• V košarici ni izdelkov.

Izboljšajte komunikacijo

Naučite se pravilne komunikacije in podajanja kritike

V tem prispevku vam bom predstavila:

  • Kako biti kongruenten v pogovoru in kaj ta beseda pomeni
  • Kaj je in kako uporabiti “Sendvič tehniko” komuniciranja

Kongruentnost

V življenju nenehno komuniciramo. Vse, kar naredimo je komunikacija. 
To, kar izgovorimo je verbalna komunikacija, naša drža, ton glasu, ali tišina je neverbalna komunikacija. 
Tudi s svojim obnašanjem in s svojo telesno držo odražamo svoja stališča in nehote komuniciramo z okolico.

Profesor Albert Mehrabian (strokovnjak za neverbalno komuniciranje) zagovarja formulo: 7% – 38% – 55%.
Ugotovil je, da:

  • 7% sporočila je odziva na spregovorjene besede.
  • 38% sporočila so psihološka sporočila (način kako je beseda ali stavek izrečen).
  • 55% sporočila izraža telesna govorica in še posebej izraz na obrazu.

Ta cel skupek je sporočilo, ki ga predamo ena oseba drugi osebi. Kadar so naše besede neskladne s tonom glasu ali z izrazom na obrazu, rečemo, da smo inkongruentni. To pomeni, da se 7% sporočila, ki ga izgovorimo ne ujema s preostalih 93 (38+55)% telesnega sporočila.

Primer: 

Verbalno: “S teboj nimam nikakršnega problema!”
Neverbalno: oseba se izogiba očesnega stika, izgleda nervozno, se postavi v zaprto telesno držo.  

Kadar pa je oseba skladna, tako s tonom glasu, držo telesa in izgovorjenimi besedami, takrat rečemo, da je oseba kongruentna.

V komunikaciji poskušajte biti čim bolj kongruentni. 
Ker je le del komunikacije zavestne, boste kongruentni takrat, kadar boste govorili to, v kar res verjamete. Sogovornik bo bolj kot vaše besede zaznal ton glasu in telesno držo. 
Mnogo bolj boste prepričljivi, kadar boste govorili resnico. Nekateri ljudje izmojstrijo neverbalno komuniciranje do te mere, da sogovornik ne more zaznati ali oseba govori resnico ali ne. V večini primerov pa boste (če boste le malo pozorni) zaznali tudi podton besedam.

Precej ljudje raje komunicira v pisni obliki, saj se bojijo, da jih bo telo “izdalo”. 
Strah in nezaupanje vase se najbolj odražata na neverbalnem nivoju. Trenirajte ne samo besede, ki jih boste izrekli, temveč tudi svoje telo. Kadar se pogovarjate, imejte odprto držo telesa in se potrudite, da to kar rečete, tudi mislite.

Izražajte se čim jasneje in bodite natančni v svojih besedah. Ljudje ne razumejo “tistega” in “onega”, saj nimajo vaše izkušnje. Poskusite podati dovolj informacij, da poslušalec točno ve, kaj mu želite sporočiti.

Sendvič tehnika

Pride trenutek, ko je potrebno podati kritiko. Ljudje povečini nimajo radi, da se jih kritizira, saj ne ločijo kritike dela od svoje lastne vrednosti. Kadar kritizirate njihovo dejanje, jemljejo to, kot da kritizirate njihovo osebnost. Temu se želimo izogniti, saj želimo dati sogovorniku občutek, da je OK

Sendvič tehnika je nastala zato, da človek, ki mu je kritika izrečena, ne čuti kritike kot napada, temveč kot pomoč. 
Sendvič je nežna tehnika za podajanje kritike, ki bo kot pisana na kožo bolj občutljivim osebam. 

S to tehniko prispevamo k izboljšanju delovanja posameznika, ohranjanju odnosov, doseganju tega, da se predlogi upoštevajo in ustvarjanju varnega okolja (oba sva OK). Uporabite jo lahko tudi za korigiranje situacije. 

Postopek:

1. Pozitivna plast
Povemo nekaj dobrega. Katere lastnosti, dejanje smo opazili in so pozitivna.

2. Podamo kritiko
Opišemo to, kar smo videli, da bi lahko bila priložnost za izboljšavo
Trudite se, da uporabite JAZ stavke (motilo me je, opazila sem, nisem razumela). 
Dodajte to, kar menite, da je priložnost za izboljšavo (predlagam da, kaj če bi poskusila tako) ali pa vpeljite sogovornika v pogovor in ga nagovorite (kaj bi lahko naredil drugače, kaj ti pomeni, če bi to spremenil, kaj predlagaš…).

3. Pozitivna plast
Sendvič tehniko zaključimo s pozitivnimi in spodbudnimi besedami ali pohvalami.

Primer sendvič tehnike:

Sodelavka vam pošilja v vednost pošto, ki jo pošilja strankam. Opazite, da ne uporablja slovnično pravilnih besed in ločil. Vaše podjetje gradi na strokovnosti in ta način pisanja se ne sklada s podobo podjetja, ki ga predstavlja. 

VI: 
#1. Hvala, ker me vključiš v vso korespondenco, ki jo imaš s strankami. To mi res pomaga pri mojem delu in vidim, da se trudiš, da bi bile stranke zadovoljne in hitro obravnavane. 
#2. Naše podjetje se zelo trudi, da bi dajalo videz strokovnosti in kredibilnosti. Menim, da bi imela še boljši odziv, v kolikor bi uporabljala slovnično pravilen jezik in dodala vejice in pike. 
#3. Zdiš se mi izjemno pametna in predana podjetju. Hvala ti, ker se tako trudiš.

Na ta način sogovornik ne odreagira na kritiko, temveč začne o vašem predlogu razmišljati šele kasneje, ko je pogovora že konec. Morda niti ne zazna kritike in vam pride kasneje povedati, da bo od danes naprej začela delati drugače. Takrat se vzdržite stavka ”Pa saj se ti to ravno prej rekla” in se raje veselite, da ste osvojili eno izjemno močno veščino komuniciranja.

Pozor! 

  • Pri formuliranju stavkov se izogibajte besedi “ampak”. Zamenjajte jo s piko, ločnico ali veznikom in.
  • Govorite v prvi osebi (opazila sem, videla sem) in se izogibajte domnevam (domnevam, da si s tem mislila xz…). Ne beremo misli, temveč opazujemo. 
  • Kritiko usmerite na dejanje in ne na osebnost človeka (slaba si, površna si : tvoje pisanje potrebuje izboljšave. To (xy) si površno opravila).
  • Govorite to, kar mislite – bodite kongruentni.
  • Uporabljajte pozitivne trditve in se izogibajte prepovedim in negacijam. Povejte kako naj nekaj naredi in NE, kako naj nečesa ne dela.

Uporaba sendvič tehnike nas usposobi, da postanemo bolj zavedni opazovalci sveta okrog sebe. Ljudem znamo dati pristno pohvalo, kar vzbuja pri ljudeh zaupanje. Obenem se tudi urimo v iskanju dobrega pri drugih in pri sebi. 

Kot odrasli smo sami odgovorni za to, na kakšen način doživljamo svet. Z iskanjem pozitivnih dogodkov in lastnosti, začnemo opažati pozitivne stvari in s tem lahko spremenimo svoj pogled na bolje. 

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Učite se sprejemanja tako verbalnih kot tudi neverbalnih sporočil. Kadar niste prepričani kaj točno vas nekdo sprašuje – vprašajte. Naj vam ne bo nerodno. 
Urite se v podajanju kritike v sendvič tehniki in bodite prepričljivi. Saj se še spomnite formule 7-38-55?

Pozdravljeni do naslednjič

Vir:
Albert Mehrabian
– NLP priročnik

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebni uspeh, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Izboljšajte komunikacijo"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel