• V košarici ni izdelkov.

Postanimo kreativnejši s pomočjo kreiranja navad

Se lahko ljudje spremenimo? Star slovenski pregovor pravi da ne. Vendar – je to res?  Z znanostjo je šlo naprej tudi razumevanje človeka in danes vemo mnogo več o sebi in o svojem delovanju, kot so o tem vedeli nekoč. Dejstvo je, da ljudje skoraj 95% delujemo na nezavednem nivoju, ki ga usmerjajo razne navade in reakcije na zunanji svet, ki izhajajo še iz pradavnine. Nezavedni del možganov procesira informacije (po dr. Bruce Lipton-u) celo do 500.000x hitreje kot zavedni del.

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste želeli vtipkati PIN v avtomat za dvig denarja in se nikakor niste mogli spomniti pravilne kombinacije. Ko pa to prepustite nezavednemu umu, se pa prsti kar sami od sebe sprehodijo po številčnici in odtipkate pravilno PIN številko.

Ljudje smo skupek navad, ki se jih učimo celotno življenje.

So navade dobre?

Odvisno katere 🙂 Bolj kot določene navade utrjujemo, bolj se zasidrajo v nas in težje jih je spremeniti ali nadomestiti z novimi. Naši možgani so leni in dnevno imamo na voljo samo določeno procesorsko moč. Zaradi tega se formirajo navade – da se proces odločanja procesira v nezavednem. Kajti, če jih ne bi bilo, bi se sproti odločali za vsako dejavnost posebej. Kako sesti v avto, katero pot izbrati do službe, kako si umiti zobe, itd, itd. Navado ustvarimo tako, da določeno stvar ponavljamo. Vendar samo ponavljanje ni dovolj. Ta aktivnost mora prinesti neko zadovoljstvo, da jo možgani sprejmejo kot vredno za zapomniti si in jo nezavedno zagnati vsakič, kadar se pojavi ustrezna izhodiščna točka. Prej sem zapisala, da bolj kot navado utrjujemo, bolj bo zasidrana v možganih. Predstavljajte si pot navade kot reko, ki se vtisne v možgane. Dlje časa, kot teče na istem mestu, globlja je vrzel.

Koliko časa je potrebnega za osvojitev navade?

Petra Kmetec osebnostni coaching

Na srečo pa smo se naučili, kako lahko te navade spreminjamo. Včasih je veljalo, da je potrebno nekaj ponavljati cca 21 dni, da to osvojimo. Novejše raziskave kažejo, da je ta številka precej višja. Ker smo si ljudje med seboj različni, lahko nekateri posamezniki osvojijo navado v parih dneh, drugi potrebujejo za njo več kot leto dni, v povprečju pa po novem velja, da jo je potrebno izvajati cca 66 dni. Kadar spravimo neko dejavnost v navado, ta več ne zahteva zavestne procesorske moči. Kaj to pomeni? Predstavljajte si, da dobite preblisk in si resnično zaželite tekanja. Približujejo se prazniki in želite odstraniti nekaj centimetrov okrog pasu. Po tehtnem premisleku se odločite, da se vam bo časovno izšlo, če greste 2x tedensko teči med 30-50 minut.

Prvi teden vam uspe, ko ste še polni zanosa, naslednji teden se že morate precej pregovarjati, da si obujete tekalne copate in greste ven. Potem se zgodi, da morate ostati malo dlje v službi in preskočite tek. Ob naslednjem terminu razmišljate o tem, da ste si to zadali, vendar ste utrujeni in ostanete zaviti v toplo dekico na kavču.

Pri navadi ni dobro poskušati. Izpeljite ali pa ne

Nato minejo trije meseci in ta proces ponovite od začetka. Vsakič znova porabite vso svojo voljo, da začnete. In odnehate in ponovno se morate prisiliti, da začnete, in spet in spet… Kadar pa s tekom (ali kakšno drugo navado) vztrajate dovolj dolgo, s tem pokažete možganom, da si tega res želite, četudi je težko in ste včasih utrujeni – to ponotranjite in vam preide v navado. Ko enkrat ustvarite navado, se za to dejanje ne rabite več truditi, niti ne razmišljate o tem ali bi ali ne bi, enostavno jo izpeljete.

Kaj je še zelo pomembno pri ustvarjanju navad?

Petra Kmetec osebnostni coaching

Da izpeljete to, kar ste si zadali ne glede na vse. To pomeni, da tudi, če ste utrujeni, greste ven, morda ne tečete vseh 30 min, pač pa tečete 5 min, ostalo se pa sprehajate. Važno je, da opravite nalogo, četudi (po vaših merilih) nezadostno in slabo. Jaz si sedaj ustvarjam navado, da vsak dan napišem vsaj 500 besed. In verjemite mi, da nimam vsak dan “dneva”, ko mi to z lahkoto uspe.

Tisti dan, ko sem res utrujena in imam ogromno drugih stvari za narediti, pač napišem 500 naključnih besed, toliko da nekaj napišem. S tem dam vedeti svojim čudovitim možganom, da mi je to res pomembno in da kljub vsem oviram, ki mi jih bo postregel, bom to nalogo še zmeraj izpeljala. Da, vsak dan je lažje in sedaj niti več ne razmišljam ali bi šla pisati ali ne, ker je to postalo del moje rutine. Na takšen način lahko vključite marsikatero navado uspešnih in produktivnih ljudi, saj vam čez čas to opravilo več ne bo jemalo energije, temveč se boste ob tem počutili enako, kot da bi npr delali nekaj vsakdanjega.

V začetnem stadiju zmeraj izpeljite dejavnost, ki jo želite spremeniti v navado!

Možgani so veliki varčevalci energije, saj jo potrebujejo, da vas v vsakem trenutku rešijo iz nevarnih situacij. Teh skoraj da več ni, vsaj ne takšnih smrtno nevarnih. In kadar želijo uveljaviti svoje, boste med delom postali utrujeni, brez energije in motivacije. To je njihov odgovor na to, da želite nekaj spremeniti. Ne popustite. Če ste res utrujeni, si vzemite 20 min in naredite power nap oz krepčilen sen po naše. Pomaga in osveži možgane, da lahko ponovno delujejo. Posebej v prvih dneh ne popustite! Če se že zgodi, da res ne utegnete, naredite to naslednji dan 2x (ok – če je vaša nova navada v kreiranju zdravega prehranjevanja – potem vam ni potrebno pojesti dveh zdravih obrokov naenkrat. Vztrajajte pa pri njih). Dopovejte svojemu telesu, da je to resnično pomembno. Sčasoma boste potrebovali zmeraj manj zavedne moči, da nalogo izpeljete.

Najpomembnejši napotki?

Obstaja več načinov kreiranja navad, mi si bomo pogledali tiste, ki jih lahko naredite sami, brez dodatne zunanje pomoči

 1. Prepoznajte navado, ki jo želite spremeniti
  Navada se zažene, ko dobi telo vstopni signal. Najdite tisti sprožilec navade in začnite staro navado nadomeščati z novo, ki je enako ali vsaj približno enako zadovoljujoča kot ta sedanja. Če želite na primer po vseh dnevnih opravilih iti na sprehod, namesto pojesti škatle piškotov, najdite kaj je tisto, kar v vas sproži napad na piškote in takrat zavijte proti izhodnim vratom in brž na sprehod.
 2. Nagradite se
  Nagrade so izjemnega pomena pri kreiranju navad. Določite si kakšna bo nagrada, kadar boste določeno stvar izvedli npr 3x ali 5x zapored. Nato, kakšna bo nagrada, ko to stvar izpeljete 10x, 20x,… Določite si smiselne nagrade. Če hujšate, naj bo nagrada masaža ali kopel, ne pa piškot ali tortica.
 3. Dobro razmislite, kaj želite z novo navado doseči
  Ali je ta dejavnost nekaj, kar boste lahko delali tudi čez dve leti ali je trenuten navdih. Kakšna je vaša motivacija? Koliko časa lahko za to namenite? Ne bodite preveč optimistični, saj je to smrt za kreiranje navad. Pri navadah tisti nasvet – bolje je poskusiti – ne velja. Raje realno precenite situacijo in nastavite dejanje tako, da ga boste lahko v vsakem primeru izvedli.
 4. Postavite si cilje in vmesne stopnje
  Cilji so izjemno pomembni. Brez njih nas vodi pot malo na desno, malo na levo. Kaj želite s to navado doseči? Kako boste vedeli, da ste na pravi poti? Cilji morajo biti merljivi. Postavite si vmesne točke in praznujte, ko jih dosežete. Z majhnimi koraki se daleč pride.
 5. Členite 
  Navado, ki jo želite vpeljati pripnite na že obstoječo navado. Za primer, da želite tekati, si ne recite – jutri grem tekat, temveč si recite – ko pridem domov iz službe, grem tečt. Ali zjutraj, ko se zbudim, bom namesto brskanja po FB ali Instagramu, bral knjigo.
 6. Vztrajajte in izpeljite nalogo brez predaje 
  Jaz sem si zadala, da 2x tedensko naredim 30 minutni kardio trening. Zjutraj, po pilatesu. Danes je bil ta dan in telo mi je dalo jasno vedeti, da mu sedenje na kolesu ni nekaj, česar bi se trenutno veselilo. Po notranjem dvoboju sem vseeno izpeljala svoj načrt, res da na nižji frekvenci in bolj na easy, sem pa naredila to, kar sem si zadala. In po tem sem se izjemno dobro počutila. Že to mi je dovolj velika nagrada, da bom naslednji teden vztrajala.

Postavljanje navad je luštna zadevca, posebej, ko veste, koliko vam bo to olajšalo delo v prihodnje. Pobrskajte po sebi in najdite tiste navade, ki vas ovirajo v življenju. Ena izmed takšnih je zavlačevanje ali pasivnost in jih začnite postopoma spreminjati. 

Pri kreiranju novih navad vam lahko POMAGAM. 

Prijavite se na svetovanje in skupaj naredimo velik korak naprej.

Za boljše razumevanje navad, priporočam v branje naslednje knjige:
Superhuman by habit, Tynan
The power oh habit, Charles Duhigg
The 7 habits of highly effective people, Stephen R. Covey

Zagotovo se kakšna izmed teh najde v slovenščini, malo pobrskajte po knjigarnah ali knjižnicah. Želim vam uspešno kreiranje navad!

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Postanimo kreativnejši s pomočjo kreiranja navad"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel