• V košarici ni izdelkov.

Kdo želiš biti?

Želite biti nekdo, ki ga spremlja sreča ali nekdo, okrog koga je vse črno in temačno? Življenje ima hiter tempo. Dan je podoben dnevu, veselimo se tistih prostih dni, ki jih imamo in upamo, da bodo odtehtali vse napore in gonjo, v kateri smo.

Nakopljemo si preveč obveznosti, saj imamo občutek, da smo na tak način nekaj vredni. Vredni – kadar smo delavni, pridni, ustvarjamo, skrbimo za otroke, za starše, za prijatelje. Za vse, samo zase ne. Pa je to res? 

Lahko najdemo vrednost tudi v tem, da poskrbimo zase?

Za svoje potrebe, za svojo dušo? Kdaj ste nazadnje sredi delovnega tedna, polnega različnih obveznosti, naredili nekaj samo zase? Šli sami s seboj na sprehod, kavo, na masažo, si privoščili nego, ali pa se samo ulegli v kad in brali knjigo?

Nikdar ne postanite tako zasedeni z delom za boljše življenje, da pozabite živeti.

O vrednosti pišem zato, ker dobi marsikdo med nami občutek krivde, kadar si vzame čas zase. Je pa takooo zelooo pomembno, da si ga. S tem napolnimo notranje baterije, dobimo elan in motivacijo za naprej. Ne čakajoč na tiste počitnice, ki bodo naslednje leto, temveč za majhne stvari, ki so nam na dosegu roke, nam polnijo življenje, vendar smo preveč zasedeni, da bi jih videli in vključili v življenje.

Kaj lahko naredite že danes?

Čudovit dan je, pojdite ven, na sonce. Na sprehod ali na pijačo in preprosto – uživajte. Bodite zavestni tega kar delate in z vsemi čuti vpijte ta dogodek. Občutite mir, zadovoljstvo in hvaležnost. Poglejte okoli sebe malo podrobneje in opazujte tiste lepe stvari. Vsaj enkrat ne iščite napak, temveč lepote sveta. Poslušajte zvoke šelestenja listja v vetru, petje ptic ali zvoke vode. Osredotočite se na prijetne, nežne zvoke. Dajte telefon na stran, bodite sami s seboj. Lahko si nastavite timer, da boste sproščeni. 

Samo sprostite se, umirite um in se prepustite trenutku.Presenečeni boste, koliko vam takšen kratek umik vase napolni baterije. Zavedli se boste svojega življenja, zavedli se boste sprememb, ki jih lahko vnesete, da boste živeli bolj kvalitetno življenje. Dovolite si. To je vsa umetnost. Pocartljajte tisti glasek, ki vam medtem govori, da to ni prav, da ste neodgovorni in leni. Povejte mu, da to delate zato, da boste imeli več energije kasneje in boste lažje ter hitreje vse opravili.

Domača naloga

Zvečer ali čez dan, odvisno kdaj imate največ možnosti za umirjenih 10 minut razmisleka, vzemite v roke beležko in pisalo (ali telefon) in začnite pisati majhne stvari, ki bi vas osrečile. Je to jutranji ples prebujanja, ljubljenje s partnerjem, kosilo ali večerja v družinskem vzdušju brez televizije in telefonov, plavanje, skakanje po lužah, kadar dežuje, ali karkoli pač VAS veseli. Domača naloga od vas zahteva, da vključite ta opravila na prioritetno listo. Vsak dan nekaj, vsaj 20 minut na dan. Ne čakajte, da boste zaključili xy projekt, da bo nebo obarvano v pinky barvo ali da dobite povišico. Začnite danes!

To so majhne pozornosti, ki vam plemenitijo življenje. Brez njih je življenje pusto, sivo in godrnjajoče. Želite postati godrnjajoč starec ali starka, ki ni znal živeti? In na svoji smrtni postelji obžaluje, da ni živel bolj radostno? Sreča in veselje sta NAVADI. Tako kot je navada pritoževanje in godrnjanje.Kdo ste raje? Zmrda iz Smrkecev ali nekdo, ki je srečen? V odgovor ne dvomim.
 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Kdo želiš biti?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel