• V košarici ni izdelkov.

Prežemajo vaše življenje pozitivni ali negativni dogodki?

Svetišče občutkov

Negativna čustva in občutja z lahkoto naštejemo in jih znamo ločiti med seboj – jeza, žalost, razočaranje, občutek izdaje…

Znate s takšno lahkoto našteti vsaj 10 pozitivnih čustev in občutkov?

Kadar razmišljate o občutkih – o čem razmišljate? Kako je eno dobro in drugo slabo? Ali jih še malo razširite in pogledate večjo sliko? Ste kdaj razmišljali, da je potrebna za zdravo psihično okolje tudi mentalna ‘’čistoča’’?

Tako kot se vsak dan stuširamo in si umivamo zobe, bi bilo dobro vsak dan tudi ‘’očistiti’’ svoje emocije. Zjutraj ne bi smeli iz postelje, preden nismo nasmejani in pripravljeni na nov dan.

Ljudje bi morali zjutraj, ko vstanemo, umiti ”svojo dušo”. To lahko naredite z meditacijo, lahko si nastavite dnevni namen, se na svoj način motivirate ali pišete dnevnik hvaležnosti. Nujno je, da se že zjutraj vstanete nasmejani in pripravljeni na nov dan!

Kaj s tem pridobite? Fizično in mentalno zdravje telesa. Več kreativnosti, energije, zagona in produktivnosti.

Mnogi eksperimenti so pokazali, da kadar smo dobre volje, se naš organizem hitreje obnavlja, imamo več energije in generiramo še več dobrega počutja. Kadar se pa fiksiramo na negativna občutja, sami sebe podvržemo stresu in onemogočamo telesu, da izvaja svoje lastne pomlajevalne procese.

Si želite biti mladostni in polni vitalnosti ali nenehno utrujeni in iskati hektolitre kave, da se spravite k sebi?

Jaz zase vem, da z velikim veseljem sprejmem prvo opcijo, čeprav se moram naučiti, kako jo vgraditi v svoje življenje. Ja, mnogo lažje se je pritoževati in biti v nenehni negativi, kot nekaj spremeniti in narediti korak naprej. To še predobro vem 🙂 Vendar dokler je možnost, je upanje.

Pozitivni : negativni dogodki

Verjetno tega ne veste – negativnih dogodkov je v človeškem življenju manj kot pozitivnih (če trpite za depresijo ali anskioznostjo, potem si poiščite pomoč, da se izkopljete iz tega). So pa negativna občutja dogodkov močnejša in stopijo v ospredje. Ljudje smo nastavljeni na to, da najprej opazimo negativnosti in dogodke, saj nas potiskajo naprej, naj nekaj storimo in spremenimo. Ravno zaradi tega, pozitivnih občutij pogosto ne opazimo, dokler niso resnično močna, kot je ljubezen, radost in navdušenje. Se pa lahko priučitmo, da jih opazimo. In kadar jih začenjamo videvati, jih opazimo zmeraj več in več in postajamo bolj vedra oseba z več energije, moči in vitalnosti. Pozitivna čustva s seboj prinašajo kreativnost in potrebo po deljenju, po osrečevanju in dajanju. Kaj je lepšega kot bivanje v skupnosti, kjer imajo ljudje nasmeh na obrazu?

Poglejmo si nekaj pozitivnih občutij, o katerih morda še niste razmišljali kot o pozitivnih in kaj je njihov doprinos:

Veselje

Je občutek varnosti, domačnosti, napredka, užitka. Imamo težnjo po igri in posledica občutka je pridobitev spretnosti.

Kadar so ljudje igrivi, se zelo hitro učijo. Morda se ne zavedajo, da se učijo, vendar se. Učijo se na primer povezovanja z drugimi ali novih veščin, odvisno kje in v kakšnih okoliščinah nastaja občutek veselja.

Hvaležnost

Je prejeti altruistični dar, ob njej dobimo vzgib po kreativnem dajanju in izzid je socialni bonus ter veščine ljubezni.
Hvaležni ljudje se zavedajo tega kar imajo in lažje dajo in pomagajo drugim. Občutek hvaležnosti je izjemno nagrajujoč pozitiven občutek, saj se zavedamo, da je svet mnogo bolj pisan in lep, kot nam ga prikazujejo mediji. Občutek hvaležnosti nas žene naprej.

Kadar se zjutraj ne morete vstati iz postelje, se spomnite na 3-5 stvari, zaradi katerih ste hvaležni. Lažje vam bo in dan bo potekal v bolj pozitivnih notah. Moj predlog je, da pišete dnevnik hvaležnosti, če pa že niste najbolj disciplinirani, pa se vsaj zvečer, preden zaspite, pripravite do tega, da v mislih obnovite dan in se zahvalite za vse lepe trenutke, ki ste jih doživeli. V vsakem dnevu se najdejo vsaj trije.

Spokojnost

Je še en občutek, ki izžareva varnost, gotovost in zadovoljstvo. Teži k uživanju in vključitvi. Rezultat spokojnosti je modificiranje sebe in svojega pogleda na svet. Ljudje začnejo spoznavati svoje prioritete. Ta občutek je resnično nežen in zlahka ga prezremo.

Interes

O interesu verjetno niste do sedaj razmišljali kot o pozitivnem občutku, kajne? Vendar, če ga razčlenimo, vidimo da je prav to. Temelji na varnosti, iskanju novosti in je misteriozen. Kadar čutimo interes, imamo težnjo po raziskovanju in izzid interesa je učenje novega, pridobivanje znanja in povišan nivo energije, saj nas žene naprej. Vklopi se naša kreativna plat in dobimo zagon.

Upanje

Upanje nastane, kadar se bojimo najhujšega, smo sredi težke situacije, vendar upamo na najboljše. Sili nas k inovativnosti in nam zvišuje odpornost, nam dela debelejšo kožo.Kadar upamo, imamo pogum, da poskusimo vse, da se rešimo iz nastale situacije. To pomeni, da moramo včasih tudi izven cone udobja in to pomeni osebnostno rast.

Ponos

Ta občutek nastane, kadar dosežemo socialno priznan dosežek. Ponos v nas ustvarja sanjanje o še večjih dosežkih in nas sili v delovanje in doseganje bodočih dosežkov.
Lahko smo ponosni nase ali na druge. Ljudje začno razmišljati, kaj še lahko dosežejo, če jim je uspelo doseči to, kar so. Daje moč in zagon za naprej.

Zabavati se

Ta občutek zagotovo poznate. To je neresna socialna neskladnost. Z drugimi delimo smeh, svoje uvide, svoje prigode. Rezultat zabave je krepitev in gojenje prijateljstva. Vzpodbuja kreativnost.

Inspiracija

Ta nastane, kadar prisostvujemo človeški odličnosti. V nas vzpodbuja prizadevanje po lastni odličnosti. Kadar sledimo inspiraciji, pridobivamo veščine in moralnost.
Pomeni videti talent, človeško odličnost in našo željo po osvojitvi tega, po rasti. Je ugled, takšen želim biti tudi jaz, želim uspeti.

Občudovanje

Je biti napolnjen z veličino, prilagajaš se novemu, želiš biti del veličine. Občudovanje nastane, kadar nas nekaj osupne, kadar se človek počuti majhnega v celoti veličine in nas poveže z nečim večjim.

Ljubezen

Ljubezen je vse prej našteto, so pozitivna čustva v povezovanju. Želimo se igrati, raziskovati, težimo k užitku in sanjam. Izzid ljubezni je veza, zaupanje, skupnost in zdravje.

Ljubezen vsi poznate in verjamem, da jo z velikim veseljem sprejemate in gojite v svojem življenju. Kot ste videli, je pozitivnih občutkov kar nekaj. So pogostejši kot negativni, vendar šibkejši. Raziskave kažejo, da je v človeških življenjih več dobrih kot slabih dogodkov, vendar moramo znati dobre tudi prepoznati in jih sprejeti v življenje. To je izbira vsakega posameznika – ali si jih dovoli sprejeti in videti ali ne.

Tako kot riba ne vidi vode okrog nje, se mi ne zavedamo, da je na primer zainteresiranost za nekaj – pozitivno občutje. Teh pozitivnih občutkov se moramo začeti zavedati.

Kaj lahko začnete delati že danes?

Naredite si ‘’svetišče pozitivnih dogodkov’’ – vzemite vazo ali kakšno drugo lepo posodo in vanjo mečite listke, na katere zapišete vse pozitivne dogodke, ki so se vam zgodili. Čez eno leto jih preberite in obljubim vam, da boste ponosni nase in presenečeni, koliko pozitivnih dogodkov ste doživeli.

Pozitivna čustva in občutki nas na dolgi rok bogatijo in zdravijo. Kadar se pojavijo, v nas trenutno vzbudijo dobro počutje, na dolgi rok pa imajo na nas mogočen učinek. Vedite pa, da je s čustvi tako kot z zdravo hrano – če boste pojedli en obrok brokolija v celem letu, ne boste zaradi tega nič bolj zdravi. To je treba početi redno, prav tako je potrebno redno kultivirati in prepoznavati pozitivne dogodke in občutke v vsakdanjem življenju. Vsak dan je potrebna ponovitev – enako kot je vsak dan potrebno umivanje zob.

Sedaj imam za vas še eno domačo nalogo! Iz zgoraj naštetih občutij si izberite enega in napletite okrog njega grozd dogodkov. Predlagam vam, da si za to naredite posebno mapo na računalniku ali si začnete to pisati v poseben zvezek dosežkov.

Izberete enega in napišite 10-20 dogodkov, kjer se občutili to čustvo. Podkrepite to s slikami, zapišite vse podrobnosti, napišite s kom ste bili, kaj ste počeli, lahko napišete katera pesem ali verz vas spomni na to. Naredite majhno svetišče temu občutku. Bodite konkretni. Lahko prilepite pisma in slike predmetov, oseb, krajev ali kakšne druge dokumente ali stvari. Vzemite si čas in se resnično posvetite temu opravilu. Pustite si dovolj prostora, da ga lahko oplemenitite tudi z bodočimi dogodki, ki bodo v vas vzbujali te občutke.

Ko končate z enim občutkom, vas vabim, da začnete obdelovati naslednjega in naslednjega in naslednjega 😉

Preberite še: Moč pozitivnega razmišljanja

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Prežemajo vaše življenje pozitivni ali negativni dogodki?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel