• V košarici ni izdelkov.

Dnevne minutke zase – nujnost ali lenoba?

Dnevne minutke zase – nujnost ali lenoba?

Več, kot se pogovarjam z ljudmi, bolj spoznavam, da imamo v sebi razne priganjalce, ki nam ne dopustijo, da bi naredili kakšno stvar, ki je za naš organizem potrebna, posebej ko pridemo na področje časa, ki ga namenimo sami sebi.  

Ena takšnih je popoldanski oddih. Čutite kdaj, da ste resnično utrujeni, vendar če si vzamete nekaj minutk zase, že občutite krivdo oz. se slabo počutite, ker se vam dozdeva, da ste zaradi tega leni ali da se ne posvečate dovolj svojim bližnjim, ne storite dovolj, niste upravičeni do časa zase?

Poznam ogromno ljudi, ki so nenehno v akciji – na daleč se jim vidi da so na robu izgorelosti, vendar ko se o tem pogovarjamo, na veliko zanikajo in sami sebi dopovedujejo da so v redu in da bodo zmogli. Ob tem začutim, da imajo slabo vest, če si v tem norem tempu, ki ga živimo, vzamejo nekaj minutk samo zase.

Popolnoma v redu in celo dobrodošlo je, da si vzamemo zase teh 15-30 minut, ko pridemo domov iz službe. Dopustimo si možnost, da se umirimo, naredimo nekaj kar nas veseli – to je lahko prebiranje najljubšega časopisa, na hitro zadremamo, pogledamo nanizanko, gremo na sprehod, poslušamo glasbo ali pač naredimo nekaj, kar nas napolni z energijo.

Kadar je zunanji pritisk prevelik, nam lahko pobeg v svetišče nam lastnega zavetja pomaga vzpostaviti ravnovesje in notranji mir, ki ga nujno potrebujemo.

Zahteve, s katerimi se soočamo vsak dan v domačem ali službenem okolju nas dostikrat preobremenijo in izčrpajo, vendar jih kar naprej za vsako ceno izpolnjujemo. Želja po počitku ni znak šibkosti – je znak, da poznate svoje meje in se jih zavedate. Zapomnite si, da je počitek pomemben člen v verigi fizičnega in psihičnega zdravja.

Tih in miren kotiček v zavetju lastnega doma ali na kakšnem vam ljubem mestu, vam lahko prinese mirnost in sprostitev, ki jo potrebujete, da se na hitro osvežite, preden se podate v izvrševanje preostalih dnevnih opravil.

Torej – privoščite si počitek, kadar začutite da ga potrebujete. Imejte v mislih, da boste spočiti in mirni lažje in bolje opravili tiste naloge, ki so še pred vami. Izognite se za vsaj par minut na dan stresu, ki prežema naš vsakdan in pošljite slabo vest za teh 20 minut na dopust.

 

0 responses on "Dnevne minutke zase – nujnost ali lenoba?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel