• V košarici ni izdelkov.

Hvaležnost za boljše počutje

O hvaležnosti se danes kar precej govori. Dobra je, saj v nas prebudi občutek notranjega zadovoljstva in to pripomore k večjemu miru. Notranji mir je nasprotje od stresnih občutkov in to je tisto stanje, ki ga iščemo.

Hvaležni ste lahko za majhne kot velike stvari. Za to, kar imate v življenju, za to, kar vam je nekdo omogočil ali podaril.

Težimo k temu, da iščemo zadovoljstva in da se izognemo neprijetnostim in bolečinam. Z občutenjem hvaležnosti boste čutili zadovoljstvo sedaj, v danem trenutku izkušanja občutka.

Koraki do hvaležnosti:

Ustavite se za trenutek.

Vdihnite polna pljuča dragocenega zraka in se zavejte, da živite. Pripravljeni morate biti čutiti hvaležnost. Resnično čutiti. Ni dovolj, da zapišete v zvezek ali nekam tri točke, za katere mislite, da bi morali biti hvaležni. Občutek je tisti, ki tukaj šteje. Tista toplina znotraj srca, zahvalnost, občutek, da ste izpopolnjeni.

Spomnite se na darilo

V spominu pobrskajte po stvareh ali drugih oblikah daril, ki ste jih prejeli (majhnih in velikih).

Začutite hvaležnost

do osebe, ki vam je podarila to, za kar ste hvaležni.
Hvaležnost lahko čutite tudi do narave, ker vam je podarila čudovit sončni vzhod ali do živalce, ki vam je prečkala pot na sprehodu in ste jo imeli možnost opazovati.

  • Opazite katera darila ste prejeli in jih še niste opazili ali bili za njih hvaležni. Začnite se zavedati majhnih daril. Kava, za katero se je barista še posebej potrudil; prisrčen objem prijatelja, ki ga srečate po dolgem času; pogled na ljubljeno osebo, ki vam ogreje srce.
  • Ste lahko za katero od teh vaših še nepredelanih hvaležnosti hvaležni sedaj?
  • Kako se počutite, ko se resnično potopite v ta topel in mehak občutek hvaležnosti in jih sprejmete kot darilo sebi?

Predlagam, da si vsak dan podarite nekaj minut za prakticiranje hvaležnosti. Morda je to ob kosilu, pred spanjem ali kadarkoli to začutite. 

V redu je, če ste vsak dan hvaležni za enako stvar. Jaz rada vnesem hvaležnost na konec meditacije, to me še dodatno zasidra v dobro in koristno počutje, ki mi pomaga, da sem bolj produktivna, mirna in čustveno uravnotežena. Sem samo človek in vsake toliko me zajamejo tesnobne misli, kadar se soočam z neznanimi situacijami. Prakticiranje hvaležnosti mi pomaga biti v dobrih občutkih.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebni uspeh, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Hvaležnost za boljše počutje"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel