• V košarici ni izdelkov.

Kako vzljubiti sama sebe?

Kako se vzljubiti?

Imeti se rada je najlepše darilo, ki si ga lahko pokloniš. Poglej posnetek kako, ali pa preberi spodnji zapis 🙂

Včeraj sem razmišljala o tem, ali se imam rada ali ne. V resnici Rada. Da se sprejemam takšno kot sem, v popolnosti. 

Odgovor je bil — ne. Imam se približno 80% rada, vendar še nisem sprejela vseh svojih aspektov. Kot bi rekel Jordan Peterson – nisem še sprejela svoje celotne senčne strani. 

To je tisto, ko ti ni všeč določen način svojega obnašanja.  Morda ti ni všeč, da čutiš določene občutke, za katere meniš, da jih ne bi smela. Ali pa se pogledaš v ogledalo in ti nekaj na tebi ni všeč. Vendar si vse to ti – kot celota. 

Pogoj imeti sebe rad je, da se sprejmeš v celoti. Kot je dejal dr. Milivojevič: 

Ljubezen do samega sebe je posledica ocene, da je človek v celoti vreden in dober. 

Ljubezen do sebe so občutki in načini obnašanj, ki povečujejo čustveno dobro počutje. Kaj je še posebej zanimivo je to, da je pogoj, da lahko imaš druge res rada, da moraš imeti rada najprej sebe!

Priznajmo si – do sebe smo mnogo bolj kritične, kot do drugih. Imamo dvojna merila. Nenehno se primerjamo z drugimi in se na podlagi tega vrednoti mo. To počnemo popolnoma nezavedno. Sama se večkrat zalotim, da kadar vidim, da nekdo naredi nekaj, kar sama odlašam, se začnem negativno obsojati. 

Te svoje notranje kritike smo povzeli od svojih staršev v zgodnjem otroštvu in smo jih uspeli zelo nadgraditi. 

Če so ti starši rekli, da si grda in hudobna punčka, ker si rekla babici, da je debela (kar je bilo dejstvo) – si ponotranjila, da si grda in hudobna. In sedaj, kadar rečeš kaj, kar je sprejeto bolj v negativnem tonu, sama sebe bičaš in grajaš, kako si lahko takšna in bla bla bla. Saj poznaš ta notranji glas, ki zna iti v neskončnost. 

Začni poslušati ta negativni notranji glas, ki ti govori, da nečesa nisi v redu nardila, da nisi ok, da si ne zaslužiš in podobne… 

Kako? 

Večkrat dnevno se ustavi, globoko vdihni in notranje utihni… Poskusi zaznati zadnje besede, ki si si jih v mislih namenila. V kolikor so dobre, nariši nasmešek na usta in pojdi dalje. Bravo!

Petra Kmetec life coaching

V kolikor so pa neutemeljeno kritične in letijo nate, jih ustavi z velikim STOP! 

Pristopi do tega istega problema iz negujoče strani. Postana sama sebi negujoč notranji starš, namesto neusmiljenega kritika. Podaj si nežno besedo, spodbudo, drobec ljubezni. 

Večina teh miselnih kritik nastane zaradi nerealistične predstave o sami sebi. Meniš, da bi morala biti nekaj kar nisi ali pa zelo pretiravaš in daješ prevelik pomen svojim dejanjem, ki jih drugi morda niti niso zaznali, tebi se pa zdi, da je konec sveta. 

Po Transakcijski analizi znotraj nas živita dve starševski figuri. Kritičen starš in negujoč starš. Oba sta lahko pozitivna in negativna. 

Kadar imaš premočnega negativno kritičnega starša, ga utišaj tako, da povečaš pozitivnega negujočega starša. Negujoč starš je, kot že ime pove tisti, ki neguje. Spodbuja, je prijazen, pomaga, ti daje podporo. 

Naslednjič, ko slišiš notranjo kritiko, se ustavi in si nameni nekaj spodbudnih besed, ki te bodo gnale naprej in ne zavirale. 

Kako se torej imeti bolj rada? 

Obstaja kar nekaj načinov in popolnoma vseeno je, katerega izbereš, glavno je, da delajo!

#1. Mirror work
Mojim strankam svetujem mirror work. Morda se sliši smešno in preveč enostavno, deluje pa. Samo vztrajati je potrebno. Vsaj med 21-66 dnevi. 

Petra Kmetec life coaching

Torej – zjutraj, ko se znajdeš v kopalnici, si podari dve minuti pred ogledalom. Zazri se v svoje oči in se samo opazuj. V kolikor si še ne zmoreš reči Rada se imam, si reci: Petra (tukaj vstavi svoje ime), želim si te vzljubiti. Želim, da postaneva prijateljici. 

Glej se v oči in se nasmehni. Predstavljaj si, da gledaš ranjenega otroka in povej tej mahni deklici na drugi strani ogledala, da je čudovita takšna kot je. S svojo senčno in s svojo svetlo stranjo. 

Na začetku bo težko, vendar je pomembno, da vztrajaš. Cilj je, da ko se pogledaš v ogledalo, vidiš prijateljico, zaveznico, vidiš nekoga, na katerega se lahko zaneseš. Cilj je tudi, da začutiš prijetne občutke prijateljstva sama do sebe. 

Nobene potrebe ni, da si zmeraj na sončni strani, dobro je, da poznaš tudi svojo senčno stran in jo sprejmeš. Tudi dneva ni brez noči in oboje je na svoj način lepo in koristno. 

#2. Spomni se na vse svoje dosežke in si jih priznaj.
Ne boj se samo- pohvale. Jaz sem bila vzgojena, da se sama ne smem hvaliti in dolgo sem imela težave povedati nekaj pozitivnega o sebi, ker sem imela na to notranjo prepoved. Sedaj že gre. Še zmeraj se ob tem počutim kot ranjena žival, mi pa uspeva. In ponosna sem na to. 

Počasi se daleč pride. Pohvališ se lahko tudi, kadar si naredila okusno kosilo in ti je bilo všeč. Ne čakaj na izjemne dosežke, da se lahko pohvališ. Pomembno je tudi, da sprejmeš pohvalo drugih. Naj prodre v globino tvoje duše. 

#3. Popolnost je zaviralka napredka
Vedi, da nihče ni popoln in da tudi ti ne rabiš biti. Poskušaj biti vsak dan malo boljša oseba, kot si bila včeraj. Pa četudi za 0,5%. 
Izpolnjuj dnevne cilje in kadar nimaš volje, da bi naredila spremembo, ne dovoli svojim občutkom, da ti stojijo na poti, temveč uporabi formulo od Mel Robbins in preštej 5-4-3-2-1 ter enostavno naredi. Bolje se boš počutila glede sebe in naslednjič boš lažje naredila korak v neznano. 

Popolnost je nemogoče doseči. Zmeraj se najde nekaj, kar se da izboljšati. Verjemi. Zato pojdi naprej z mislijo, da je dobro dovolj dobro. 

#4. Hvaležnost
Redno prakticiraj hvaležnost. Dnevno posveti občutenju hvaležnosti vsaj nekaj minutk. Vaja velja za opravljeno le, kadar resnično začutiš hvaležnost. Ni dovolj, da mehanično zapišeš v dnevnik, da si hvaležna za svoje zdravje, oblačila in službo ali karkoli je že na tvojem seznamu… Potrebno je občutiti hvaležnost in notranje zadovoljstvo. Takrat šteje.

#5. Začni sprejemati celotno svojo osebnost. 
Del tega, da se imaš rada je, da drugim postaviš meje  in vsaj občasno snemi masko, ki jo nosiš

Dovoli si biti ranljiva in prositi za pomoč. V tem ni nič slabega. Priznaj, da si človek. Prej, kot to sprejmeš, lažje ti bo. Naslednjič, ko bo težek trenutek, boš vedela, da je to trenutek ranljivosti in da bo minil. Morda se moraš samo naspati ali pa kaj zdravega pojesti. Še zmeraj si čudovita oseba, sposobna izjemnih stvari. 

#6. Nauči se imeti rada celotno sebe. 
Morda ne boš prišla na 100%, vendar je tudi 80% dovolj dobro. 

V svojem notranjem svetu se začni negovati. Privošči si lepe misli in jih začuti. Večkrat se pohvali. Fizično si privošči cartanje. Pojdi na nežno masažo, kupi si nekaj lepega, večkrat si obleci tisto lepo obleko, ki jo imaš v omari za posebne priložnosti. Pojdi na večerjo in uživaj. Čudovita si, res si. 

#7. Začni uživati v družbi same s seboj.
Sprejmi se. Pa kaj zdaj, če si se že 6x zaletela v rob mize, ko si šla mimo luštnega sodelavca. Si pač raztresena in to NE pomeni, da si manj vredna. Tudi NE pomeni, da so drugi boljši. Morda se ne zaletavajo v mize, pa kaj sedaj. Ti imaš druge kvalitete, ki so odlične. 

Delo na sebi začni počasi. Imeti se rad ni nekaj, kar lahko spremeniš čez noč. Svojo percepcijo same sebe si gradila celo svoje življenje. Nisi superwoman, ki se čez noč prelevi v drugo osebo. Mislimo si, da bi morale biti, pa nismo. Realnost je takšna, da imamo minuse in pluse. 

Petra Kmetec life coaching

Mene je večkrat strah, da nisem dovolj dobra. To ponavadi nastopi, kadar sem utrujena in ta drugače majhen glasek postane močan glas. Včasih traja pol dneva, včasih par minut, da ugotovim, da je to zaradi utrujenosti ali se me kaj loteva. In potem, ko se sprijaznim s tem, da se pač slabše počutim, se ta glas sam umakne. V kolikor se pa borim proti temu, se poskušam na silo pripraviti do tega, da sem kljub temu kljuvanju v glavi dobre volje, je pa zmeraj slabše. 

Zato ti predlagam, da naslednjič, ko se slabše počutiš in misliš, da ne zmoreš, da nisi vredna, da nisi dovolj dobra, ali kaj podobnega, da prepoznaš ta svoj glas in si rečeš “Rada se imam”. In se pocartaš. Pogledaš komedijo, se dobiš s prijateljicami, ali pa si enostavno privoščiš počitek, ki ga potrebuješ.

Verjemi, da ko se boš imela bolj rada,boš oddajala drugačno energijo in ljudje te bodo bolje sprejeli. Začniva skupaj in na glas reciva : Rada se imam!

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, NLP praktik, Life coach

Viri:
Milivojevič Zoran, Emocije
Jordan Peterson, YouTube kanal
Mel Robbins, 5 second rule

0 responses on "Kako vzljubiti sama sebe?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel