• V košarici ni izdelkov.

Želim bolj zdravo živeti. Želim shujšati

“V novem letu bom jedla bolj zdravo hrano, se več gibala in privarčevala več denarja,” so prve tri najpogostejše novoletne zaobljube (povzeto po statističnih podatkih US. Slovenskih statistik žal nisem našla). Verjamem, da je tudi pri nas podobna slika. Novoletne zaobljube izgubijo svojo moč že po treh tednih, skoraj večina pa v začetku februarja. Le 8% ljudi se novoletnih zaobljub tudi drži.

Zakaj se ljudje ne zmorejo pripraviti do sprememb?

Obstaja več razlogov. Eden glavnih je ta, da nimajo orodij in znanja, na kakšen način te spremembe vpeljati v življenje. Predstavljajte si, da ste med večino, ki želi bolj zdravo živeti oziroma shujšati. Vaš dan je sestavljen iz kopice opravkov – služba, otroci, gospodinjstvo, TV, občasna druženja s prijatelji in nezdrava, na hitro pripravljena prehrana. Odločite se, da boste v novem letu naredili nekaj zase in boste bolj zdravo živeli. Želite se tudi spraviti v tiste top hlače, ki že kakšni dve leti ne gredo čez boke. Najprej se vprašajte:

  • Kaj vam pomeni bolj zdravo živeti? To je precej obširen pojem.
  • Se boste več gibali – in kdaj?
  • Boste jedli doma pripravljeno hrano, sestavljeno iz ekološko pridelanih živil? Kje jih boste kupili, kdaj boste kuhali, kaj boste kuhali in kako?
  • Kaj vam pomeni hrana?
  • Boste omejili gledanje televizije in kaj boste počeli namesto tega?
  • Kdaj boste vedeli, da bolj zdravo živite?

Kadar se odločate za spremembe, potrebujete načrt. Brez načrta boste dokaj hitro na starih tirnicah. Zakaj? Ker je tako lažje. Prva dva tedna, ko je še prisotna motivacija, se svojih želja še držite. Potem pride kak slabši dan, ste utrujeni, lačni ali pod večjim stresom kot običajno. To je točka, ko se začno obljube sebi krhati, če nimate dobro razdelanega scenarija. Na coachingih te scenarije predelamo in jih naredimo skoraj bulletproof.

Navade so železna srajca

Drugi razlog, zakaj so novoletne zaobljube (in druge večje spremembe) le pobožne želje so navade. “Navada je železna srajca” je dobro poznan slovenski pregovor, ki ga je treba vzeti zelo, zelo resno. Vsaka navada vam prinaša neko zadovoljstvo, drugače je ne bi razvili v navado. In sedaj želite to navado spremeniti.
Mentalno veste, da je to edina pot in da se splača potruditi. Podzavest pa zažene paniko: ”Zakaj to spreminjati, ko smo se pa tako dolgo trudili, da ti to olajšamo in vgradimo v telo, da niti ne rabiš razmišljati o tem in se že izvrši.”. Podzavest je zelo močen stroj in upravlja 95% vašega življenja. Pred dnevi sem brala študijo, ki kaže na to, da ne zmoremo biti zavestni niti celo sekundo hkrati. Možgani imajo svoje življenje, ki ga želimo spraviti pod kontrolo. Naučite se, kako dostopati do podzavesti in kako sami sebi dopovedati, zakaj želite navado spremeniti. Zahteva nekaj truda in znanja, se pa da marsikaj narediti. Novoletne zaobljube, kot tudi druge spremembe v življenju je lažje delati ob pomoči nekoga, ki vam stoji ob strani in vam kaže pot. Coaching je sistem, kjer dobite strategije – je sistem, kjer se zaveste svojih sivih peg in jih začnete popravljati.

Majhne spremembe navad prinašajo velike spremembe v življenju. Ko enkrat nekaj veste, tega več ne morete ne-vedeti. In to prinaša razliko.

Zavestno lahko izberete novo pot in se zavestno odločite zakaj ji boste sledili. Vi veste, da je boljša za vas- veste, da se samo s spremembami razvijate in postajate boljši (če le ubirate prave spremembe). Da ste prišli do sem, kjer ste danes, ste dolga leta trenirali določene navade. Za njihovo spremembo bo potrebno vložiti kar nekaj energije. Poiščite si pomoč, lažje vam bo. Pomagala sem kar nekaj ljudem in tudi vam lahko, če le imate željo po spremembi. Brez želje, brez predanosti ne gre. Vedeti morate zakaj si to želite in šele takrat lahko začnemo delati korake. Dan za dnem. Korak za korakom. Zmožni ste, morda potrebujete le malo pomoči, da naredite tistih prvih nekaj negotovih korakov v neznano, naprej boste zmogli sami.

Statistični vir:https://www.statista.com/chart/12386/the-most-common-new-years-resolutions-for-2018/

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Želim bolj zdravo živeti. Želim shujšati"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel