• V košarici ni izdelkov.

Z izboljšanjem pozornosti do večje produktivnosti

Hokus – pokus, pomemben je fokus

Ohranjen fokus nam omogoči, da naloge hitreje in bolje opravimo. Pa vendar – kolikokrat ste si naredili popoln plan za naslednji dan in je ta naenkrat minil, brez da bi opravili pol načrtovanih stvari?

Vabim vas, da si daste minutko časa in v mislih preletite vse, kar morate danes narediti. Pomislite – je to ena stvar, dve, tri, ali ne morete nehati naštevati?

Kadar želite boljši fokus, se morate vprašati:

  • Kaj moram narediti?
  • Kakšen je željen rezultat tega, kaj bom delal(-a) oziroma kaj želim doseči?
  • Zakaj to delam?

Če ste prej začeli naštevati tisoč in eno nepovezano stvar – na primer – narediti moram to ponudbo, peljati otroke v vrtec ali šolo, iti na trening, poklicati mamo, se dogovoriti za sestanek, iti v trgovino po xyz, vmes še poklicati prijateljico, da se dogovorimo za vikend, pripravit poročilo, prebrat in odgovorit na maile, poklicat xy strank…, potem verjamem da se težko osredotočite na eno samo stvar in jo izpeljete do konca. Zakaj? Ker imajo vaši možgani vse te naloge na listi in konstantno potiskajo naprej tiste, katere imajo v vašem vrednostnem sistemu višjo prioriteto.

Moje priporočilo je, da si naredite posamezne sklope opravil. Tako boste imeli na listi samo tri ali štiri področja in jih boste lažje posamično obdelali.

Še prej pa se vprašajte:

  • Kaj zahteva mojo pozornost?
  • Česa me je strah? in
  • Kaj mi daje zadovoljstvo?

Vedeti morate, da zaradi teh treh odlagamo stvari. Možgani so nagnjeni k iskanju zadovoljstva. In kadar se pripravljate ali na izpit, na pomemben sestanek ali na nekaj, kar v vas vzbuja neprijetne občutke, strah in stres – vas bodo možgani želeli rešiti.

Kaj naredijo? Popeljejo vas nekam, kjer občutite ugodje. Pa naj bo to kava, morda se znajdete pred hladilnikom, greste kadit, na hitro pogledate kaj se dogaja na Facebooku, Instagramu ali na kakšnem drugem portalu. Vzbudijo takojšnjo zadovoljitev in da, obveznost za trenutek preložite.

S pravilnim pristopom boste mnogo učinkovitejši, imeli boste več časa in zadovoljnejši boste. Prijavite se na coaching, skupaj bomo izdelali načrt in videli boste, kaj vse lahko dosežete.

Spremembo dosežemo samo takrat, kadar razumemo proces, kadar nas vodijo čustva, potrebe in želja po spremembi.

Spremembo dosežemo kadar si organiziramo dan, se tega plana držimo in ne dovolimo, da nam ga drugi krojijo (vsaj ne v pretežni meri) in z lahkoto bomo dosegli to, kar smo si zadali. Fokus je resnično pomemben.

Samo še tole za na konec – še na eno pomembno stvar moramo pomisliti – poznate razliko med MORAM in ŽELIM?

Pa dajmo en domač, družinski primer:
‘’Moram pospraviti, pa skuhati kosilo, oprati perilo, ga zlikat, potem še moram razvozit otroke na krožke, poklicati mamo, joooj, zmešalo se mi bo, pa kje naj najdem čas!?!’’

Ali pa kadar rečete:
‘’Želim biti Master mama in priskrbeti moji družini čisto stanovanje, da bodo lahko brez sramu povabili domov prijatelje, želim nuditi svoji družini zdrave obroke in jim omogočiti, da se udeležujejo krožkov, preko katerih rastejo in se pripravljajo na boljše življenje’’.

Vidite razliko? 
V prvem govoru smo popolnoma v stresu, nervoza kar sije iz besed. V drugem pa imamo fokus na ljubezni in predanosti. Rezultat je popolnoma drugačen. V prvem bodo otroci videli nervozno mamo, mož ne bo upal blizu in prijateljice se vas bodo izogibale, v drugem pa ljubečo mamo, ki skrbi za svojo družino in ji nudi svojo ljubezen in podporo.

Vem, da zna biti težko, vendar je od vas odvisno, kako boste gledali na svoje življenje.

To velja tako za domače situacije, kot v poslovnem svetu. Na žalost je dostikrat tako, da se v poslu še znamo kontrolirati in motivirati, ko pa pridemo na osebno področje, pa zavore popustijo in ljudje izpustijo vso frustracijo.

Zato – naučite se kako držati pozornost, kako planirati svoja dnevna in tedenska opravila, da vas ne bodo preplavila. Prijavite se na coaching in skupaj bomo postavili temelje in spremljali napredek tekom časa. Presenečeni boste, kako hitro se bodo začele dogajati spremembe!

P.S.: napredek nam prinaša srečo. Naučim vas lahko, kako s pomočjo majhnih trikov povečate pozornost in povečate kvaliteto svojega življenja, saj imate na enkrat časa na pretek.

P.S.S.: preberite statistiko, koliko ljudi ”zapravlja” čas na delovnem mestu in s čim. Mene je šokiralo.

P.S.S.S.: Delite, všečkajte in komentirajte članek.

 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si
 

Rezerviraj termin

0 responses on "Z izboljšanjem pozornosti do večje produktivnosti"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel