• V košarici ni izdelkov.

Kakšen je tvoj smisel življenja?

Se kdaj sprašujete, kaj je smisel življenja? Zakaj živite? Jaz se — in v sebi najdem različne odgovore.Največkrat so povezani s pomočjo sočloveku do boljšega in pomenljivejšega življenja. Imam posluh za sočloveka in verjamem, da ima vsakdo znotraj sebe vso modrost, ki jo zase potrebuje, le naučiti se jo mora videti. Verjamem, da imamo vsi v sebi moč in talente, da lahko naredimo nekaj za naš svet, v mikro in makro pogledu.

Kako prepoznati svoj smisel življenja?

Vprašajte se kaj vas moti, kaj je tisto, na kar lahko vplivate in začnite spreminjati. Morda vas moti plastika v morju in imate znanje, da izumite njen nadomestek ali stroj, ki jo pobira in reciklira na mestu. Morda vas moti kup papirovja na vaši mizi in se odločite, da to pospravite. Ni potrebe, da ciljate na svetovni mir – začnite tam, kjer lahko dejansko kaj spremenite. Lahko vas moti dejstvo, da je zmeraj več otrok nezmožnih vzpostavljanja pristnih stikov s sovrstniki in začnete delati na tem, da jih naučite kako.Pomembno vprašanje je tudi, ali ste sploh pripravljeni kaj narediti v zvezi s tem ali ne. Če ne, se ne spuščajte v globine problema, temveč najdite nekaj drugega, kar je vredno vaše energije in časa.

Prepoznajte svoje vrednote.

Kaj je to, za kar se je vredno boriti, kaj vas pomirja in ob kršenju katere vrednote se najbolj razburite?

Kadar ves nekaj zelo moti, pomeni, da so kršene vaše vrednote. Tako jih boste najlažje prepoznali. Lahko pa pogledate ta seznam in izberete 5 vrednot, za katere se vam zdi, da jih najbolj cenite. Izpišite si jih in jih še enkrat poglejte. Vprašajte se, ali živite te vrednote in kaj lahko naredite, da jih še bolj integrirate v svoje življenje. Razvrstite jih po pomembnosti in jih začnite bolj aktivno vključevati v svoj vsakdan.Iskanje svojega smisla zahteva trud in voljo. To ni nekaj, s čimer se ukvarjate 15 minut in nato pozabite na to. Smisel življenja naj vam bo gonilo, ki vas vodi. To je nekaj, kar vam bo prinašalo radost in vas izpopolnjevalo tudi čez 15 let.Vendar ne zamenjujte smisla življenja s hedonističnim načinom življenja (no, razen če je hedonizem vaš cilj življenja, čeprav verjamem, da imate globje vrednote, kot to. Mnogi rečejo, da jim je smisel življenja upokojiti se pri 40-50 in potem preživeti preostanek življenja nekje na plaži s koktejlom v roki. En teden je to še zabavno. Kaj pa čez en mesec? Eno leto? Na tak način človek stagnira. Narejeni smo za delovanje in takšna prepričanja so v veliki meri otroške iluzije, ki jih s seboj nosi odrasel človek).

Prepoznajte in delujte

Ke enkrat opredelite svoje vrednote, lahko začnete iskati smisel življenja. Nato sledi akcija. Vedenje samo ni dovolj. Treba je to tudi živeti. Zavedajte se, da delovanje z namenom ni (zmeraj) lahko. Soočali se boste z raznimi preprekami in težavami na poti do cilja. Vendar:

  • ne popustite, četudi bo (kdaj) težko,
  • korak po korak stopajte naprej po svoji poti, kot po utrjenih tirnicah,
  • vsak dan naredite nekaj, kar je dobro za svet ali izboljša vaše življenje,
  • nagradite se za vsak opravljen trud in za vsako pozitivno izpeljano spremembo v življenju,
  • družite se z ljudmi, ki vas podpirajo, s tistimi, ki jih občudujete in se lahko od njih kaj naučite,
  • imejte vzornike, preko katerih lahko sami začnete graditi boljše življenje zase. Zakaj jih spoštujete, kaj takšnega počnejo, kar v vas vzbuja občudovanje? V čem so dobri in katere vrednote živijo? Modelirajte jih in se učite od njih.
  • berite, poslušajte govore in predavanja, podcaste in se udeležite on-line tečajev.

Več kot boste vedeli, več orodij boste imeli za svoj napredek in dosego svojih ciljev.

Nihče se ne rodi z znanjem. Potrebno je delo, disciplina in pripravljenost žrtvovati del svojega časa za svojo nadgradnjo.
Želim si, da bi imela to znanje, ki ga imam sedaj, pri svojih dvajsetih. Vem, da nikdar ni prepozno in da se učimo skozi napake, vendar bi živela drugače. Več bi ustvarjala in manj časa bi zapravila za razne nesmisle, s katerimi sem si krajšala čas. Vrednote se na srečo spreminjajo in vsi imamo možnost, da tudi kasneje osmislimo smisel življenja in ga živimo.

Najdite svoj smisel življenja in ko boste na poti uresničevanja, bo vaše srce plesalo. Vedeli boste, da ste na pravi poti, saj boste blesteli in želeli boste nadaljevati.

Dan za dnem se bo vaše življenje spreminjalo na bolje in rezultati vam bodo vlivali moč in pogum.

Dobili boste smernice in skozi pogovor boste bolje spoznali sebe in svoje vrednote.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Kakšen je tvoj smisel življenja?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel