• V košarici ni izdelkov.

Trpite zaradi pomanjkanja pozornosti?

Pozornost oziroma fokus, če izberemo angleško besedo je nekaj, kar potrebujemo, kadar želimo biti efektivni. Brez fokusa tavamo, vidimo cilj, vendar nekako ne pridemo do njega. Je meglen, tam nekje v daljavi, kot fatamorgana v vročem puščavskem pesku.

Pozornosti se da naučiti. Potrebno je vztrajati, trenirati in jo usmerjati. Znova in znova. Pomanjkanje pozornosti pa ni zmeraj povezano z našo mentalnostjo. Obstaja mnogo dejavnikov, ki vplivajo na naše telo in mu pomagajo vzpostaviti več pozornosti, ali pa jo slabijo. Poglejmo kateri dejavniki vse vplivajo na naš fokus:

Premalo spanja

Slab spanec ali premalo spanca vodi v znižanje pozornosti, upočasni razmišljanje in slabi našo zmožnost koncentracije. Kadar ne spite dovolj, poskusite narediti popoldanski počitek, da nadomestite manjkajočo količino spanja. Premalo spanca lahko vpliva na vaše počutje in delovno storilnost. 

Veste, da kadar greste za volan in spite manj kot pet ur, je to enako nevarno, kot če vozite pijani? Telesne reakcije se upočasnijo in to lahko vodi v razne nesreče. 

Spanje lahko izboljšate tako, da pred spancem greste ven, vsaj nekaj minut stojite bosi na travi ali zemlji in se nadihate svežega zraka. Pred spanjem se tudi izogibamo pretirani aktivnosti in izpostavljenosti svetlobi. Zvečer se ne kregamo ali začenjamo težkih pogovorov.

Tudi postelja naj bo prostor za spanje in za prijetne trenutke. Vse ostalo počnite kje drugje 😉

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Ne dovolj gibanja

Ljudje smo narejeni za gibanje. Zmerna fizična aktivnost nam daje energijo in svežino misli. Po nekaterih študijah naj bi bilo človeško telo narejeno za premagovanje 60km razdalje dnevno. Ta številka se mi zdi zelo visoka, jo je pa dobro imeti nekje v malih možganih, kadar razmišljamo, da smo se dovolj gibali, če smo naredili 3000 korakov.

Poskusite se gibati na dnevni bazi, kajti koristi ne bodo samo na fizičnem nivoju, temveč tudi na področju koncentracije in nivoju energije čez cel dan. 

Zanimivost: s samo tremi tedni rednega, dnevnega gibanja, boste izboljšali svoj nivo pozornosti. Kadar nimate časa, lahko naredite nekaj kratkih vaj, ki vam poženejo kri po telesu. Pojdite v službo s kolesom, če lahko, morda parkirate avtomobil malo dlje od vhoda v trgovino in tako naredite nekaj dodatnih korakov. 

Možnosti je ogromno, izberite nekaj, kar vam je sprejemljivo in ob čemer se zabavate. 

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Prepoznajte motilce pozornosti

Kadar iz vseh strani prežijo razni motilci, zvoki, informacije in opozorila, lahko pozabite na globoko zbranost. Tudi srčkane muce in kužki so lahko motilci, ki preusmerijo našo pozornost.

Poskusite se osredotočiti na eno nalogo v popolnosti. Posvetite ji točno določen čas in pospravite telefon. Morda si nastavite odštevalnik časa na 50 minut in teh 50 minut resnično bodite z mislimi pri nalogi, ki jo opravljate.

Morda zamenjate okolje in greste na kakšen miren prostor, kjer vas ne bodo motili. Jaz si pomagam s prijetno glasbo, ki vsebuje binauralne tone in me hkrati pomirja in drži v pozornosti. Poskusite.

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Ste že poskusili z meditacijo?

Meditacija, posebej čuječa meditacija nam izjemno izboljša pozornost. Že 15-20 minut dnevne prakse lahko izboljša naše psihično zdravje in izboljša osredotočenost. Meditacija umiri vaš um in sčasom postajate vse manj reaktivni. Tudi s stresom lažje upravljate.

Poznamo mnogo različnih tehnik meditacij. Poskusite različne in najdite eno, ki vam je blizu in ob kateri uživate. Vztrajajte vsaj en mesec, saj se rezultati ne pokažejo v trenutku.

Meditacjio lahko povežete z dihalno tehniko, ki se ji reče box breathing. V mislih se osredotočite izključno na dihanje in štetje. 4 enote vdihujete, 4 enote zadržite, 4 enote izdihujete in 4 enote držite. To ponavljate vsaj pet minut. 

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Narava dela čudeže

Dva dni nazaj sem poslušala en podkast, kjer je bilo govora o tem, kako stik stopal ali dlani s tlemi razelektri telo in človek se sprosti in regeneracija se začne hitreje dogajati. Narava ni samo tisto primarno zdravilo. Daje nam občutek, da smo sredi lepote, polni naša srca, še posebej, če se znamo ustaviti in si dovoliti opazovati lepoto. 

Pojdite vsaj za 20 minut ven, na sprehod in če se le da, pojdite na sprehod bosi. Vsedite se in položite stopala na tla. Občudujte jutranje vzhode, večerne zahode, petje ptic, šelestenje vetra znotraj drevesnih krošenj.

Saj veste, da kadar ste zunaj, vas to polni. Če nimate možnosti, da bi se odpravili ven, vsaj odprite okna in dovolite svežemu zraku, da vstopi v prostor.

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Ustvarite prioritete

Kadar nimamo jasno postavljenih prioritet, tavamo kot metuljčki od ene naloge k drugi. Zelo pomaga, kadar si zjutraj ali večer prej, zapišemo poglavitne naloge, ki jih želimo v tistem dnevu opraviti. 

Zjutraj imamo največ mentalne jasnine, zato se lotite tiste naloge, ki je najzahtevnejša in kasneje, ko boste že malo utrujeni, delajte tiste, ki niso toliko mentalno zahtevne. 

Večje naloge razbijte na manjša opravila, da ne boste imeli občutka preobremenjenosti. 

Za razmislek: če bi zjutraj, namesto da brskate 20-30 minut po telefonu brali ali napisali en sestavek, bi v enem letu prebrali mnogo knjig in morda napisali svojo prvo knjigo. 

Kaj želite doseči v življenju? Kako lahko to dosežete? S postavljenimi prioritetami boste prišli hitreje do željenega cilja. 

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Poskusite vsako izmed teh tehnik. Najbolje se obnesejo, kadar jih izvajate vzporedno. Pozornost je mojstrstvo treninga. Študije kažejo, da smo toliko navajeni na telefone, da kadar jih imamo na dosegu roke, to izjemno moti našo koncentracijo. Mene zmoti marsikaj, zato kadar delam kakšno nalogo, kjer je potrebna pozornost in koncentracija, dam vse zunanje motilce proč.

Nastavim timer, telefon pospravim v predal, na računalniku vklopim “work mode” in začnem delati. Ob sebi imam zvezek, kamor zapisujem misli, ki me želijo speljati od naloge. Včasih se mi zdi, da ko se osredotočam na nekaj, dobim največ kreativnih idej za popolnoma drugo stvar. 🙂 Zato zvezek, da ne pozabim in sem mirna, ker vem, da mi te ideje ne bodo pobegnile.

Vabim vas, da spodaj v kometar zapišete, kako si pomagate vi, da dosežete boljši fokus.

Če opažate pri sebi, da si želite narediti napredek, vendar vas neprestano nekaj ustavi in bi želeli to razrešiti, vam ponujam brezplačen prvi posvet. Običajno pri sebi ne vidimo svojih sivih peg in jih zaradi tega ne zmoremo sami odpraviti. S pomočjo gre mnogo lažje in hitreje.

Petra Kmetec

Licencirana coachinja Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, Transformacijski coach

0 responses on "Trpite zaradi pomanjkanja pozornosti?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel