Šele, ko pridemo v situacijo, ki te sprožilce aktivira, se lahko zavemo, katere rane se skrivajo znotraj nas. To je idealna prilika za delo na sebi ali za obisk coacha / terapevta, ki vam bo pomagal razvozlati čustva.

Naslednjič, ko boste videli nekoga od svojih bližnjih, kako trpi oziroma gre skozi neprijetno izkušnjo, se opazujte – kaj to vzbudi znotraj vas?
Kako bi najraje odreagirali?
Bi potisnili vse na stran in končali pogovor?
Bi pridali svoj lonček in povedali koliko huje je bilo vam davnega leta xy?
Vam je neprijetno in ne veste, kako odreagirati?

Odreagirajte tako, da ste v oporo.
Brez nasvetov.
Ne poskušajte spreminjati.
Sprašujte in poslušajte.
Bodite z njimi s celotnim jazom – s srcem, ušesi in telesom.
Nič ni bolj zdravilnega kot oseba, ki zmore biti s teboj sredi bolečine in vam reče: “Tukaj sem in nikamor ne grem. Dokler bo potrebno, ti stojim ob strani.”

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, NLP praktik, Life coach

0 responses on "5 stavkov, ki razvrednotijo drugo osebo"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel