• V košarici ni izdelkov.

Temna stran pozitivizma

Nekaj želim povedati o tematiki, ki je zadnje čase izjemno razširjena v mojem področju dela in ima kar nekaj temnih plati, če ji slepo verjamemo… To je toksičen ali škodljiv pozitivizem. 

Vsi smo radi srečni, kajne? Jaz zase vem, da je dan lepši, kadar se dosti smejim in se dobro počutim. Sreča je super in fino jo je čutiti. Nakazuje na to, da živimo v skladu s svojimi vrednotami in dosegamo rezultate, ki nam nekaj pomenijo.

Zmoti pa me, kadar poslušam koga, ki govori, da moramo nenehno stremeti k sreči, jo zasledovati in čutiti prav vsak trenutek svojega življenja. Moje mišljenje je, da je to zmotno. Naj pojasnim iz profesionalnega kota – čustva nam nekaj sporočajo. Zmeraj. So kot svetilniki v naših življenjih in so skrajno dragocena. 

It is possible to have too much of a good thing.”

Aesop, grški mislec

Čustva

Popolnoma vsa čustva so pomembna. Kadar začutimo določeno čustvo, to še ne pomeni, da moramo odreagirati v skladu z njim, temveč nam samo da podatek o tem, kaj se dogaja okoli nas.

Kadar čutimo žalost, nam ta kaže, da smo izgubili nekaj ali nekoga, kar nam je dosti pomenilo (lahko smo žalostni tako zaradi končanega dogodka, izgube osebe, odtujitve nečesa, kar nam je dosti pomenilo – tudi ideje o nečem). Kadar se v takšnem primeru obrnemo stran in si ponovimo par afirmacij tipa: “Moje počutje je zmeraj izvrstno” ali kaj podobnega, znotraj sebe to žalost potlačimo. Na nek način jo prikrijemo in kadar nekaj pospravimo pod preprogo, se tisto kar hitro nakopiči in te stvari je kasneje mnogo težje reševati. 

Ta žalost vam sporoča, da je nekaj vrednega šlo iz vašega življenja. Dovolj je, da prepoznate kaj to je, sprejmete, vidite in prepoznate svoje potrebe, ter si podarite sočutje. 

To, da žalost vidite in sprejmete NE pomeni, da se valjate po teh občutkih in se smilite sami sebi in postanete breme za družbo. To bi bil znak čustvene nezrelosti.

Čustvena zrelost je, kadar to sprejmemo in se kljub čustvom, ki jih čutimo odločimo kako bomo razrešili svoj čustveni primanjkljaj, izberemo ustrezno akcijo in z boljšim poznavanjem sebe živimo dalje. 


Seveda se lahko odločite, da kadar nekaj izgubite, da tega ne boste obžalovali, temveč boste optimistično gledali naprej. Tudi to je v redu. Želim samo povedati, da kadar čutimo določeno čustvo, ni zdravo, da začnemo sami sebe preprečevati kako dobro nam gre v življenju, če nam pa čustva kažejo drugačno realnost.

Sprejemanje realnosti takšne kot je je umetnost in zahteva pogum. Od nas zahteva, da prevzamemo odgovornost za svoje življenje in stopimo v akcijo. Se premaknemo naprej in kljub temu, da ne vemo kakšen bo končni izzid, naredimo korak.

Vsi občutki nam nekaj sporočajo. Dolgčas nam pove, da je čas, da nekaj naredimo, spremenimo, si zadamo nove cilje.., jeza nam kaže, da so bile kršene naše vrednote in to želimo v bodoče preprečiti, strah nam kaže, da je pred nami nekaj, za kar smo nismo prepričani, da bomo zmogli,… 

Zato so vsi občutki, vsa čustva tukaj z razlogom. Naslednjič, ko jih zaznate, se vprašajte kaj vam sporočajo in šele nato reagirajte. Zavestno, na zdrav in odrasel način. Kadar čutite določeno čustvo ne rabite postati to čustvo. Zavedanje čustva je ključno. Sprejmite ga in šele nato reagirajte v skladu s tem, kaj ste se naučili o sebi in dogodku.

Razlika med toksično pozitivnostjo in pozitivno validacijo

Pri pozitivni validaciji sprejmemo čustva takšna kot so in se ne delamo, da jih ni. Pri toksični pozitivnosti zanikamo čustva, če pa jih priznamo, pa se čutimo krive, ker menimo, da se ne bi smeli tako počutiti.

Pozitivna validacija pomeni, da čustva ozavestimo in smo realni glede njih, ter se iz njih učimo in rastemo. Če pogledamo primer:
Namesto da nekomu, ki je v težki situaciji rečete:

  • Vse se zgodi z razlogom”, mu recite: “Včasih se ne zgodi vse tako, kot smo planirali. Kako ti lahko pomagam?
  • Ne razmišljaj sedaj o tem” rečete: “Tukaj sem, poslušam te.”
  • Težke situacije te naredijo močnejšega.” recite: ”To se sliši težko. Mislim nate.”
  • Lahko bi bilo še slabše” recite: ”Stvari so se res obrnile v nepravo smer. Vidiš kakšno rešitev?

Kaj s tem naredite? Človeku date vedeti, da ni sam. In tudi, kadar se vi znajdete v težki situaciji, se zaradi tega ne rabite čutiti krive in ne, resnično vas ni treba biti sram, ker greste skozi težke čase. Ne pričakujte od sebe in drugih, da bodo zmeraj veseli in nasmejani. Četudi gre vse po planih, lahko občutimo naprijetna čustva in to je popolnoma v redu.

Nenehno iskanje oziroma zasledovanje sreče je zelo škodljivo. Sreča, kot vsa ostala čustva, je minjiva. Čutimo jo, kadar so izpolnjeni določeni kriteriji, traja nekaj časa — in nato izzveni. Tisti, ki redno prakticirate čuječnost, veste o čem govorim. Vse je v valovanju. Zdravo je čutiti vso paleto čustev, četudi nam pop kultura vsiljuje drugačno podobo.

Vsi tisti, ki ste sedaj doma z otroci in mislite, da bi morali biti srečni, ker imate več časa za preživljanje z njimi, čutite pa izjemen pritisk – vedite, da je to popolnoma normalno in naravno. Ne se sramovati misli, da bi otroke najraje poslali k babici za en teden ali jih dali v dnevno varsto, v kolikor imate to možnost.

Toksična pozitivnost se lahko kaže kot krivda. Morda mislite, da se v tej situaciji nimate pravice počutiti negativno, ker je vse ostalo v vašem življenju dobro. Takšno razmišljanje razveljavi vaše občutke in naloži še eno negativno čustvo na to, kar že doživljate.
Razumite, da so vaši občutki veljavni. Če vse ostalo v življenju poteka odlično, to še ne pomeni, da se nimate pravice počutiti zaskrbljeni zaradi trenutnega stanja ali prihodnosti.

Misel za na konec

Biti človek vključuje zavedanje celega sebe in celotne palete čustev. V kolikor ste se prepoznali kot človek, ki vztraja v toksični pozitivnosti, potem je čas, da se začnete zavedati koliko škode si s tem počnete. Z vztrajnjem pri tej enostranski miselnosti škodujete sebi in ljudem, ki so vam blizu, saj neprestano nosite masko pozitivnosti in ne dovolite sebi niti drugim, da vas v resnici vidijo ali vam pomagajo.

Raje si prizadevajte za ravnovesje v življenju in sprejmite tako prijetna kot manj prijetna čustva.
Samo eno življenje imamo in dajmo ga izkusiti v vsej svoji barvitosti, saj je to edini način, da rastemo kot osebe.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Temna stran pozitivizma"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel