• V košarici ni izdelkov.

Danes si dovolim biti asertivna…

Danes si dovolim adekvatno izraziti jezo… 
Kaj sploh je jeza in zakaj jo je dobro izraziti na zdrav način? 

Dovolj je notranjega zadrževanja jeze. Jezo se da izraziti tudi na socialno sprejemljiv način, ker je mnogo bolj zdravo, kot zadrževanje jeze v sebi. (Izražanje jeze NE pomeni, da ste lahko nesramni ali da ponižujete ljudi. To se ne dela). 

Oseba občuti jezo, kadar oceni, da se drugi neupravičeno vede tako, da ogroža njegovo vrednoto. 
(Z. Milivojevič, Emocije 2008)

Jezo lahko ponazorimo kot sredstvo za postavljanje meja. Jezimo se, kadar nekdo krši nekaj, kar je nam pomembno. To nas jezi. V bistvu NAS NE jezi, temveč se MI jezimo zaradi tega

Vprašanje je, kaj naredite z jezo, ki jo čutite: 

  1. Ali jo zadržujete v sebi in premlevate o dogodkih? 
    Se o tem pogovarjate z vsemi drugimi, samo z osebo, ki je vzrok jeze, ne?
  2. Ali jezo na normalen in adekvaten način izrazite osebi, ki je v vas vzbudila občutke jeze?
  3. Ali se znesete nad osebo, ki je v vas vzbudila občutke jeze?

Edina v redu varianta je varianta 2. Da povemo osebi, ki je v nas vzbudila občutke jeze, da nam njeno ravnanje ni všeč in s tem postavimo mejo. 

Varianti 1 in 3 sta škodljivi obliki izražanja jeze. Na dolgi rok prinašata razne bolezni, povezane s stresom, ki si ga sami povzročamo. Zato je jezo dobro izraziti. 

“Zdrava jeza spoštuje meje. Stati v ospredju v svojem lastnem imenu ne pomeni, da vdirate preko meja kogarkoli drugega.” (G. Mate, Ko telo reče ne, 2018)

Seveda je potrebno upoštevati ali sploh lahko kaj spremenite glede svoje jeze. Kadar jeze ne morete izraziti točno določeni osebi (ker čutite jezo zaradi zmanjševanja ogroženih živalskih vrst), potem se vprašajte, kaj lahko naredite, da pripomorete k rešitvi problema. Vsak izmed nas ima možnost prispevati k boljšemu svetu in prav je, da sodelujemo po svojih najboljših močeh. Jeza je čudovito orodje, saj nas opomni, da je potrebno glede problematike nekaj storiti. 

Kako se lotiti izražanja jeze?

Počasi in postopoma, kot z vsako drugo stvarjo. V kolikor jo radi potlačite v sebi, ker imate nenehno v mislih drugo osebo in želite mir, potem boste najverjetneje čutili ob izraženih mislih in postavljanju meja krivdo. Vedite, da je zdravo zaščititi sebe. Mnogo ljudi lahko zaščitniško ščiti svojega otroka, vendar, kadar bi morali zaščititi sebe, pa več ne gre. 

Pomembni ste, resnično ste pomembni. Imejte se radi in izrazite svoje nezadovoljstvo. Besedno, primerno in takoj. 

Pri izrazu jeze bodite spoštljivi in naj prispeva k boljšim odnosom. Pazimo tudi, da se naša kritika nanaša na dejanja drugega in ne na osebnost (“vaše obnašanje je nesprejemljivo” je mnogo bolje kot “ste idiot, niti se ne znate obnašati”). 

Nekateri ljudje v sebi potlačijo jezo in jo izražajo kot pasivno agresijo. Takšen način izražanja jeze NI ok (kadar vam nekaj ni prav, tega ne poveste, nakažete pa s svojim obnašanjem, da vam ni ok). Ne delajte tega. Marsikdaj se s pogovorom da razrešiti težavo, saj po odkriti diskusiji ugotovite, da ste napačno razumeli situacijo ali da je prišlo do napake v procesu komunikacije.

Naslednjič, ko boste čutili jezo:

Všeč mi je vprašanje Marshalla Goldsmitha:
“Ali oseba, zaradi katere se ponoči jeziš in ne spiš, zaradi tega slabše spi?”
Ne.”
”Kdo je sedaj kaznovan in — kdo kaznuje?“
Odgovor je: “Jaz in jaz”.

Spomnite se naslednjič na to, ko boste čutili jezo. 

Želim vam notranji mir in upam da zberete pogum in naslednjič izrazite svoje nezadovoljstvo, pa četudi se samo nekdo vrine pred vas v vrsto. Vaja dela mojstra.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebnostni uspeh, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Danes si dovolim biti asertivna..."

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel