• V košarici ni izdelkov.

Modrosti ruskega psihologa

Dr. Mikhail Litvak je ruski psiholog, psihoterapevt in avtor skoraj 40 knjig o praktični in popularni psihologiji.

V tem prispevku je zapisanih njegovih 22 pravil za boljše življenje. Priporoča, da se držimo teh pravil, če želimo doseči v življenju srečo na osebnem in kariernem področju. 

Poglejmo pravila življenja, ki vam bodo pomagala uspeti v življenju in izboljšati odnose:

1. Ne zasledujte sreče. Ne boste je našli v materialnih stvareh ali v drugih osebah. Sreča je v VAS! Naučite se razvijati svoje sposobnosti in razmišljajte o svojih dosežkih, saj je to edina pot do sreče.

2. Če ste zadovoljni s seboj in veste, da ste dobri, pametni in vredni, potem NE potrebujete potrditve tega od drugih ljudi.

3. Kadar si nekaj res močno želite, potem NE čakajte in ne sprašujte drugih po dovoljenju. Poskrbite, da imate vi kontrolo nad tem.

4. Zrela oseba ima znanje in ve, kako ga udejanjiti. Nezreli ljudje imajo pogosto dovolj znanja, vendar ne vedo, kako bi ga pametno in učinkovito uporabili, da bi dosegli to, kar si želijo in se izboljšali. Zaradi tega nezreli ljudje kritizirajo, zreli pa ne.

5. Poskrbite, da načrtujete svoja dejanja in dobro organizirate svoje življenje. Le tako boste srečni.

Petra Kmetec Bitenc
Licencirana coachinja Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, predavateljica

6. Nihče ne zavrže drugih ljudi iz svojega življenja. Nekateri samo hitreje napredujejo in tisti, ki ostanejo zadaj, imajo občutek, da so zavrženi.

7. Nemogoče je zadovoljiti vsakega posameznika. Če boste to poskušali, boste samo razočarani in popolnoma izčrpani.

8. Kadar vam je nekdo naredil uslugo in vam pomagal, kasneje pa od vas pričakuje, da se počutite krive in preveč hvaležne – poskrbite, da jim poplačate usluge in odidite daleč proč.

9. Nekdo, ki nima dobrih lastnosti in nima lastnih dosežkov, bo začel kritizirati druge in o njih grdo govoriti.

10. Depresija je nedvomno težka, grozna in škodljiva. Vendar vam omogoča, da pogledate v globine svoje duše, razmišljate o sebi in spoznate tisto, kar vas vleče nazaj, kot tudi to, kar vas potiska naprej.

11. Pogovor s prijatelji in vam ljubimi ljudmi je prijeten in zabaven. Koristno je pa govoriti tudi s sovražniki. Tako se zaveste svojih pomanjkljivosti in slabih navad. Pomaga vam, da sami sebe bolje spoznate.

12. Če radi sanjarite, sanjarite o ciljih, ki jih lahko dosežete. Ohranite svoje sanje resnične in ne sanjarite o neuresničljivih stvareh, saj boste tako le izgubili fokus in se uničili.

13. Branje dobre knjige je vedno boljša in koristnejša izbira, kot pogovor s plitko osebo.

14. Ne brskajte po življenjih drugih ljudi. Namesto tega se raje zakopljite v nekaj, od česar boste imeli koristi – na primer v znanost in v filozofijo.

15. Želite vedeti, kdo je vaš največji sovražnik? Poglejte se v ogledalo. Ko se boste soočili s to osebo, bodo vsi ostali sovražniki premagani.

16. Zmeraj se bodo našli tisti, ki vas bodo kritizirali in žalili. Vendar se na te ljudi ne smete ozirati. Spomnite se, da ko boste dosegli svoje cilje, vam vse te kritike in žalitve ne bodo nič pomenile. Preprosto bodo izginile.

17. Obstaja samo en razlog za menjavo službe ali za prekinitev razmerja (čustvenega ali kakšnega drugega) – nezmožnost osebnostne in poklicne rasti.

22 pravil za srečo

18. Ne bojte se govoriti z ljudmi, še posebej, če jih prvič srečate. Morda imajo o vas dobro mnenje.

19. Če po razhodu začutite osamljenost, ne jemljite tega kot negativno stvar. Razlagajte si to tako, da duhovno in čustveno rastete, ob tem pa še povečujete produktivnost.

20. Ne obstaja ženska in moška logika. Je samo sposobnost biti pameten in pravilno razmišljati.

21. Vaša sreča raste, kadar je delite z drugimi ljudmi in jih osrečujete. Delite svojo srečo tudi s svojimi sovražniki in jim dajte vedeti, da se počutite bolje od njih.

22. Kot zadnje – naučite se živeti zase, brez potrebe po tem, da se stalno dokazujete drugim ljudem. Da ne boste preživeli svojega življenja za druge.

Kako se vam zdijo njegovi nasveti? Bi še kakšnega dodali?

Petra Kmetec Bitenc
Licencirana coachinja Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, predavateljica

0 responses on "Modrosti ruskega psihologa"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel