• V košarici ni izdelkov.

Težave s spanjem

Zvečer se vležem v posteljo in po glavi se mi začno poditi razne misli. Moj čustven odziv na partnerjeve besede; trenutek, ko sem se dobila s prijateljicami in sem prav uživala; pred oči dobim spomin na preteklo izkušnjo, za katero sem mislila, da je že zdavnaj pozabljena… in potem gledam na uro, odštevam ure do jutranje budilke in postajam bolj in bolj budna… 

Poznate to? 

Z majhnimi dnevnimi spremembami lahko ogromno spremenite. Poskusite predloge, ki vam jih bom naštela in videli boste kaj vam najbolj pomaga. 

Dve uri pred spanjem izklopite vse ekrane

kot tudi naprave, ki oddajajo modro (belo) svetlobo. 
To pomeni, da spočijete svoje oči od telefona, televizije, računalnika in ostalih naprav. Pogasnite tudi luči, ki imajo izrazito belo svetlobo, saj to v vas ohranja budnost. Zvečer se raje sproščeno pogovarjajte, berite ali pojdite na lahkoten sprehod. 

Zadnjo kavo spijte najkasneje med 10-12 zjutraj

Kofein ima razpolovni čas 6 ur, kar pomeni, da imate 12 ur po zaužitju kave v svojem telesu še zmeraj 25% zaužitega kofeina. Verjetno tega ne čutite in tudi po skodelici kave zlahka zaspite, boste pa prikrajšani za regenerativni globok spanec, ki ga kofein omejuje. Globok spanec je resnično pomemben!

Umirite misli

Meditirajte, delajte razne dihalne tehnike. Meni izjemno pomaga havajska tehnika dihanja, ki umiri moje telo in misli. 
Redneje, kot boste meditirali, hitreje boste padli v stanje sproščenosti. Bodite potrpežljivi in vadite vsaj en mesec. 
Kadar imate res polno glavo izberite raje vodene meditacije vizualizacije, saj se boste ob vodstvu hitreje in lažje sprostili. 

Zvečer zapišite vse, kar morate jutri nujno narediti

Včasih ne moremo zaspati, ker zvečer razmišljamo o jutrišnjih nalogah in joj, samo da jih ne pozabimo. To nam krati spanec, saj so naši možgani nenehno na preži pred pozabo. Zvečer te naloge zapišite na list ali v zvezek in mentalno boste te misli prenesli na papir. Umirjeno boste lahko zaspali, saj veste, da vas vse čaka črno na belem. 

Druga tehnika, ki mnogim pomaga je, da v mislih odložite vse skrbi v skrinjico ob postelji in mirno zaspite, saj veste, da vas bodo skrbi počakale na zjutraj, ko jih boste lahko ponovno vzeli ven in se dalje ubadali z njimi. 

Ugasnite mentalni vrvež

Stresne misli se vrtijo kot hrček v svojem kolesu. Nenehno jih ponavljamo in ne zmoremo ven. Te misli lahko prelijete na papir. Medtem, ko jih zapisujete, boste opazili, kje se zataknete in ponovite zanko. Morda boste tudi ugotovili, da to kar se vam zdi zelo težavno in grozno – niti ni tako hudo, ko je zapisano. Čustva, ki se porajajo ob mislih so tista, ki nas držijo v primežu stresa. Medtem, ko zapišete misli na papir, ta čustva malenkost odstranite in dobite realno sliko situacije. 

V spalnici odstranite vse vire svetlobe

Svetloba, najsi bo še tako majhna pikica, lahko moti vaš spanec. V kolikor ne morete svetlobe odstraniti, si lahko nabavite spalno masko za oči. Jaz jo imam zmeraj v potovalnem kovčku, saj nikdar ne vem, kaj me čaka na poti. Masko in čepke za ušesa. Meni so zmagovalna kombinacija. 

Postelja naj bo za spanje in …

Prosim, da zvečer ne načenjate v postelji težkih tem. Verjamite, da lahko počakajo na naslednji dan. Kadar začnete zvečer debatirati o nečem, kar vas teži, boste znotraj sebe sprožili različne čustvene spomine, ki vas bodo popolnoma prebudili in tudi partnerju boste uničili noč. Ponavadi je tudi tako, da kadar prespite svoj problem, je zjutraj mnogo manjši in lažje se boste pogovarjali o njem. 

V postelji se naj samo spi in ljubi. Ne berite, jejte ali glejte televizije v postelji. S tem povezujete dnevne aktivnosti s posteljo in zvečer bo težje preklopiti v spanec. 

Polovite misli vsiljivke

Misli vsiljivke so tiste misli, ki jih ne želite, vendar se neprestano pojavljajo. Raziščite jih – kaj ves skrbi, kako lahko rešite problem in kaj je dejanski vzrok. Ponavadi je vzrok mnogo globje, kot na to kaže misel sama. 
Pogovorite se s strokovnjakom, ki vas bo vodil skozi proces spreminjanja in ozaveščanja teh misli. Ta proces zahteva čas, se pa splača poskusiti, saj boste mnogo bolj umirjeni – ne samo zvečer, temveč tudi tekom dneva. 

Sanje

Zapišite si sanje, saj vam lahko dajo mnogo odgovorov na stres, ki ga doživljate. Morda se niti ne zavedate, da vas kaj “žuli”, vendar sanjate težke sanje. Že Sigmund Freud je dejal: 

Sanje so kraljeva pot do nezavednega. 

Spanje je izjemnega pomena, saj osveži organizem, vtisne vse, kar ste si želeli zapomniti v dolgoročen spomin, “počisti” nečistoče iz možganov, zažene mnoge regenerativne procese v telesu in vas pripravi na nov dan. V svetu, kjer je produktivnost visoko zaželjena je dobro, da ste spočiti in naspani, saj boste le-tako lahko kos vsem nalogam, ki so pred vami. 

V kolikor želite več zvedeti o spanju, o tehnikah za boljši spanec in kako telo pripraviti na spanje, me kontaktirajte. Za vas (za podjetje, društvo, organizacijo) lahko tudi organiziramo predavanje o spanju.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebni razvoj, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Težave s spanjem"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel