• V košarici ni izdelkov.

Vitkost, hujšanje

Hujšanje ni samo izbira diete. Je način razmišljanja in zmožnost, da se držite novega prehranjevalnega sistema. 

Morda ste že poskusili s kakšno dieto in vam ni uspelo. Morda ste uspešno zaključili dieto, vendar ste čez nekaj časa dobili kilograme nazaj. 
Vsi smo se že srečali s podobnimi izzivi in želim vas razveseliti z novico, da niste krivi. Enostavno niste imeli orodij, da bi lahko dieta (z)držala. 

Hujšanje je podobno kot varčevanje ali pridobivanje kondicije… Ne gre čez noč in držati se je treba plana, ki ste si ga zastavili. Vaši možgani imajo določeno ”procesorsko moč”, s katero zavestno razpolagate. To imenujemo moč volje. Kadar ste spočiti, zdravi, se dobro počutite – takrat se lahko skoncentrirate na hujšanje. Z lahkoto se držite zastavljene prehrane in časovnega razporeda.

Kadar pa vmes poseže življenje in imate slab dan (šef pritiska na vas zaradi rokov, ki se jih je potrebno držati; doma se skregate; ste utrujeni ali bolni), takrat pa moč volje zelo uplahne. Možgani se prestavijo v funkcijo preživetja in čisto nič jih ne zanima ali ste na dieti ali ne. Takrat gre po grlu vse, kar možgani smatrajo, da vas bo spravilo v boljšo voljo in vam dalo moč. 

Temu se da izogniti. Pomembno je, da prepoznate sprožilce, ki uničujejo vašo dieto. 

Petra Kmetec life coaching

Morda so to misli kot:

 • ne bo mi uspelo
 • joj, sedaj pa tega ne smem jesti in tako je dobro. Zakaj sem že na dieti?
 • pojedla sem piškot. Zdaj je tako vseeno. Dajmo še enega. In enega…
 • ne morem reči da tega ne jem. Pa dobro izgleda. Le kaj si bodo mislili o meni…
 • lačna bom… Bolje, da se sedaj pošteno najem…
 • popolnoma sem brez energije. Čokolada? Ne, ne bom, hujšam. Kaj pa  če pojem samo en košček? To si ja lahko privoščim… in diete je konec.

Teh misli je ogromno. Vsakdo izmed vas ima sprožilce, ki vas odpeljejo iz začrtane poti, če le niste dovolj pripravljeni na te izzive. Vsaka misel vas zna odpeljati v pregreho, ki je na dieti prepovedana. Zaupam vam, da to ni edina resnica. Te misli se da prelisičiti tako, da bodo služile vam, namesto da bi vas odvračale od cilja.

Jaz večkrat padem na ”Lačna bom” in potem se najem da komaj diham. Ker v mojih mislih obstaja misel, da ne bo hrane. Kadar racionalno razmislim, vem da to nima nikakšne logike. Hrane je dandanes povsod v izobilju. Vendar so moji možgani še zmeraj nastavljeni na to, da hrane ni. Kot v pradavnini, ko je bilo potrebno pojesti vse, kar pride pod roko, saj bo naslednji obrok na vrsti komaj čez nekaj dni. 
Naši možgani še zmeraj delujejo v preživetvenem načinu. Zaradi tega nam tako paše sladko, mastno in slano. In bi še in še. 

Naučite se obvladovati svoje misli

Naučite se (ali pa pridite k meni, da vas naučim), kako spremeniti mišljenje tudi takrat, kadar ne boste imeli moči volje, da bi se zavestno uprli piškotu, pivu, pici ali karkoli je že vaš “Mmmmm (kako je pa to dobro)”. 

Vse je trening. Tako kot na fitnesu krepite bicepse, tako pri dieti krepite mišico vzdržnosti ali pa mišico predaje. 
Vsakič, ko se boste vzdržali skušnjave, bolje se boste počutili in dobili boste boljšo samopodobo. Vaša mišica vzdržnosti bo rasla

Morda se vam sedaj zdi, da ne bi preživeli brez pice. Dobra dieta vam omogoči tudi to, da občasno pojeste to, kar imate radi. Dobra dieta je to, da se znebite občutka, da vam česa primanjkuje ali da ste omejeni v svojem prehranjevanju. S časoma spremenite svoj pogled na hrano in postalo vam bo mnogo lažje. 

V transakcijski analizi poznamo tri ego stanja in eno izmed teh je ego stanje Otroka. Ta je tisti, ki ima največjo moč in čustveno zelo burno reagira. Kadar svojega notranjega otroka prepričate, da je dieta dobra za vas, takrat bo z vami sodeloval, drugače se vam bo skozi upiral, saj bo imel občutek, da ga zanemarjate ali mu nekaj prepovedujete. Nezadovoljen notranji otrok sproži tisti moment, ko pridete na zabavo in pojeste vse, kar vidite. 

Naučim vas lahko:

 • kako dostopati do svojega notranjega otroka in ga pridobiti na svojo stran,
 • kako razmišljati drugače o hrani,
 • kako s svojimi čustvi ravnati na produktiven način,
 • kako okrepiti mišico vzdržljivosti,
 • kako si pravilno postaviti strategijo hujšanja s pomožnimi plani, ki jih uporabite v kriznih situacijah

Za trajno izgubo kilogramov ali maščob potrebujete več kot le željo. Potrebujete dober plan, ki bo zdržal. Potrebujete vizijo in dolgoročno motivacijo. 

Petra Kmetec life coaching

Vsakdo ima svoje vrednote, ki ga držijo na poti vitkosti tudi po tem, ko dosežejo željen cilj. 
Možno je in mnogim je že uspelo. Verjamem, da imate znotraj sebe moč, da uspe tudi vam. Četudi ste že x-krat poskusili. 

Samo predstavljajte si sebe takšne, kot si želite. V svojih najljubših oblačilih… Kako se počutite, ko ste že dosegli svoj cilj? Izjemno, kajne?

Pokličite me na 041 371 831 ali mi pišite na petra@petrakmetec.com in dogovorili se bomo za termin. 

Hujšanje ni šprint. Je tek na dolge proge — vsaj, če želite ohraniti zdravje. Poskrbite zase, za svoje dobro počutje in tudi za zdravje čez 5, 10 ali 20 let. 

Želim vam uspešno hujšanje!

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Vitkost, hujšanje"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel