• V košarici ni izdelkov.

Kdaj želja postane cilj?

Naj želja postane cilj

Želje še niso cilji, tega se verjetno zavedate, kajne?

Želja je ideja, je nekaj, kar si želite in ni nujno, da boste vložili vanjo energijo, potrebno za uresničitev. Cilj je usmerjen v realizacijo. Kadar si zastavimo cilj, za njim stoji strategija, je merljiv in vemo, kdaj ga dosežemo. Želje se lahko spremenijo v cilje, kadar jih podrobneje definiramo in naredimo plan za njihovo izvršitev.

Primer želje je shujšati. Cilj je, kadar tej želji dodamo še koliko kilogramov v kakšnem času. Strategijo, ki nas bo popeljala do tja in zavedanje končnega cilja.

Strategija, ki vam jo bom danes predstavila, je sestavljena iz 4h delov:

  1. Začetek. Ta proces vsebuje zelo pomemben člen, ki se mu reče motivacija, izbira pravilnega cilja in vašo pripravo za pot, ki je pred vami. 
  2. Osredotočenost: to je glavni dejavnik te strategije. V kolikor resnično želite doseči svoj cilj, se mu morate predati. 
  3. Postanite ultra navdušeni: včasih je potrebna drugačna perspektiva in pogled na isto stvar iz drugega zornega kota. Navdušenje je velik dejavnik na poti do doseženega cilja. 
  4. Držite se strategije. Vztrajnost je tista ki naredi razliko med nekom, ki je dober, poskusi in odneha in nekom, ki je morda povprečen in vztraja. Vztrajamo tudi, kadar se nam zdi, da so pred nami ovire ali da ne gre vse po načrtih. 

Postavitev cilja

Kadar postavljate nove cilje, si jih ne zadajte preveč naenkrat. Nenapisano pravilo je, da imamo tekom enega leta nekje enega do tri večje cilje. Lahko jih imate tudi več, vendar jih boste dlje časa zasledovali, ker vam bo enostavno zmanjkovalo časa zanje. 

Poznate polnjenje kozarca s peskom, kamenčki in kamni?
Kadar začnete kozarec polniti s peskom, ne bo več prostora za vse kamenče, veliki kamni bodo pa ostali zunaj. Kadar pa vanj najprej položite kamne, dodate kamenčke, boste spravili vanje še ves pesek. Kamni so poglavitni cilji, pesek je pa tisto, kar je fajn, ni pa nobene škode, če tega ne dosežete. 

Preden si začnete postavljati cilje, realno poglejte svoj urnik (upam, da ga imate).

Koliko časa lahko namenite svojemu novemu cilju? Kaj lahko zamenjate, kaj lahko izločite iz urnika, da se boste resnično lahko posvetili cilju?

To je izjemno pomembno, saj žal zaenkrat še ne moremo biti na večih mestih hkrati. Razen če ste vesoljec, potem vam bo morda uspelo 😉 

Za dosego cilja je potrebno žrtvovati nekaj, kar že počnemo in nam ne prinaša veselja ali koristi. Jaz se recimo sedaj učim novega jezika. Najprej sem vzela to z levo roko, ah saj bom že, potem sem pa videla, da če nočem plačevati ur za brezveze, se bom morala začeti učiti. Sedaj temu namenim vsaj eno uro dnevno. To pomeni, da sem morala nekaj zmanjšati – sedaj malo manj berem in omejila sem čas, ki ga preživim na socialnih omrežjih. 

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več
Običajno si postavljamo cilje v petih segmentih:
  1. Zdravstvene – se spraviti v formo, izgubiti težo, dobiti kondicijo, biti zdrav. V kolikor je zdravje na kocki, pozabite na vse ostale cilje in se posvetite samo temu. 
  2. Grajenje posla, kariere, učenje novih veščin. 
  3. Družina, otroci, dober partnerski odnos. Tudi to je izjemno pomembno Jaz sem mnenja, da če je zakon na preizkušnji, ga potrebno najprej rešiti zakon, kot naprej graditi kariero. Odnosi so le bolj izpopolnjujoči. 
  4. Učenje novih veščin – nov jezik, igranje inštrumenta, postati boljši govorec, premagati sramežljivost…
  5. Večji življenjski cilji – nakup sanjske hiše, potovanja, selitev… 

Kadar si postavite cilj, naj ta cilj ne bo samo želja. Naj postane nekaj, brez česar ne morete živeti. Znotraj cilja imejte tudi ZAKAJ. Zakaj si to želim? Morda je to še najpomembnejše vprašanje. Kadar si nanj ne znate odgovoriti, morda ta cilj ni vaš, temveč je posledica zunanjih vplivov.

Kadar se vam pred očmi riše več ciljev in ne veste, katerega izbrati kot glavnega, si lahko pomagate tako, da se vprašate kateri je najbolj v skladu z vašimi vrednotami. Moja dva sta svoboda in zdravje in zaradi tega je moj cilj imeti uspešen posel in redno gibanje z zdravo prehrano. 

Kadar kljub preverjenim vrednotam še zmeraj ne morete izbrati, se vprašajte ob kateri stvari imate največ potrpljenja za izvajanje. Ob čem ste najbolj navdušeni, kaj je tisto, o čemer ne morete nehati govoriti?

Če se še zmeraj ne morete odločiti, potem napišite listke s cilji, jih obrnite na glavo, premešajte, zložite po tleh in dovolite telesu, naj na intuitiven način izbere najboljše tri ali dva. 

Cilji naj bodo realistični. Jaz zase vem, da četudi začnem s pevskimi vajami vsak dan po 6h, ne bom nikdar postala najboljša pevka na svetu. Morda se bom zverzirala tako, da mi ne bo več nerodno kaj zapeti, zagotovo pa moje glasilke ne bodo dale najčistejšega zvoka. 

Če nikdar niste tekli, je nerealno postaviti cilj, da boste v enem mesecu natrenirali za 42km maraton. 

Včasih so takšni cilji uresničnjivi, vendar s pravilnim časovnim okvirjem. 

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Motivacija

Motivacijo razdelimo na notranjo in zunanjo. 

Zunanja motivacija nastane, kadar delate nekaj izključno zaradi nagrade, ki jo dobite ob tem. Recimo trenirate, da bi izgledali lepo in bi vas nekdo pohvalil. Ali se trudite za čimboljše ocene v šoli ali za napredovanje v službi. 

Notranja motivacija ali intrinzična je zaradi vas samih. Tukaj trenirate zaradi tega, ker se med in po vadbi izjemno dobro počutite. Ali se lotite kakšnega izziva, ker sami sebi dokažete, da zmorete. 

Notranja motivacija je močnejša od zunanje, saj prihaja iz vas. Vaš cilj naj vsebuje intrinzično motivacijo, drugače ga ne boste dosegli ali pa se boste izjemno namučili ob njem. 

Sama sem v športu doživela razliko med zunanjo in notranjo motivacijo. V mladosti sem trenirala s ciljem postati evropska prvakinja. Ko sem ta cilj dosegla, je moja motivacija splahnela. To vidite pri športnikih, ki podpišejo milijonske pogodbe in potem njihova motivacija upade. Motivacija ne sme biti samo zunanja. 

Fino je tudi, da v procesu uživate. Sama pot ni lahka in zaradi tega je potrebno imeti dober zakaj, ki nam pomaga prebroditi težke trenutke. 

Obstaja še prosocialna motivacija, ki je tudi zelo pomembna. Kadar počnemo nekaj, ker želimo izboljšati življenja naše družine ali prijateljev, nas bo to zelo gnalo naprej. Kadar se trudimo za še nekoga in ne samo zase, je to mnogo večja motivacija, kot če imamo samo sebe v mislih. 

Vprašajte se tudi, ali ste pripravljeni na tiste ne tako sijoče dele svojega cilja. Ste se pripravljeni odreči vsem priboljškom, ki ne sodijo v nov način prehranjevanja? 

Če se odločite za svoj posel, ali ste pripravljeni na to, da ga imate nenehno v mislih, tudi na dopustu? 

Kadar želite postati najboljši slikar na svetu, ali se zavedate, da nastane eno resnično dobro delo na tisoče naslikanih? 

Kako začeti? 

Jaz najlažje začnem, kadar imam postavljen rok in odgovornost do drugih. Zato tudi najamem coache za različne stvari, ki jih želim doseči. 

Če bi se sama učila arabščino, bi že obupala. Sedaj, ko imam inštruktorico, se pripravim tudi zaradi tega, ker vem, da se dobim z njo in da pričakuje od mene, da znam snov, ki sva jo predelali. Pa še plačujem jo, da me uči. Zaradi tega je mnogo lažje delati s coachem, ker vas usmerjamo in vi čutite odgovornost do nas in do svojega denarja. 

Majhni koraki

Osredotočite se na majhne korake. Sanjajte na veliko, osredotočite se pa na majhne korake. Uporabite vizualizacijo – jaz večkrat vizualiziram, kako se dobro počutim, ko zlikam kup perila. Tako mi gre samo likanje lažje od rok, ker se veselim končnega občutka. 

Zelo pomembne so tudi nagrade. Nagrade skrbijo, da ste motivirani. Privoščite si jih, kadar dosežete enega izmed manjših ciljev, ki vas vodijo do glavnega cilja.
Kakšne nagrade? Popolnoma vseeno – lahko je masaža, prost večer, kratek izlet v sosednje mesto, novi čevlji… 

Strah pred neuspehom

Mnogo ljudi niti ne začne, ker jih je strah neuspeha. 

Verjetno vam ne rabim razlagati, da je neuspeh del uspeha, kajne? Preko napak se učimo in se izboljšujemo. Zato glejte na napake kot na del učnega procesa. Z njimi rastemo, če le prevzamemo odgovornost 🙂

Jaz sem bila na začetku izjemno nerodna pred kamero. Ko sem snemala prvi posnetek, sem porabila za 5 minut materiala dva dni in pol. Ni in ni bilo dovolj dobro. Ko sedaj pogledam ta posnetek za nazaj, mi je prav smešen. Ampak nekje je potrebno začeti. Kje boste pričeli vi?

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Osredotočenost

Za dosego cilja je potrebna osredotočenost. Postavite si strategijo, ki je vam pisana na kožo in se je držite. Ne skačite iz ene strategije v drugo vsak teden ali mesec. Odločite se za nekaj in se tega držite. 

Raziščite kaj pomeni določena strategija – koliko časa, energije in denarja vam bo vzela in se odločite za eno. Kadar vas zamika, da bi preizkusili nekaj drugega, se spomnite na svoje prioritete. Kaj vam je pomembno, zakaj vam je to pomembno in se vrnite nazaj na pot, ki ste si jo začrtali. V kolikor vidite, da vam strategija, ki ste jo izbrali ne prinaša rezultatov, jo prilagodite vašim potrebam in zahtevam. 

Kadar vam zmanjka osredotočenosti se spomnite na svoj zakaj. Zakaj si to želim? Zakaj mi je to toliko pomembno? Če niste resnično bolani ali v življenjsko ogroženi situaciji, potem ni izgovora, da se ne držite strategije, ki ste si jo sami postavili.

Predlagam vam, da najtežjo stvar izvedete najprej. Kajti tako boste sami sebi vsak dan znova dokazali, da zmorete, da vam gre in da vztrajate. Kaj ni to že samo po sebi izjemna nagrada?

Za lažje doseganje pozornosti se vadite v čuječnosti ali v praksi kontaktih športov, kjer potrebujete izjemno koncentracijo. Če ste slučajno v obdobju, kjer neprestano gasite ogenj težav, ki se porajajo, potem usmerite vso pozornost nanje in se kasneje lotite ciljev. Družina je pomembnejša od napredovanja. Upam, da to veste.

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Postanite ultra navdušeni

Vsak dan se opomnite na svoj zakaj. Opomnite se, katere so sekundarne prednosti cilja, ki ga zasledujete. Pazite tudi na svoje misli. Kadar želite doseči cilj, se odvadite razmišljati o trivialnih stvareh (recimo zakaj vam je sodelavka / mama / trgovka rekla tointo).
Kadar vizualizirate, vizualizirajte proces, ne samo končnega cilja.

Nujno je, da si postavite rutino, ki vas vodi do cilja. Rutina je super, ker ne potrebujete mentalnega napora, da začnete izvajati določene naloge. Enostavno jih začnete izvajati. Pa naj bo to jutranje gibanje ali branje ali meditacija ali slikanje. Ustvarite si rutino.

Obdajte se z ljudmi, ki vas bodo podpirali. Naredite si en tak mehurček uspeha, kjer neuspeh ne obstaja. Cilje je lažje dosegati, kadar jih dosegate skupaj z nekom ali kadar ste komu “odgovorni”. To je lahko vaš coach, s katerim se vsak teden vidita in se pogovarjata o izzivih in mini uspehih. To je lahko vaš šef ali prijatelj. Pomembno je, da ji (mu) zaupate.

Vredna sem! za močne in samozavestne ženske, ki želijo več

Držite se strategije

Strategija naj bo postavljena tako, da se je lahko držite do konca dosega cilja in kljub temu ostanete zdravi in prijetni za družbo. Obvezno vnesite v svoj urnik tudi zabavo, smeh in druženja.

Sami se najbolje poznate in veste kje boste najverjetneje podlegli. Imejte v rokavu zmeraj kakšen dodaten plan, motivacijo, ki vas bo obdržala na površju.

Včasih si ljudje postavijo premajhne cilje in ker jim niso zanimivi, jih ne realizirajo. Naj vam bo vsaj malo v izziv.

V veliko pomoč vam bo tudi vodenje evidence. Vsak dan zapišite kaj ste naredili v zvezi s ciljem. Če je to hujšanje, zapišite vse, kar ste pojedli in koliko ste se gibali. Če gradite svoj spletni posel, zapišite vse dejavnosti, ki ste jih izvedli v tem dnevu. Kmalu boste videli kje imate možnosti za izboljšave in kje vam dobro gre. Pohvalite se sami sebi.

Vedite, da bodo dobri in slabi dnevi. Še posebej pomembno je vztrajati, kadar so na nebu temni oblaki. Mentalno se pripravite na to, da kdaj tudi ne gre po načrtih in da je potrebno na novo premisliti ali začeti znova. Zaradi tega so pomembne nagrade, ki vam dajejo motivacijo. Štejte majhne uspehe in se učite iz neuspehov.

Vztrajajte in v kolikor imate težave z doseganji ciljev ali postavitvijo strategij, se obrnite name.

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebnostno rast, NLP praktik, Life coach

1 responses on "Kdaj želja postane cilj?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel