• V košarici ni izdelkov.

Zavlačujete? Izberite raje USPEH

Je kronično odlašanje vprašanje vašega mentalnega zdravja?

Stalno prelaganje je lahko resen problem

Morda preden začnete delati pogledate kaj se dogaja na Facebooku – samo še to, potem se lotim naloge. Nato je na vrsti elektronska pošta, vmes dobite nujen opravek (ki v bistvu ni tako nujen), si greste po kavo, pa na wc,… ali morda ne delate ničesar. Nekje v ozadju pa na vas preži misel, da se z nezemeljsko hitrostjo približuje rok za oddajo dokumentacije ali važen izpit, ki bo krojil vaše nadaljnjo življenje, vendar nimate moči, da bi začeli. Odlašate.

Profesor psihologije dr. Piers Steel, ki je avtor ‘’Enačbe odlašanja’’ razlaga, da kljub temu, da vemo, da nam odlašanje ne prinese nič dobrega, to vseeno delamo, morda se niti ne zavedamo da odlašamo, medtem ko naši možgani iščejo tisoč drugih poti, da bi nas zamotili. Odlašanje je po strukturi popolnoma drugačno od planiranja in oblikovanja urnika. Nič ni narobe, če kakšno opravilo podaljšamo, da bi ga bolje opravili. Vendar je kompulzivno odlašanje popolnoma druga zgodba in kaj hitro uspeh izostane.

Večina ljudi kdaj in kdaj s čim odlaša. Ponavadi je to kakšna stvar, ki je vezana na določene situacije in se ne zgodi ravno pogosto. Kot na primer to, da odstranimo božične lučke komaj sredi maja. To so zgodbe, o katerih se lahko smejimo. Vendar je lahko odlašanje smrtno nevarno. Ljudje zaradi odlašanja tudi umirajo, razlaga dr. Steel. Najdejo bulico v prsih in ne gredo k zdravniku, dokler ni prepozno. Nepotrebno odlašanje medicinskih testov ali pregledov lahko spravi človeka v zelo nevaren položaj.

Odlašanje lahko izjemno vpliva tudi na življenje samo – od pešanja v šoli, službi, do slabšega partnerstva, saj ne zadostimo pričakovanjem. Odlašanje postane pereč problem, kadar se polasti vseh vidikov našega življenja.

Ste kdaj pomislili, da z odlašanjem škodite sami sebi? Oziroma, ste kdaj pomislili, da vam možgani delajo uslugo? Recimo, da vam vaša služba ni všeč ali pa, da ne bo tako klišejsko – obožujete službo, veselite se novega projekta vendar se ga nekako ne uspete lotiti. Kako to? Če se razčlenite na prafaktorje in poiščete vzroke za svoje obnašanje boste zagotovo našli vzrok. Morda vas je strah, da ne obvladate dovolj teme in da ne boste naredili projekta v skladu s pričakovanji okolice in to vas bo očrnilo v njihovih očeh – mislite, da niste dovolj dobri. Ali pa vas je strah, kaj bodo drugi rekli, če se boste izpostavili. Ali pa kaj si bodo mislili o vas, če boste naredili to in to. Morda ne bo dobro, morda mi tega ni za naredit, ker me je strah, da uspem. Kaj bom pa potem. Kaj če me pohvalijo? Kaj če, večni kaj če.

Vedeti morate, da obstajata dve realnosti. Ena realnost je dejanska – voda je mokra, sneg je hladen, skala je trda in če se z vso močjo zaletimo vanjo boli. Druga realnost je pa v naših lepih glavah: 

  • če rečem to, me lahko tako razumejo, zato raje ne rečem.
  • glej, kako me gleda, zagotovo si misli to in to o meni, ne bom se več pogovarjala z njo.
  • joj, včeraj me je šef pohvalil pred vsemi, zdaj me pa postrani gledajo, mislijo, da se prilizujem. Ne grem več z njimi na pijačo med odmorom za malico…

Opazite razliko? Naredite si navidezno realnost, ki vas bo podpirala, zaradi katere boste rastli in se ne omejevali. Bodite pogumni in dajte vse od sebe. Bodite luč, ki drugim kaže pot.

Kaj če?!?

Kadar živite v ‘’kaj če’’ mišljenju, vas zna to omejiti in zamrzniti v morebitni strašljivi prihodnosti in raje ne ukrepate, ker se lahko zgodi najslabše. Ljudje smo izjemni snovalci navideznih prihodnosti. Morda odlašate, ker nečesa ne obvladate v popolnosti ali imate problem, ki se mu želite izogniti. In raje prižgete TV ali greste ven s prijatelji, namesto da poiščete rešitev za vaše težave. Pomembno je, da raziščete kaj je tisto, zaradi česar zavlačujete. Kaj imate od tega, pred čim bežite.

Začnite se opazovati in dajte svojemu umu nalogo, naj vas opozori, kadar zavlačujete. Če veste, da se radi zatečete k socialnim omrežjem, imejte mentalni opomnik, ki vas naj opozori, da ste spet tam. Mene kaj rado zanese na ‘’pregled socialnih omrežij in novic’’. In kadar vem, da imam pred seboj pomembno nalogo, raje ugasnem telefon ali ga dam na flight mode. Tako mi uspe narediti to, kar imam v planu v dosti krajšem času in še bolj kvalitetno opravim nalogo.

Kaj pa ko se pojavijo izzivi?!?

Izzivi se v življenju nenehno pojavljajo. Važno je, kako se soočite z njimi. Kadar jih jemljete kot razširitev obzorja, jih boste vzeli kot nujno zlo in se boste veselili, komaj boste čakali da izveste, kaj se boste iz njih naučili in da boste stopili eno stopnico višje v zavedanju. Če pa želite ostati v svoji coni udobja, vas pa znajo zelo omejevati.

Tako, kot mora voda nenehno krožiti in se pretakati, da se ne pokvari, tako moramo ljudje nenehno rasti in se učiti. Če ostanemo v svoji coni udobja in zapremo pipico tekoči vodi, se bo naša mlaka, v kateri plavamo kaj hitro usmradila in pokvarila.

Zato, ne odlašajte in delajte korake v neznano, naj vas odnesejo naprej do uspeha, k srečnejšemu in polnejšemu življenju.Kronično odlašanje lahko povežemo tudi z depresijo. Kadar so ljudje depresivni, imajo težnjo k odlašanju. To pa ne pomeni, da če odlašate, da ste depresivni. Depresivni ljudje odlašajo tudi kadar imajo vse na dosegu roke. Na primer: so lačni, kosilo imajo pripravljeno in jih čaka v hladilniku, vendar se ne odločijo, da bi ga pogreli in pojedli.

Rešitev?????

Torej, kaj narediti?

  • izboljšate in poučite se o veščinah planiranja in organizacije,
  • zastavite si dnevne cilje in se jih držite,
  • ugotovite zakaj zavlačujete,
  • vprašajte se kakšne koristi imate od tega da zavlačujete,
  • mentalno se opominjajte, da želite opraviti določeno nalogo
  • spremenite navado in jo nadomestite s kakšno bolj produktivno*

*Odlašanje kaj hitro postane navada in kot vsako navado se ga da odpraviti. V kolikor je vaša navada brskanje po spletu in socialnih omrežjih; se zmeraj ko se zalotite, da to počnete vprašajte – mi sedaj to koristi? Kaj lahko naredim namesto tega?
Počasi se boste začeli zavedati svojega početja in z lahkoto ga boste začeli sami usmerjati. Vam ne gre? Pokličite ali se prijavite na coaching in našli bomo rešitev!

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Zavlačujete? Izberite raje USPEH"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel