• V košarici ni izdelkov.

Ukrotite svoje divje konje

Ste že (pre)brali knjigo Simona Sineka “Start with why”? Ima kar nekaj zanimivih napotkov za življenje. Več vam povem kasneje, najprej pa se lotimo svojih misli. Se še spomnite svojih misli iz prejšnjega tedna? Hmmm,… Te misli so postale realnost tega tedna.

Je prihodnost v vaših mislih težka ali zabavna?

Se zavedate te moči, ki jo imate? Miselne moči? 

Stvari, za katere ste mislili, da so težke in nemogoče, so postale nedosegljive ali pa ste se jih lotili z muko. Stvari, za katere ste mislili, da bodo enostavne, so se res izkazale za enostavne. Zabavne so postale zabavne in tam, kjer ste pričakovali probleme, so res nastali. Kaj sedaj? Zakaj to pišem? Ker želim, da razumete pomen vaših misli. Vi STE vaše misli. Niste pa samo vaše misli. Ste še kopica čustev, občutkov in izkušenj. Vse to se odraža v vaših življenjih in starejši kot ste, bolj zacementirani postajate in togi v mišljenju. Razen – razen, če se tega zavedate in vadite. Saj veste, vaje dela mojstra, če le mojster dela vajo 😉

Neukročene misli so kot divji konji

Tečejo naokrog, raziskujejo in teptajo rastline pod seboj. Vi skrbno urejate okolico, konji pa priletijo in vse poteptajo. Dokler jih ne začnete trenirati. Seveda traja. Traja kar nekaj časa. Vendar, če vztrajate, dobite ukročene konje, ki z vami plešejo po taktu.

Prav tako je z mislimi. Dokler jih pustite, da svobodno tekajo naokrog, se lahko zavestno trudite urediti svoje življenje. Si ponavljate mantre, si pišete navodila – od danes naprej bom to delal-a drugače. Vendar takoj, ko se malo spozabite, divje misli pridrvijo in z vso energijo porušijo vaše dobre želje.

Kako jih začeti trenirati? Z usmerjeno pozornostjo. Najprej jih začnite opazovati. To lahko delate v meditaciji, priporočam pa vam, da začnete prakticirati opazovanje misli v vsakem trenutku. Le tako jih boste lahko začeli preusmerjati v pravo smer.

“Misli so kot voda, ki jo lahko napeljete tako, da bo enakomerno namakala rastline ali pa jo spustite, da odnese vse s seboj“

Kaj boste dosegli z opazovanjem misli? Videli boste, kako se pogovarjate sami s seboj. To dokaj pogosto govorim, ker želim, da veste kako pomembno je to. Dokler sami sebe nimate radi v mislih – se obtožujete, si povzročate čustveno bolečino, se kaznujete za xxy, si govorite nevzpodbudne besede — tako dolgo se boste skrivali. Kadar pa postanete sami sebi nenehen motivator, kadar veste, da nekaj delate zaradi veselja, ki vam ga to opravilo prinaša (ali bo prineslo) in pozabite na morebitne težave, takrat postane življenje zabavno.

In to želimo, kajne? Da postane življenje zabavno 😉 Seveda se pojavijo težke misli in prav je, da ko naletimo na težave, da se z njimi objektivno soočimo in jih rešimo. Večino časa, ki ga preživimo v rutini, si pa lahko z drugačnimi miselnimi procesi izboljšamo.Z izboljšanim notranjim dialogom boste rastli kot oseba. Lažje vam bo vzpostaviti stik z drugimi ljudmi, lažje se bo motivirati, da naredite nekaj, česar bi vas bilo drugače strah. Pa ne, ker ne bi zmogli, temveč, ker sami sebe onemogočite preden sploh poskusite.

Torej – že veste kaj bodo vaše misli zmanifestirale ta teden?

Na začetku sem omenila Simona Sineka in njegovo knjigo Start with why. Zakaj? Ker je potrebno začeti pri zakaj. Jaz vam to pišem, ker želim, da se zavedate svoje lastne moči in da odklenete neskončnost potencialov, ki jih skrivate v sebi, Potencialov, ki jih ne upate izraziti, saj vas je strah (morda na nezavednem nivoju in sploh ne veste, da vas je, še manj pa zakaj).

“Življenje kot tako, je najbolj čudovita pravljica“                                                       Hans Christian Andersen

Izzivam vas, da se vprašate zakaj ste takšni kot ste. Zakaj skrivate svoje bistvo pred svetom? Zakaj ne dovolite svoji luči, da zasije v polnosti? Zakaj se potegnete nazaj, ko je potrebna akcija? Zakaj živite v svoji glavi, namesto v realnosti? Zakaj???

Če ste eden izmed redkih ljudi, ki sije in živi svoje sanje, potem vam moram čestitati. Vsi ostali, ki se pa še iščete, pa začnite z zakaj. Če ne najdete odgovora, se lahko skupaj lotimo iskanja. Zagotovo bomo našli način, s katerim se bomo dokopali do odgovorov. Nato pa vpeljali izboljšave…

Čudoviti ste! Zavedajte se tega in ravnajte v skladu s tem.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Ukrotite svoje divje konje"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel