• V košarici ni izdelkov.

Čustvena osvoboditev preteklosti – nemogoče ali mogoče?

Kako se osvoboditi preteklosti

Kaj je vzrok, da se tako oklepamo preteklosti? Zakaj je tako težko odpustiti in izpustiti dogodke, ki so nam povzročile trpljenje in bolečino?

Mnogi od nas ostanejo v preteklosti, ker potrebujejo neke vrste oporo, domačnost. Opora oziroma sigurnost je ključna za preživetje. Vsi želimo biti prepričani, da se lahko izognemo bolečini in najdemo zadovoljstvo. Ponavljajoča bolečina pomeni ponavljajočo se škodo in vodi v “smrt”. Težko in zastrašujoče je stopiti v neznano. Izjemno težko je biti ranljiv. Občutek, da ne vemo kaj je pred nami je lahko izjemno neprijeten. Zaradi vsega tega se držimo preteklosti, kajti tudi ko hodimo z bolečino, je to nekaj, kar nam je domače in gotovo.

Drugi razlog zakaj tako težko izpustimo preteklost je v načinu, kako povezujemo čustva z informacijami. Zamislite si zelo emotivno žensko. Na primer da njen partner naredi nekaj, kar jo je prizadelo in da ima ona navado, da vsakič v kakšnem sporu to omeni – njen partner dobi občutek, da je nemogoče napredovati, saj vsakič, ne glede na to, koliko se trudi, preteklost uniči ves trud.

Obstaja zelo dober razlog zakaj ona tega na more izpustiti, kar pa ni opravičilo za to.

Spomite se na kakšen tragičen dogodek – recimo, da vam je umrl kdo od bližnjih. Velika verjetnost je, da se boste točno spomnili kje ste bili in kaj ste počeli, ko ste prejeli to informacijo. Vendar če pomislite na dan prej, je verjeno vaš spomin zamegljen, ko želite dostopati do podrobnosti. To je zaradi tega, ker ne zadržimo informacij, ki nimajo čustvene note. Informacije, ki vsebujejo močna čustva, se globoko vsidrajo v nas. Če gremo nazaj na zelo čustveno žensko, bo ta globoko zasidrala vsak dogodek, ki je povezan z močnimi čustvi. Tako srečne dogodke, kot tiste, ki nosijo v sebi bolečino in trpljenje.

Primerjajte sedaj to z moško energijo. Zakaj moški čustev ne poveže tako močno z dogodki? To ne pomeni, da možat moški ne čuti in ga ne skrbi. Narava moške energije je ta, da se prebija skozi in odpusti. Ženska energije pa zbira in dopolnjuje. In kadar je čustvo vezano na spomin, ga je izredno težko spustiti.

Ste še zmeraj pripravljeni plačevati za slabo počutje?

Kakšna je cena, ki jo za to plačujem? Kako to vpliva na moja razmerja in življenje v celoti? Kako to vpliva na mojo srečo? In kako se lahko naučim, da opustim primež preteklosti in se osvobodim, ter grem naprej proti zdravemu, srečnejšemu življenju?

Zakaj je to pomembno za vas?

Najprej morate najti razlog zakaj želite izpustiti preteklost. Vprašajte se:

  • kakšni so razlogi, da se želim premakniti naprej? 
  • kako se bo s tem spremenilo moje življenje? 
  • kako se bo spremenilo moje razmerje in kako bo izpustitev preteklosti vplivalo nanj? 
  • kako se bom počutil/-a v tem novem življenskem poglavju?

To je eden najpomembnejših delov procesa, saj vam bo pomagal zadržati motivacijo. To bo vaš čustveni zagon. Nedvomno se boste soočili z izzivi in stopili tudi kakšen korak nazaj, vendar če imate dovolj velik razlog in močno namero, boste ostali osrediščeni in predani novi nalogi.

Prepoznajte svoje čustvene navade in vzorce

Naslednji korak k opuščanju preteklosti je, da prepoznate in določite svoje čustvene navade.

  • Kako živite svoje življenje? 
  • Kakšna so vaša nagnjenja? 
  • Kje ste s čustvi?

Kadar postanemo domači z določenimi čustvi, sploh več ne opazimo, kako vplivajo na nas vsak sleherni dan. Vendar te čustvene navade izjemno močno vplivajo na naša življenja – od tega kako gledamo na življenje, do načina kako se oblačimo, govorimo, katere besede uporabljamo in kako se obnašamo. Torej – zakaj se zadovoljiti z življenjem, kjer poveličujemo negativne občutke in zanemarjamo pozitivne?

S prepoznavanjem čustvenih navad lahko nastavite svoje krmilo proti doživljanju bolj pozitivnih izkušenj. Vaša čustva so kot mišice – lahko trenirate kako biti vsak dan polni frustracij, žalosti, stresa ali celo depresije. Ali – lahko trenirate, kako občutiti strast, navdušenje, radost in moč. Bolj kot trenirate in se pogojujete, bolj vam bodo postali ti občutki domači.

Pogojevanje misli in telesa

Izrazit preboj nastane, kadar vsak dan na novo nastavite svoje misli. Če se zavestno ne odločimo kaj bomo spustili v svoje misli, potem dovoljujemo plevelu, da raste in se širi znotraj nas. Življenje se začne odvijati kar samo od sebe. Ne glede na to, kako pametni ste, koliko zdrave pameti premorete, koliko imate inspiracije – če nimate postavljenih stražarjev na vratih svojih misli, potem taktično predate dovoljenje omejujočim, neočarljivim in iluzornim mislim.

Hranite se z zgodbami, ki vas navdahnejo z močjo in pogumom, obdajte se z ljudmi, zaradi katerih postajate boljša verzija sebe, postavite sami sebe v sam vrh svojih zmožnosti in počutja. Naj bodo to majhni rituali, ki jih naredite vsak dan in počasi ter vztrajno, vodijo k izrazitim spremembam.

Vračajte

Za na konec – najdite višji smisel v svojem življenju. Služite nečemu, kar je večje od vas. Živite za svojo družino, za skupnost, za človečnost. Motiv je izjemno pomemben, zato najdite motive, ki so večji od vas. Ne glede na to, kako obubožani ste morda, ali kako zlomljene se morda počutite – zmeraj imate nekaj, kar lahko ponudite drugim. In ko končno to dojamete in začnete dajati, boste videli, da se je vaše življenje drastično spremenilo. Sedaj imate nov namen in pomen svojega življenja.

Vaše življenje šteje in ko se sprijaznite z dejstvom, da ste tukaj ne samo da prejmate, temveč da tudi dajete, bodo drugi ljudje čutili pristnost v vas in se vam bodo odprli. Dajanje odpre globine znotraj vas in vam da namen, ki ste ga morda pozabili. Osredotočanje na potrebe drugih ima izjemen motivacijski učinek in v trenutku začutite pozitivno spremembo. Postajate produktivnejši, najdete notranjo moč tudi takrat, kadar ste izčrpani. In lažje boste spustili preteklost in naredili korak naprej v polnejšo, sočutno življenje, prepredeno z ljubeznijo.

Vabim vas na tečaj Vredna sem, kjer vse te vzorce podrobneje pogledamo in enkrat za vselej pustimo za seboj. 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Čustvena osvoboditev preteklosti - nemogoče ali mogoče?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel