• V košarici ni izdelkov.

Kako biti vodja svojega življenja in svojih misli?

Kako biti vodja svojega življenja in svojih misli?

Danes sem razmišljala koliko misli, ki jih mislim, je dejansko mojih in katere so pobrane iz različnih virov?
In sem šla pisati dnevnik. Zapisovanje misli da mislim jasnino. Meni pomaga ločiti zrno od plevela in vzpostaviti dobro podlago za naprej. 

Nerada priznam, ampak mene hitro potegne kakšna novost. Nekaj slišim in mi je zanimivo in bi potem to raziskovala, dokler ne slišim spet nekaj novega in zanimivega. Zato je toliko bolj pomembno, da negujem svoje misli in usmerjam pozornost.

Večkrat se vprašam:

  • Kaj je sedaj prioriteta?
  • Na čem želim delati?
  • Kaj je tisto, kar je sedaj pomembno?
  • Kaj si želim doseči? 

Tudi vi se lahko vprašate kaj takšnega. 

Vsi, ki ste takšni kot jaz, si lahko pomagate s plani.

Kako lahko strukturiram svoj čas, da ga bom koristno in v ta namen porabila?

Na ta način boste imeli usmerjeno energijo in več boste dosegli. Čas, v katerem živimo, je zelo hektičen. Sporočila, opomniki, socialna omrežja, klici, e-pošta… Vsaka od teh stvari zahteva pozornost in energijo. Nekako smo nastavljeni, da se odzivamo na zahteve drugih. 

Sedaj vas vabim, da začnete vaditi usmerjeno pozornost. Začetki bodo težki. Lažje je živeti s tokom, kot se nekje zasidrati in delati na svojih sanjah. Bodite strateški in se zasidrajte v mirnih vodah, kjer se ne rabite umikati nevarnostim na poti. 

Posvetite svojim mislim in dejavnostim, na katerih gradite, vsaj eno uro dnevno. Lahko je v obliki pomodoro tehnike, kjer delate 20min na projektu, 5 minut pavze, naslednjih 20 min na projektu, pavza in še enkrat 20 min dela. 

Meni pomaga, da pospravim telefon v popolnoma drug prostor. Če je samo na dosegu roke, se bo hitro znašel v njej. 

Na računalniku izklopim vse kanale za pogovor in začnem. Včasih si nastavim timer, včasih se enostavno zakopljem v projekt. 

Važno je, da naredite to, kar ste si zadali. S tem dokazujete sami sebi, da zmorete. V kolikor se ne držite, vpeljite vprašanja: 

  • Kako to, da sem danes tako produktivna? 
  • Kako to, da se danes držim začrtanega? 
  • Kako to, da mi danes tako dobro gre?
  • Kako to, da imam toliko izjemnih idej?

S temi vprašanji spodbudite sami sebe, da resnično izpeljete začrtano. Bodite pazljivi na monologe, ki vas zmerjajo ali obsojajo… Posebej bodite pazljivi na besede tipa: ”To bi morala že zdavnaj narediti! Zakaj spet nisi naredila tega? Saj je brezveze, ker ti ne bo uspelo…” Saj poznate te monologe. Ti monologi vas pregovorijo in vam vzamejo vso voljo do delovanja. 

Raje vklopite tisti del vas, ki vas potiska naprej in vam govori, da se potrudite, da se splača, da je vredno!

Lahko si tudi napišete post-note listek, kjer se opomnite, da delate na nečem pomembnem! Moj predlog je, da vsak dan na novo napišete listek, z drugo barvo in ga nalepite na drugo mesto. Tako ga boste zaznali. Če ga pustite na istem mestu več dni zapored, ga drug ali tretji dan več ne boste niti opazili. 

Vsaj 1x tedensko se opomnite na vaš velik cilj in se vprašajte ali so aktivnosti, ki jih izvajate v skladu s tem ciljem. Dnevi prehitro tečejo in čas je edina valuta, ki je ne moremo dati na stran. Zaradi tega je pomembno, da se zavedamo, kako izkoristimo svoje dneve. 

Še posebej, če imate otroke. Kaj jih učite? Da je čas nepomemben ali je pomemben? Potrebujete ravnovesje. Ravnovesje med delom in stvarmi, ki jih počnete zase. To je lahko zabava, trenutki miru, lahko je potovanje, vikend v spa-ju. 

Zavedajte se, da je vaš čas pomemben. Ne razdajajte ga kar tako, posebej ne stvarem, ki ne prinesejo nič dobrega. 

Upam, da ste se vsaj malo zamislili in boste od sedaj naprej na svoj čas gledali kot na izjemno redko valuto, ne kot na nekaj, kar je v presežku.

Petra Kmetec Bitenc
Licencirana coachinja Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, predavateljica

26. oktobra, 2022

0 responses on "Kako biti vodja svojega življenja in svojih misli?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel