• V košarici ni izdelkov.

Izziv: Popolna preobrazba

14 dnevni izziv: Napolnim se z energijo

Tokratni izziv od vas zahteva nekaj vloženega truda. Preden se ga lotimo, si odgovorite na ti dve vprašanji:

  • Koliko energije imate na dnevni bazi?
  • Ste zadovoljni s fizičnim stanjem svojega telesa?

Kaj bi bilo potrebno, da se držite svoje zaobljube sebi, ne glede na to kaj delate, ali kje se nahajate? Kaj ste pripravljeni spremeniti, da dosežete psihofizično stanje telesa, o katerem sanjate? Izzivam vas, da se naslednjih 14 dni držite spodnjih priporočil, ki vam jih bom opisala in vam bodo pomagala spremeniti svoje telo na bolje. Počutje se bo izboljšalo, imeli boste več energije in če boste te spremembe trajno vpeljali v svoje življenje, se boste hitro znašli na vrhuncu svojih telesnih zmožnosti.

”14 dnevni izziv je sestavljen iz enajstih temeljnih sestavin, ki ustvarjajo zdravje in vam povrnejo energijo. Pomagajo vam, da bolje izgledate, se bolje počutite in da imate moč za optimiziranje preostalih vidikov življenja, ki so vam pomembni.”

Obstaja mnogo takšnih ali drugačnih programov, knjig ali nasvetov, po katerih boste zacveteli. Dejstvo pa je, da se ljudje radi oklepajo ustaljenih vzorcev, čeprav jim niti malo ne služijo. Vsak drug človek v razvitem svetu uživa kakšno zdravilo, moderne bolezni  – kot so sladkorna bolezen, depresija, težave s prebavili, so vedno bolj pogoste. Rešitev za to ne leži v tehnologiji in hitrih rešitev ni.

Rešitev je v vas samih. Prevzemanje odgovornosti zase je ključ do boljšega zdravja in več energije. Zdravje je naše največje bogastvo in prav je, da poskrbimo zanj. Ne nekdo drug, temveč sami prevzamemo kontrolo, se naučimo kako se napolniti z energijo, kako doseči psihično zdravje, vitalnost in telesno moč na dnevni ravni. Vse to je mogoče, če se sami pri sebi zavežete, da se boste držali 12 dnevnega iziiva. Pomislite – kaj je 12 dni proti celemu življenju? Recite DA izziv in si postavite res visoke standarde. Brez goljufanja, saj konec koncev ne goljufate mene, temveč sebe.

Kaj boste s tem dosegli? Ne samo da se boste bolje počutili, imeli več energije, temveč se boste začeli zavedati življenja, izkusili boste radost, umirjenost in videli boste možnosti, ki jih imate pred seboj. Ko boste videli kakšne pozitivne spremembe prinaša izziv, se ga boste želeli držati vse svoje življenje. In lahko se ga, to ni dieta, temveč je življenski slog.

11 korakov do čiste energije

je razdeljenih na sedem daril in štiri strupe. Zakaj smo to tako razdelili? Da vidite kam je smotrno vlagati energijo, kaj je dobro za vas in kaj vam škodi. Potrudite se in naj vam bo izziv prvi korak do boljšega počutja in optimalnega zdravja. Ljudje smo v osnovi leni in marsikdo vztraja pri ustaljenih vzorcih do konca, takrat pa zna biti prepozno. Ko človek enkrat zboli, je potrebno mnogo več napora, da se pozdravi in pride na prvotno raven, kot kadar je njegovo zdravje malo načeto. Jaz zase vem, da želim biti vitalna in polna energije tudi pri devedesetih. Kaj pa vi?

Dar št. 1: Moč pravilne prehrane

Pravilna prehrana sestoji iz neprocesirane hrane, iz dosti zelenjave, vode, beljakovin in esencialnih olj. Ker smo sestavljeni pretežno iz vode, moramo biti dobro hidrirani. Vsak dan popijte toliko vode, kot znaša 4% vaše telesne teže v litrih. Torej nekdo z 55kg bi je naj popil cca 2,2l. Če v vodo dodate še malo limoninega soka, bo toliko bolje.

Zaužijte dosti ekološke zelenjave in se izognite vsemu, kar pride zapakirano v vrečkah ali kakšnih drugih embalažah. Potrebno bo malo več truda za pripravo, vendar se splača. Uživajte meso prosto vzgojenih živali, po možnosti ekološko vzrejenih. Uživajte kvalitetna ribja olja, ki so bogata z vitamini A, K in D.

Hrana, ki jo jeste, je za telo enako kot gorivo za vaš avto. Če bi imeli na voljo gorivo slabše kakovosti in bi vedeli, da vam bo uničilo motor na avtomobilu, bi ga vseeno veselo tankali? Verjetno ne; vase pa stlačimo marsikaj, kar ne bi smelo pristati v želodcu.

Uživajte različna hranila, poskusite jih v teh 14 dneh zbrati več kot 25, idealno je več kot 50. Bogata hrana s hranili je to, kar potrebuje telo za optimalno delovanje. Brez hranil se začne telo prehitro starati, primanjkuje mu energije in z leti se začno pojavljati bolezni, ki bi se jim lahko izognili.

Priporočila:

  1. Imejte 3-5 kvalitetnih obrokov dnevno
  2. Ne pijte vode med obroki. Pijte prej ali kasneje
  3. Jejte neprocesirano, ekološko pridelano hrano
  4. Jejte sproščeni
  5. Raje pojejte malo premalo kot preveč

Dar št. 2: Moč dihanja

Dihanje je osnova za življenje. Celice potrebujejo kisik za ustvarjanje energije. Kadar plitko dihamo ali smo pod stresom, zakislimo telo in mu odvzamemo moč. S pravilnim dihanjem bomo sproti razkisljevali telo, ustvarjali energijo in premikali limfo.

Poskusite par različnih dihalnih tehnik:- 3-6: tri sekunde vdihujete, šest sekund zadržujete dih in ponovno tri sekunde izdihujete.
– Razmerje 1-4-2 (npr 4 sekunde vdih, držimo 16 sekund, izdihujemo 8 sekund).
– Vdih 8 sekund, zadržimo 16 sekund, izdih 8 sekund, zadržimo 4 sekunde, ponovni vdih

V enem izmed teh tempov dihajte vsaj 5 min 2-3x dnevno.

Dar št. 3: Gibanje

Gibanje vam daje energijo. Pospeši delovanje srca, limfe, pljuč, pospeši se pretok krvi, ki nahrani tkiva vašega telesa. Vpeljite v vašo dnevno rutino vsaj 30 min aktivnega gibanja. Pa naj bo to hoja po stopnicah, pospravljanje, ples ob kuhanju, plavanje, tek, aerobika ali kaj drugega. Ob gibanju se ne boste samo bolje počutili, vaše telo bo začelo izgubljati tudi maščobo in videti boste bolje.
Poleg aerobne aktivnosti vam priporoočam, da naredite vsaj 2-3 treninge na teden z obremenitvijo, kar bo ugodno vplivalo na vaše kosti.

Naredite si plan aktivnosti. Ko boste vzpostavili neko rutino, popeljite zahtevnost na višjo raven, da dosežete še boljše učinke.

Naj vam bo gibanje v zabavo. Poslušajte glasbo, ki vas veseli, vpeljite v vadbo prijatelje, pripravite se na tekmo ali karkoli, kar vas bo motiviralo, da boste vztrajali.

Dar št. 4: Meditacija

Meditacija vam da uvid v življenje vaše notranjosti. Prevečkrat imajo naše misli svoje lastno življenje, ločeno od našega zavedanja. Z meditacijo se začnemo zavedati svojih misli in prepoznamo notranjega kritika, ki nas neprestano graja ali daje v nič.

V današnjem kapitalistično pogojenem času, ko smo naravnani na rezultate in skoraj več ne znamo živeti brez stresa, nam bo meditacija pomagala do zdravja. Telesu povrne priložnost za regeneracijo, ga umiri, da lahko posrka vase dobre snovi iz hrane in nam da veselje do življenja.
Meditacija lahko traja eno minuto ali pa eno uro, odvisno od vašega predhodnega meditacijskega režima in časa.

Dar št. 5: Kvaliteten spanec

Spali naj bi 8 ur na noč. V idealnem svetu smo v postelji ob 22h, saj se telo med 22:00 in 02:00 najbolj obnavlja.
Za boljši spanec odstranite iz spalnice vse svetlobne vire, vsaj dve uri pred spanjem se začnite umirjati, uvedite večerne rituale, ki bodo vašemu telesu povedali, da je čas za počitek.

Spalnica naj bo izključno prostor za spanje in intimo. Odstranite televizor. Na telefone, računalnik in tablice namestite filter modre svetlobe. Apple ima v meniju možnost izbire Night shift, za android obstaja f.lux. Pred spanjem se ne najejte preveč, saj vas bo poln želodec držal pokonci. Tudi hoja ponoči na wc ali v hladilnik ni zdrava in lahko nakazuje na kakšne bolj resne težave.

Pomanjkanje spanca vodi v debelost in nas ropa energije, zato privoščite svojemu telesu vsaj 7-8 ur kvalitetnega spanca na noč.

Dar št. 6: Moč misli in njihov vpliv na življenje

Alternativna medicina se že tisočletja opira na naravo in njene cikluse, da bi okrepila telo, mu dvignila odpornost, se borila proti boleznim in ustvarila zdravo telo. S pomočjo znanosti sedaj spoznavamo kakšno moč imajo na nas naše misli, kako vplivajo na počutje telesa, na zdravje in naravnanost na življenje. Vaša miselna naravnost je lahko vaša velika zaveznica na poti do boljšega zdravja.

Predlagam da se začnete zavedati svojih misli in jih zavestno usmerjati. 

  • Naučite se kako izpostaviti pozitivne občutke kot so: hvaležnost, pogum, zaupanje, odločenost, sočutje in ljubezen. Prekinite vzorce in se izognite občutkom, ki v vas povzročajo stres.
  • Sprejmite zdravilno moč srca. Vsaj tri krat dnevno prekinite kar delate in preusmerite pozornost na področje srca. To pomeni da začutite ljubezen do sebe; predstavljajte si, da dihate v območje srca in se v mislih zahvalite srcu.
  • Privoščite si nekaj minut dnevno za to, da se okopate v prijetnih spominih in vizijah prihodnosti. Naj bodo to takšni spomini ali vizije, ki v vas vzbujajo pozitivne občutke.

Dar št. 7: Radost

Radost je protistrup stresu. Kadar je telo pod stresom, deluje v preživetvenem načinu, ki s časoma vodi v bolezni. Radost je popolno nasprotje. Telo se sprosti, vklopi regeneracijske procese, začne se obnavljati. Naredite si seznam 20-50 aktivnosti, ki vam narišejo nasmeh na obraz. Najdite tisto, kar vas veseli in vam prižge iskrice v očeh. Naredite vsaj eno stvar iz seznama na dan. Vsah dan se popeljite v občutek radosti, pa četudi za tri minute. Kmalu boste začeli opažati razliko. Bodite kot majhen otrok, naj vam bo to v izziv. Veselite se.

STRUP št. 1: Procesirana hrana

Procesirana hrana vodi v bolezni.Ste se kdaj vprašali zakaj ne morete nehati jesti npr čipsa ali kakšnih piškotov? Procesirana hrana je visoko nagrajujoča, saj deluje na naše receptorje, ki v nas vzbujajo ugodje. In zaradi tega si je želimo in je pojemo več, kot bi bilo potrebno.

Vsebuje rafinirane maščobe, preveč sladkorja, je revna s hranili, ima preveč konzervansov in kemičnih snovi, je skoraj brez vlaknin in snovi, ki jih telo potrebuje za življenje.

Jejte živo, pravo hrano. Hrano, ki jo sami pripravite iz originalnih sestavin: sadja, zelenjave, mesa in zdravih maščob. Uporabljajte dobre maščobe (mast, maslo, kokosovo olje, olivno, bučno), veliko zelenjave in mesa po okusu.

Zakaj vse je predelana hrana škodljiva, lahko preberete v članku.

STRUP št. 2: Gluten

V tem izzivu se mu izognite. Precej ljudi ima glutensko intoleranco, ki se je niti ne zavedajo. Glutenska intoleranca lahko prizadene skoraj vsako tkivo v telesu, tudi možgane, kožo, hormonski sistem, želodec, jetra, krvničke, gladke mišice ali celo celična jedra. Povezan je z mnogimi različicami bolezni, od shizofrenije in epilepsije, do sladkorne bolezni tipa 1 in osteoporoze, dermatitisa in psoriaze, do Hashimotove bolezni in periferne nevropatije. 

Mnogi zdravniki in pacienti glutena sploh ne posumijo, saj je nabor simptomov tako širok in nespecifičen, da ga enostavno spregledajo. Predlagam, da gluten izločite v popolnosti za vsaj en mesec, če se pa da, pa zdržite brez njega tri mesece. To pomeni popolnoma brez. Čez mesec ali tri ga začnite dodajati in opazujte kaj se z vami dogaja. Če bo vse normalno, potem čestitam, ste eden redkih ”srečnežev”, ki nima intolerance. Vendar pozor! Simptomi se lahko pojavijo tudi komaj čez teden dni. Nekatere reakcije so hipne – začne vas zvijati po črevesju ali vas napihne, druge so bolj pritajene – čustvena nihanja, nečista koža, bolečina v sklepih, slabše spanje… Opazujte se in bodite temeljiti in kritični, ter res opravite ta izziv z vso predanostjo.

STRUP št. 3: Mlečni izdelki

V teh 14 dneh se izognite mleku in mlečnim izdelkom. Zakaj? Ker znajo biti problematični in dokler jih res ne izločite iz prehrane za nekaj časa, ne morete vedeti ali vam povzročajo težave ali ne.

Vsako vnetje, ki se dogaja v telesu vam dolgoročno škodi. Morda ga mlečni izdelki povzročajo tudi vam, vendar ker jih vsak dan po malem dozirate, tega niti ne opazite. Tudi tukaj lahko občutite različne posledice – od ”brain foga”, do napihnjenosti, prebavnih motenj, čutvenih nihanj, morda boste občutili znake prehlada, bolečine v telesu. Vsak drugače reagira in najbolje je, da sami pri sebi spoznate kako mlečni izdelki vplivajo na vas. Namesto mleka uporabite riževo ali kokosovo mleko. Oboje je super nadomestek.

STRUP št. 4: Sladkor

Sladkor je prazna kalorija in pospešuje vnetne procese na različne načine. Poruši ravnovesje mineralov, dviguje sladkor v krvi, povzroča propustno črevesje, slabi imunski sistem in moti absorpcijo beljakovin, ki jih naše celice in tkiva potrebujejo za optimalno delovanje. Poleg vseh zdravstvenih tegob, pa prekomeren vnos sladkorja tudi redi. 

Zdržite dva tedna brez sladkorja. Če že potrebujete sladek okus, izberite stevijo ali eritritol. Ne priporočam, da ju prekomerno uživate, sta pa dober nadomestek navadnega sladkorja. Vabim vas, da mi po končanem izzivu pišete in z menoj delite svojo izkušnjo. Verjemite, izziv se splača dati skozi. 

Zdravje je temelj za dobro življenje in doseganje željenih rezultatov na vseh ostalih področjih življenja. Naj vam bo opravljen izziv pokazatelj, v kakšnem stanju je lahko vaše telo, če malo spremenite način življenja. Po končanem izzivu se ne rabite vsega tega striktno držati, je pa smiselno odbržati smernice. Če se želite še bolj poglobljeno vreči v podoben program, vam predlagam Recepte za zdravje, ki vas bodo peljali res podrobno skozi vse pomembne korake, vas naučili zakaj je kaj ali ni dobro in kako te spremembe vpeljati v življenje.

Do prihodnjič!

 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Izziv: Popolna preobrazba"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel