• V košarici ni izdelkov.

Začni sprejemati boljše odločitve

Majhne spremembe v odločanju lahko imajo velike posledice na spremembe v življenju.

Za nami je vikend in če pogledamo resnici v oči – zjutraj verjetno ni bilo najbolj prijetno vstati iz tople postelje in iti v službo.Vikendi so običajno polni druženja z ljudmi, z obilico dobre hrane, ki se ji čez teden izogibamo, saj pazimo na kilograme. Čez vikend nas premami socialno okolje, zamotimo se s pogovorom in smehom in prej kot se zavemo pojemo še tri kose peciva ali slastne pečenke, čeprav vemo, da se bomo naslednji dan “žrli” zaradi tega. Vam je to kaj znano? Ste se že znašli kdaj v takšni situaciji? Morda se ne najdete v hrani, se pa najdete v pijači ali čem drugem.

Nezavedne odločitve

Če ste pri prejšnjem vprašanju vsaj enkrat pokimali, se ne obremenjujte preveč. Vsi delamo nezavedne odločitve in kljub dobrim namenom kdaj pa kdaj “pademo na izpitu”. Čez dan naredimo nešteto odločitev, ki se jih niti ne zavedamo. Od odločitve kaj bomo jedli za zajtrk in ali ga bomo raje preskočili, do tega katere naloge se bomo na delovnem mestu najprej lotili, po kateri poti gremo v službo / šolo /xyz… 

Odločitve delamo na vsakem koraku in ker so možgani nastavljeni tako, da nam olajšajo delo, večina odločitev poteka brez da bi se sploh zavedali, da se za nekaj odločamo. Mati narava nam je s tem zelo olajšala življenje – samo pomislite, kakšen kaos bi bil, če bi si za vsako odločitev vzeli nekaj minut časa – razmišljali bi ali bi si umili zobe z desno ali levo roko, ali bomo kavo spili doma, domo dodali kakšen dodatek, ali bomo pili hladno, toplo, sami,… Kadar smo na avtopilotu, takrat izbiramo odločitve, ki so nam v preteklosti prinesle določeno korist. Ponavadi prevladajo lepše, bolj privlačne izbire, ki imajo v naši podzavesti večjo korist (kot na primer tortica, čeprav še komaj dihamo po kosilu). Vizualne slike mnogokrat pripomorejo k izbiri, ki jo kasneje obžalujemo. Zato pa je večina reklam na tv za hitro pripravljeno hrano, ki izgleda prav vabljiva in mamljiva, v resnici je pa prehransko gledano izjemno revna in slabo vpliva na zdravje.

Knjiga tedna

Nobelov nagrajenec Richard Thaler v njegovi knjigi  “Nudge: Improving Decisions on Health, Wealth, and Happiness” razlaga znanost, ki se skriva za “nudgi” (za besedo nudge nimamo direktnega prevoda – pomeni dražljaj ali nekaj potisniti, potrepljati, nekoga ali nekaj nežno poriniti naprej, dregniti- v našem primeru to pomeni, da nas nekaj “potisne” v določeno odločitev – naj bo to vizualna podoba, reklama, spomin na nekaj, kar nam je ugajalo). Poanta knjige je, da začnemo vključevati preproste spremembe v okolju (imenovane tudi arhitektura izbire) za usmerjanje odločitve v smer, ki jo želimo. “Nudging” nikoli ne pomeni omejevanja razpoložljivih možnosti. Namesto tega pristop temelji na predstavitvi možnosti na drugačen način. Zamisel je ta, da preoblikujemo arhitekturo izbire, tako da nežno usmerja potek odločanja k boljšim rezultatom.

Postanite boljši arhitekt svojih odločitev

Uporaba dregljajev v vašo korist je lahko enostavna, če sledite tema dvema načeloma:da je dregljaj uspešen, mora
(1) zmanjšati trud, ki je potreben, da naredimo željeno izbiro in
(2) izboljšati motivacijo, da se odločimo za to izbiro.

Petra Kmetec osebnostni coaching

Eden možnih načinov, kako se zavežemo k bolj zdravim jutranjim prehranskim navadam je ta, da si pripravimo zajtrk zvečer pred spanjem. Hrano postavite na takšno mesto, da jo vidite kljub jutranji utrujenosti. Kadar vas čaka lepo pripravljen slasten obrok, obstaja skoraj nična verjetnost, da ga boste preskočili. Lepo pripravljena hrana vam da še dodatno motivacijo za njeno zaužitev.

V današnjem svetu tehnologije obstaja mnogo pripomočkov, ki vam lahko pomagajo izpeljati prave odločitve in vas malo “potisnejo” naprej. Obstaja ogromno aplikacij in pametnih pripomočkov, ki vas opominjajo na gibanje, pitje vode, vam pomagajo pri hujšanju ali vas vodijo na poti do sprememb, ki jih želite vpeljati v življenje. Večina jih ima dnevnik oziroma statistiko, ki vas še dodatno motivira k dokončanju zastavljene naloge.

Gospod Richard Thaler je lepo izjavil, da “nobena stavba ni brez arhitekture in nobena izbira ni brez konteksta”. To znanje je dobro uporabiti v našo korist. Kadar prevzamemo pobudo in začnemo ustvarjati vsebino, ki jo potrebujemo, lahko začnemo voditi naše odločitve in s tem ustvarimo to, kar želimo.

Naslednjič, ko boste pred kakšnim izzivom, kako vpeljati spremembo v življenje, se spomnite na dregljaje. Izbiro si olajšate izbiro, da na koncu sploh ne bo potrebna odločitev, saj boste vse pripravili tako, da bo sledilo logično sosledje dogodkov.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Začni sprejemati boljše odločitve"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel