• V košarici ni izdelkov.

Strah – prijatelj ali sovražnik?

Pozdravljeni,

Danes vam želim povedati nekaj o strahu. Strah je nekaj, kar nas opozarja na prihajajočo nevarnost in je osnovno človeško čustvo. Včasih je upravičen in takrat je zelo primeren, saj nas zavaruje pred nevarnostjo, prevečkrat pa nastane zaradi načina razmišljanja. Strah zna biti:

  • zelo močan in ta hromi telo,
  • onemogoča delovanje,
  • lahko zavira razmišljanje,
  • slabi reakcije.

Kadar vas strah hromi pred aktivnostmi, ki bi vam dolgoročno prinašale koristi, takrat ta strah ni zaželen in ga je bolje osvoboditi. Malo strahu je normalno in včasih celo primerno. Strah zmeraj nakazuje na to, da greste izven svoje cone udobja. Malce strahu vas prisili, da se bolj pripravite, date vse od sebe in naredite najbolje kot znate. Kadar je preskok iz cone udobja prevelik, se pojavi res močan strah, ki onemogoči delovanje in vas oslabi.

Petra Kmetec osebnostni coaching

Govorili bomo o strahu, ki vam slabi kvaliteto življenja.To je ta, ki nastaja na primer zaradi

  • bojazni pred javnim nastopanjem,
  • pogovori z nepoznanimi ljudmi,
  • vožnjo avtomobila,
  • zmenki,…

Teh strahov je ogromno in kadar jim podležemo in ne naredimo koraka naprej, s tem fobijo še samo poglabljamo in se oddaljujemo od željenega stanja.

Kaj lahko naredimo?

Predlagam, da najprej raziščete vzrok – kaj je tisto, česar vas je strah? Vas je strah, da boste razočarani, da boste vi koga razočarali, vas je strah, da se vam bo kaj zgodilo, da boste umrli, da boste ostali sami?

“Vzroke za strahove lahko najdete preko pogovora, coachinga, z samoanalizo ali v meditaciji.”

Vseeno je, kako pridete do vzroka, važno je, da najdete primarni vzrok. Ko enkrat pridete do korena, do tistega glavnega strahu, lahko naredite strategijo za zmanjševanje le-tega. Če se vam zdi, da tega sami ne zmorete, poiščite pomoč. Lahko se obrnete name ali na koga, ki ga poznate in mu zaupate.

Začnite počasi

Petra Kmetec osebnostni coaching

Ob velikem strahu vam priporočam, da začnete počasi. Začnite z majhnimi koraki, ki jih boste lahko uspešno prebrodili in vam bodo vlivali samozavest in vedenje, da zmorete. Ne preskakovati teh korakov, kajti kadar vas strah preveč ohromi, da bi uspešno izvedli nalogo, potem se vam zna ta fobija poglobiti. Če si želite predavati ali peti, vas je pa strah javnega nastopanja, začnite počasi. 

Najprej opravite predavanje pred nekaj domačimi ljudmi, ter počasi napredujte. Ker, če vas je groza nastopanja in se boste naenkrat znašli pred polno dvorano ljudi, vas zna to toliko ohromiti, da ne boste spravili iz sebe besede. To samo poglobi strahove in tega ne želimo. 

Meditacija je tudi čudovita metoda za samoodkrivanje, kadar nimate denarja za svetovanje ali vam je neugodno deliti svoje osebno, intimno razmišljanje z nekom drugim. Obstaja tudi precej študij, ki dokazujejo, da redno meditiranje zmanjšuje anksioznost, saj vas meditiranje nauči zaznati neželene misli in jih pravočasno ustaviti. 

Kadar se začnete zavedati svojih misli in osvojite živeti tukaj in sedaj, s tem odstranite strahove zaradi prihajajočih dogodkov. Ne v celoti in to tudi ni zaželeno, jih pa toliko utišate in ozavestite, da vam strahovi ne preprečijo osebnostne rasti in sodelovanja na dogodkih, ki vam bodo pomagali v življenju.

Vsakič, ko boste začutili tisti občutek v telesu, ki vas je do sedaj ustavil, da naredite korak naprej, se ustavite. Vprašajte se ali je realen in si povejte, da to zmorete. Notranje se opogumite in končno pokličite tisto osebo ali pojdite na aktivnost, ki se je želite udeležiti, čeprav nikogar tam ne poznate… Delajte korak za korakom. 
Bodite nežni do sebe, saj se teh strahov ne znebimo čez noč. Počasi pa nam postajajo aktivnosti bolj in bolj domače. Vedite, da imamo vsi strahove. Vsakdo se sooča s svojimi demoni, razlika je samo ali jih uspešno premagujemo ali jim pustimo, da nam grenijo življenje. Izbira je vaša. Jaz sem izbrala svobodo in moram priznati, da je občutek odličen.

Kontaktirajte me, če mislite, da vam lahko pomagam na vaši poti do boljšega življenja. Potrebno bo nekaj napora, vendar se splača. 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Strah - prijatelj ali sovražnik?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel