• V košarici ni izdelkov.

Kako se soočiti s stresom in se z njim spoprijateljiti

Ženske in stres

V življenju si vsi želimo ravnovesja in zdravja. Velika večina med nami se zaveda, da je stres eden glavnih dejavnikov, ki nam stojijo na poti do zdravja. Preveč stresa nam odvzame radost. Nekaj stresa je dobrodošlo, morda celo prijetno, vendar je potrebno imeti ravnotežje in najti pravo mero. Kadar stres na naši tehtnici prevaga, vodi v bolezni, slabši imunski sistem, neplodnost, depresijo, odvzame nam energijo in še bi lahko naštevala.

Za kvalitetno življenje potrebujemo malo stresa, ki nam požene kri po žilah in nas prebudi, kot tudi ogromno počitka in negovanja. Na žalost je danes tempo življenja tako hiter, natrpan in usmerjen v visoko produktivnost, da če želimo biti zdravi in v ravnotežju, moramo prav zavestno kultivirati radost, sproščenost in negovanje.

Na temo stresa obstaja ogromno raziskav, ki vedno znova dokazujejo njegov škodljiv učinek na telo, kadar ga je v izobilju. Nove študije tudi razlikujejo moške in ženske in naš odziv na stres. Ženska reakcija na stres ni toliko ‘’Beži ali se bori’’, temveč je bolj ‘’Tend and befriend’’, kar bi po naše pomenilo neguj in se spoprijateljuj. Ženske pod stresom ne reagiramo tako kot moški, raje iščemo podporo drugih, se povezujemo in se medsebojno negujemo; medtem ko moški nastopijo bolj agresivno in se borijo ali zbežijo, se odmaknejo. 
Študije kažejo, da to ne velja samo za ljudi, temveč tudi za druge živali. Razlog tiči v hormonski drugačnosti med spoloma. Za ženske je agresija pomembna energija, kadar želimo kaj doseči. Vendar ob vsakodnevnem stresu, se lahko tudi medsebojno negujemo, skrbimo ena za drugo in ustvarjamo mrežo podpornih razmerij.

Večina umskih stresorjev, ki smo jim izpostavljeni, se žal ne bo odstranila. Smo zelo miselno usmerjena družba. Na voljo nam je preveč informacij, zmeraj moramo biti v koraku s tehnologijo, večina nas preživi dolge ure za računalniki, saj moramo delati, če želimo preživeti, ali ohraniti določen nivo življenja, ki smo si ga zadali. Vsa elektronika, ki nas obdaja, nas nenehno na nekaj opominja, opozarja, nam vleče pozornost, ponuja informacije in enostavno preobremenjuje naš nevrološki sistem.

Samo opazujte ljudi okrog sebe. Tudi kadar trenirajo, vmes nekaj berejo, brskajo po spletu, so prisotni na družbenih omrežjih ali pa kaj poslušajo. Jaz vsak dan ko se peljem v mesto, opazujem mlade na avtobusnih postajah – vsak ima v rokah svoj telefon, ne pogovarjajo se – še ko hodijo, ne gledajo kje hodijo, ampak je tisti majhen ekranček njihov svet. Sploh nismo več prisotni v svojih telesih, vseskozi smo v ‘’glavi’’. 
To je za ženske še toliko bolj problematično in od nas terja večji davek, saj trpimo za pomanjkanjem sprostitve in globokega zadovoljstva. Kronični, neprestani stres slabi naš imunski sistem in igra veliko vlogo v nastanku bolezni srca. Stres tudi uničuje našo mentalno zadovoljstvo in zdravje. 
Poleg vsega naštetega obstajajo dokazi, da prekomerno ‘’bivanje v glavi’’ ruši delovanje ženskega hormonskega sistema, kar pa ima na naša zdravja dolgoročne posledice.

Želim, da se vsi zavedate, kakšne posledice ima stres na telo. Vem, da veste, da ni dober, vendar je potrebno tudi kaj narediti v smeri reševanja problema in ne čakati, da bo prepozno in boste izgoreli. Ženske moramo še posebej paziti, saj se nas stres dotakne drugače in globje kot moške. 

ples za radost

Znanstveniki nenehno ponavljajo, da se naj ženske poslužujejo naslednjih protiuteži: 

  • vadba, 
  • izražanje sebe (ali skozi umetnost, glasbo, ples, ustvarjanje), 
  • sprostitev in 
  • odkrivanje in raziskovanje same sebe. 

S tem se popolnoma strinjam. Vendar se tudi tukaj skriva trik. Ženske potrebujemo vadbo v kateri uživamo in se je veselimo, ne samo vadbo zaradi vadbe same. Najdite si nekaj, kar vas veseli. Pa naj bo to plavanje, plesanje, pilates, borilne veščine ali plezanje. Naj bo to nekaj, kar vam je prijetno in se udeležujete z užitkom. Izognite se miselni skušnjavi, da naredite iz svojega telesa objekt in misijo, da želite ta kos mesa spraviti v kondicijo in ga oblikovati po trenutnih modnih smernicah. KOMPONENTA UŽITKA JE ZA NAS ŽENSKE IZJEMNEGA POMENA in če najdete vadbo, ki neguje tako vaše telo kot dušo, ste zmagale. Ples je ena takšna izrazna veščina, obstajajo pa tudi drugi športi, ki vas lahko izpopolnijo. Meni je pilates vadba, ki me napolni s pozitivno energijo in mi odžene temačne misli. Nekaterim ženskam izjemno ustreza sodelovanje v borilnih športih kot je na primer kick box, s tem da jim daje občutek, da imajo kontrolo nad svojim življenjem, so močnejše in bolj borbene. 

Predlagam, da karkoli delate, posvetite nekaj svojega časa tudi raztezanju. Leta bežijo mimo nas in pomembno je, da ostanemo gibčne in navlažene. Staranje nas izsuši in naredi toge – tako mentalno kot telesno. Temu se lahko izognemo, zato le poskrbite, da ostanejo vaše mišice prožne, sproščene in hidrirane.

Tako kot pri vadbi, je potrebno najti užitek tudi v izražanju sebe, v meditaciji in v raziskovanju globin svoje duše. Poslužite se meditacijskih tehnik, ki v vas zbujajo zadovoljstvo in optimizem ter moč. Dobra meditacija odžene proč tako stres, kot dvome vase in v nas dvigne nivo energije, ki jo potrebujemo za izpolnjevanje zahtev, ki smo si jih sami v veliki meri postavili.

Torej – kaj smo se naučile? Ženske potrebujemo za zdravo in srečno življenje malenkost drugačen pristop kot moški. Potrebujemo ena drugo, razvajanje svoje duše, pa naj bo to z masažami, dolgimi pogovori ob kavi in piškotih, potrebujemo gibanje, ki nas veseli in kar je najpomembneje, potrebujemo užitek! Ob vsem delu, ki ga imamo, ob vsem stresu, ki ga doživljamo v službi ali zaradi življenja samega, si moramo privoščiti užitek vsaj v tistih majhnih stvareh, ki jih delamo zase. In prosim vas, podarite si te majhne užitke, podarite si veselje in radost…za srečo.

0 responses on "Kako se soočiti s stresom in se z njim spoprijateljiti"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel