• V košarici ni izdelkov.

Verjami vase – kako bo boljše samopodobe

Ljudje s slabo samopodobo s težavo sprejemajo konstruktivne kritike in težko prevzamejo odgovornost. 

Samopodoba je posledica vzgoje in odzivov okolice na naše vedenje. V kolikor smo dobivali dovolj pozitivnih potrditev od staršev, vrstnikov in okolice, imamo o sebi dobro podobo. 

Kadar pa nas niso prepoznali ali pa so se starši zaradi našega vedenja zgražali, nas omejevali in prepovedovali biti to, kar smo, pa imamo o sebi slabše mnenje – menimo, da nismo dovolj, da ne zmoremo in smo na nek način manj vredni. 

Slaba samopodoba je lahko tudi posledica napačnih odločitev, ko smo se na primer podali v kakšen projekt, ki je bil prevelik za naše zmožnosti ali izven našega vpliva nanj in smo neslavno pogrnili. 

Kako do boljše samopodobe? 

Družite se z ljudmi, ki vas sprejemajo. 

Slaba samopodoba je dostikrat posledica preveč kritičnih staršev. Kadar so vas nenehno kritizirali (četudi so mislili, da vam s tem delajo dobro), ste najverjetneje razvili slabo samopodobo. Sedaj se lahko zavestno odločite, da se obdate z ljudmi, ki vas cenijo in ob katerih se dobro počutite. Naj bodo to pozitivni, mentalno zdravi ljudje, ki v vas prepoznajo vrednosti in vam to tudi povedo in pokažejo. 

Postanite sebi najboljši prijatelj

Vsakdo izmed nas ima svoje močne, dobre lastnosti, ki ga delajo posebnega. Vzemi si pet minut časa in zapiši v čem si dober. Kaj so tvoje pozitivne lastnosti, kje si unikaten, poseben, kaj so tvoji talenti. To ti bo pomagalo, da začneš znotraj sebe graditi banko potrditev samemu sebi. 

Zapiši tudi svoje dosedanje dosežke, pa četudi se ti zdijo majhni. Imej jih na dosegu roke, da jih prebereš, kadar imaš krizo.

Dovoli si videti, na katerih pomembnih področjih “šepaš” in jih začni izboljševati

Nikdar nismo dobri na vseh področjih. Kadar imaš s katerim izmed pomembnih življenjskih področij težave, ga začni krepiti. Najdi strokovnjaka in začni delo na sebi. Kadar poskušaš svoje napake prezreti ali jih pometati pod preprogo, se bodo vztrajno vračale. Močnejše in močnejše. 

Nehaj se primerjati z drugimi

Albert Einstein je rekel, da imamo vsi genija v sebi, če to svojo kvaliteto le razvijamo in krepimo. Kadar se riba primerja z orlom, bo zmeraj nesrečna, ker ne more leteti. Najdi v sebi tiste lastnosti, ki te delajo posebnega in jih krepi. 

Zmeraj je nekje nekdo boljši od nas in nekdo slabši. Primerjaj se samo s seboj. Kakšen si bil včeraj in kakšen si danes in se trudi, da je tvoj danes boljši od včeraj!

Bolje skrbi zase

Kvalitetna prehrana, dovolj spanca, redno gibanje in skrb za osebno higieno pripomorejo k boljšemu telesnemu počutju, kar zelo vpliva na psihično stanje. Pospravi stanovanje, podari vse odvečne stvari in zagotovo se boš bolje počutil. 

Nauči se sprejeti komplimente

Mnogi izmed nas smo naučeni, da smo skromni. Svoje velike dosežke pomanjšamo, kot da niso nič in kadar nas kdo pohvali, se odzovemo, kot da je bila to malenkost. Kaj čutimo znotraj sebe, je nekaj drugega. 

Jaz se še učim sprejemanja komplimentov in priznam, da mi je na začetku šlo zelo slabo. Sedaj se uspem že tudi pohvaliti, čeprav imam ob tem še zmeraj občutek, da to ni prav, saj sem bila vzgajana v smislu “lastna hvala se pod mizo valja”. 

Komplimenti so v redu. Posebej tisti, ki jih prejmemo iz srca. Ti nam dvignejo samopodobo in dovoli si jih sprejeti. 

Spremeni negativne notranje monologe v podporne

Madona si smotana” je bil dolgo moj notranji komentar na vsako napako, ki sem jo storila. Dolgo se teh monologov nisem zavedala, saj so bili del mene. Ne spomnim se, čigav glas je odzvanjal v mojih mislih, vendar tam je bil. Naučila sem se, da te notranje graje spremenim v kaj bolj produktivnega – “napake se zgodijo, naslednjič bom bolj pozorna na to”.

Verjamem, da ima vsakdo izmed nas kakšno notranjo grajo, ki jo potegne na plano ob neprijetnih dogodkih. 

Nauči se zaznavati te misli in kakor hitro se pojavijo v mislih, postani svoj notranji ljubeč starš in si povej, da se lahko to vsakomur zgodi in naredi kar je v tvoji moči, da rešiš nastalo situacijo. Več pozitivnih misli kot imaš, boljša bo tvoja samopodoba. 

Samo spomni se na kakšen dogodek iz preteklosti, ko je bilo vse tako, kot si si zamislil. Kakšne misli so te prevevale? In potem se spomni na kakšno neprijetno izkušnjo – recimo prekinitev partnerske veze ali izgubo službe – kakšne misli so bile takrat prisotne? 

Zagotovo ima miselni svet veliko vlogo na počutje. Začni sedaj. Daj si pohvalo, povej si, da si vreden in da si sam sebi najpomembnejša oseba. 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Verjami vase - kako bo boljše samopodobe"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel