• V košarici ni izdelkov.

Moč pozitivnega razmišljanja

V tokratni oddaji sva z Natalijo govorili o moči pozitivnega razmišljanja in odsotnosti negativnih in uničujočih samogovorov… Ker imamo v oddaji premalo časa, da bi vse podrobno razložila, sem tukaj še nekaj stvari dopisala, da bodo bolj jasne 🙂
Če vas bo kaj zanimalo na to temo, mi kar pišite, bom vesela 🙂

ODDAJA

N: Pozdravljeni. Vprašanje za vas. Ali verjamete v moč pozitivnega mišljenja?

Petra pozdravljena. Včasih kar pogovor nanese na neko temo in držala si obljubo in pripravila, verjamem da kar zanimivih 15 minut o pozitivnem mišljenju, razmišljanju. Tega nam primanjkuje. Slovencem pa sploh.

P: Zadnjič si dala tako lep uvod, da sem si rekla, da to pa moramo obdelati.

N: Pa naj bo kar bo. Kako nam gre pozitivno mišljenje

P: Slabo. Naučeni smo, da je vse črno, da je vse brezveze, da nima smisla. Redko kdo se zna iz tega izkopati ali razmišlja drugače – pozitivno. V moji družini je vse črno, treba je jamrati, biti žrtev. Ker potem je v redu.

N: Malo samopomilovanja?

P: Ja. Iz tega je kar težko priti ven. Ko se zaveš, da to ni v redu, potem sam sebe učiš drugačnega razmišljanja, ker tako negativno razmišljanje ni ok.
Sami v sebi zmeraj govorimo – na nek način… Primer – Imaš dva, ki se pripravljata na razgovor za službo. Eden je negativen in eden pozitiven. Tisti negativen si bo mislil, joj ta služba, saj bom šel tja ampak zagotovo me ne bodo vzeli, ker jih je 1000 prijavljenih. In je nervozen, ne pripravi se v redu, zamuja, 10 minut pred razgovorom ugotovi, da nima zlikane srajce ali pa se polije s kavo in pride tja in razmišlja – joj imam zamazano majico in na razgovoru je nervozen in pogrne. Na drugi strani pa imaš drugega, ki je vedno pozitiven, si govori – eh, saj ful znam, sem zavarovan v sebe; gre prejšnji dan prej spati, se dovolj hitro vstane, si pripravi vse in pride tja pravočasno in svojim novim delodajalcem da vtis, da je pozitiven, da ve kaj dela, da je pozitivno naravnan. In kateri misliš bo prej dobil službo?

N: Tale drugi. Prvi pa, če bo dobil zavrnitev, bo krivdo valil na sogovornike, na podjetje. On ne bo kriv. Ampak se mi zdi, da če imaš negativne misli lahko samo toneš. Na koncu lahko prilezeš do hude oblike depresije…

P: Ali pa druge bolezni. Poznamo različne ljudi. Na primer družino A in B. V A so navajeni da je vse črno, za vse so krivi drugi in da je treba tarnati. V družini B pa je bilo mogoče nekoč pomanjkanje in sedaj bolje živijo in so veseli, pozitivno naravnani in srečni, da so končno nekaj dosegli. Družina A – ti ljudje ko ostarijo vse vidijo črno. ‘’Ne upam iti ven, ker me bodo napadli. Ne upam tega narediti. Pa joj, država je vse kriva.’’ In podobno. Posledično so tisti starejši ljudje praviloma zelo bolani. Skozi jamrajo. Če jih nekaj ne boli, to zagotovo ni v redu in enostavno mora biti nekaj narobe. Gredo k zdravniku, češ da je nekaj narobe. Zdravnik jim seveda nekaj predpiše, saj so prišli po pomoč. Posledično imajo doma 3000 tablet. Družina B pa medtem razmišlja, ‘’joj nekaj me boli. Pa saj ni tako hudo, jutri bo že boljše, saj življenje je lepo, in vse se uredi.’’ Starejši ljudje so polni energije, optimizma, prekipevajo od življenja, ko imaš drugo plat pri A – mlajši ljudje, čisto bolani, komaj hodijo. Lahko nastane kar precejšnja razlika.

N: Kaj je tisti prvi korak da se usmerimo k pozitivnem mišljenju? Se spomnimo opomniti, da ko imamo slabe misli, ‘’Sedaj pa dovolj Natalija’’ in se zavestno na to osredotočimo ali nam mora na začetku kdo pomagati?

P: Dobro je, da nam na začetku kdo pomaga, ker sama se tega ne zavedaš

N: ‘’Spet grdo misliš,’’ da ti nekdo reče?

P: Ne tako. To moraš sama ugotoviti. Sama pri sebi tega ne delam več. Če sem naredila kaj narobe, sem si nekoč rekla, ‘’kaj si tako neumna, kaj se nisi prej in bolje pripravila, si površna, pa kako si takšno budalo.’’ Kaj bi ti rekla, če bi ti to kdo rekel?

N: Nekam bi ga poslala.

P: Sami sebi pa to nezavedno skozi delamo. In ko dobiš prvo takšno misel, ne ostane pri eni ampak se kopičijo in sami sebe degradiramo. In ko znamo te misli, notranjega kritika prepoznati da ga imamo, si rečemo: ‘’Ej Petra — halo kaj je s tabo??? Pozitivno razmišljaj!’’

N: In kako to pozitivno razmišljanje deluje. Se zgodi kakšen proces v telesu? Veš, ko nekaj ješ, kar je tebi ljubo, vemo da se sproščajo hormoni sreče. Gre za podobne procese?

P: Najlažje ga utišaš skozi hipnozo. Da sploh svoj um reprogramiraš na pozitivo. Lahko to tudi sam narediš. To je zelo dolgoročen in nenehen proces. To moraš delat znova in znova.

N: Se pa da?

P: Se da. Z vztrajnostjo. Vsakodnevnim delom. Če si ti pozitivno naravnana oziroma se spomniš, ‘’glej sem naredila napako, ampak sem se iz tega nekaj naučila. Naučila, da se bom naslednjič bolje pripravila, pazila kaj bom rekla, ne bom takoj stegnila jezika.’’ Se naučiš nekaj za naprej. Če pa se bičaš in kaznuješ — ko bo prišla podobna situacija boš zmrznila. ‘’Joj sedaj pa ne upam, ne smem, pa joj, kaj se bo ponovno zgodilo.’’ Če pa si ti pozitivno naravnana – pa si v bistvu – imaš več volje do življenja, prihodnosti.

N: Ampak naivno je sedaj misliti, da če vidiš povsod rožice, da pa sedaj rožice so. Treba biti realen in z rezervo vzeti, da nismo razočarani.

P: Pozitivno razmišljanje ni naivnost, to marsikdo kar enači. Menijo, da če pozitivno razmišljaš, da se ti bo vse uresničilo in iz neba padlo pred noge. Na primer – se s kom pogovarjaš, pa mu rečeš daj razmišljaj pozitivno. Pa ti reče, joj pa ne morem skozi pozitivno razmišljati. Tako razmišljajo oni flower power generation. Ampak ni temu tako. Pozitivno razmišljanje je ok. Moramo pa biti realni in ko si kaj želimo moramo narediti vse za to. Konec koncev so naša dejanja tista, ki štejejo, ne pa naše sanje in želje. Sanje piš vetra odnese, dejanja pa ostanejo.

Napotki in nasveti

N: Še kakšen drugi napotek, razen tega in da moramo pozitivno razmišljati?

P: O ja. Eden prvih je, da se sami s sabo se pozitivno pogovarjate.

N: Da te malo zmotim. To je tisto, da se zjutraj pogledaš v ogledalo in si rečeš, lepa si, paše ti to. To je to?

P: Ja in nekaj bi še dodala. To, kar ti sebi govoriš – s tem svoj um programiraš. Če sama sebi daješ negativna sporočila, kot recimo, to mislim da sva se pogovarjali – nerodno mi je iti plesat, ampak bi si želela. Tebe je v tem primeru strah, kar si bodo drugi mislili, saj ne plešeš kot vrhunska zvezda in na koncu sama sebe prepričuješ, pa ne vem če bi šla, nimam primerne obleke, itd, in se ti nekaj zgodi, morda imaš polno opravkov in ne greš – saj imajo tvoji možgani  nalogo, da ti preprečijo iti plesat, ker je strah močnejši od želje in ti želijo ugoditi. Strah pred posmehom je velik in negativna sporočila so tako zelo močna. Tvoji možgani pa želijo le, da se dobro počutiš. In če je tebe strah in imaš neke omejitve, bodo te močnejše kot tvoja želja in boš lepo doma na varnem.

N: In boste prikrajšani za marsikaj lepega.

P: Mogoče je emocionalna iskrica močnejša kot misel. In če imaš čustvo strahu nekega nelagodja, ki ti ga negativno mišljenje povzroča, bo tisto željo povozilo. V tem primeru je dobro, da stopite izven cone udobja in naredite korak v neznano ter s tem date vedeti svojim možganom, da je vaša volja močnejša in da vas morajo ubogati.

N: Mogoče še to vprašanje preden greva na še kakšen nasvet. Kaj pa je tisto kar nas začne potiskati v smer negativnega razmišljanja. Je dovolj da nam 3x ne uspe, ali je povezano z geni, je okolica kriva v kateri se nahajamo?

P: Delno je okolje krivo, delno so, ne bom rekla starši krivi, ker potem lahko za vse njih krivimo. Način kako mi dojemamo svet. Ali znamo ločiti dejanja človeka od njegove od osebnosti. Če se enačimo s tem, kaj delamo, ter ne uspemo, smo v svojih očeh luzerji. Vendar nismo. Vsi se učimo in damo nekaj skozi, da do česa pridemo. To učenje novega nas lahko ohromi. Sploh nas odrasle, saj si mislimo da moramo vse znati. Otroci se radi učijo. Otroci vedo, da ne znajo vsega. Mi pa smo odrasli in moramo vse znati. Predstavljal si, da greš na lončarski krožek, kjer moraš vreteno vrteti in izoblikovati na primer vazo. Verjetno ti ne bo takoj uspelo. In če boš gledala sosedo, ki ji uspeva, saj hodi že dve leti, se boš žrla in šla enkrat, dvakrat in ne boš več šla ker si boš mislila, joj jaz sem luzer.
Na podoben način sami sebe programiramo na pozitivno mišljenje. Sami sebi dajemo pozitivna navodila svojim možganom da nas vodijo v boljše življenje.
N: Še kakšen napotek?
P: ja. Da se izogibaj negativnim samogovorom. Eno je, da se pozitivno programiraš, eno pa da imaš negativne samogovore. To je tisti notranji kritik, ki ga znaš prepoznati. In če si rečeš ‘’kako si lahko. STOP – Glej, naslednjič bo boljše.’’
N: Samo potem moramo naslednjič narediti boljše.
P: Potem je super, da osvojimo pozitivni sistem razmišljanja, ker tvoje misli vedno postanejo realnost. To kar misliš spremeniš v realnost. In tvoje misli so posledica tvojih razmišljanj. To kar razmišljaš, temu posvečaš pozornost. In čemur posvečaš pozornost, temu sledijo ustrezna dejanja. Sedaj pa se vprašaj. Te tvoja prepričanja zavirajo ali podpirajo?
N: Tudi zavirajo. Veš kako je. Pri meni osebno – jaz povem zase – so področja kjer imam več samozavesti in manj. Pri teh, ki jih imam manj se prisilim kaj narediti in mi ni žal, ampak se pa zgodi tudi to, da tisti strah, ali kaj si bodo mislili, in ne moreš to ker nisi ti, me je že kdaj v življenju prikrajšalo za kaj. Ne pa pozabiti, da zamujenih priložnosti ne moreš dobiti nazaj.
P: Pridejo pa nove
N: To je pa tudi res. Samo te dajte pozitivno sprejeti. Še kakšen napotek?
P: Razmišljaj o načinu, kako priti do uspeha. To pomeni, da v bistvu vse kar delaš, poizkušaš narediti še boljše. Da imaš neko vizijo v mislih in se trudiš da boš boljši.
N: Torej si profesorica. Nastopaš pred razredom. Danes nisi bila zadovoljna s sabo. Jutri je nov dan in jutri izboljšaš to stvar?
P: Povečajte svoja pričakovanja. Kadar česa ne pričakuješ, se ti ne bo zgodilo. Razen če ti prijatelji pripravijo zabavo 😉 Vendar tukaj govoriva o uspehih v življenju.
N: Ali pa stagniraš
P: Imejmo visoka pričakovanja. Pa tudi delajmo ogromno na tem. Ker ni dovolj, da sanjarimo, nas to ne bo nikamor pripeljalo.
N: Tu pa smo že pri ciljih. Ker oboje gre z roko v roko. Ne bomo ga dosegli, če ne bomo optimistično razmišljaliP: Potem je še en takšen nasvet. Recimo življenju da.
N: DA. Ta mi je všeč
P: Ti se lahko odločiš, da boš imela čudovito življenje in boš videla, da se okoli tebe vse dobro dogaja. Lahko pa se odločiš, da je tvoje življenje brezveze. In potem boš videla vse napake. Isto je pri partnerju. Če se odločiš, da boš videla povsod napake, jih boš povsod videla in ko jih boš začela videvati, jih bo vedno več. Če pa se odločiš za pozitivne stvari, pa te prevladajo. Isto je v življenju. Isto pri službi.
N: Pri treningu
P: Ja
N: Še kaj?
P: Odstranite mentalne smeti. Vsi imamo s sabo prtljago. Skrbi za prihodnost, preteklost. To je nenehen proces. Skoz se moramo truditi, učiti, vsak dan izboljševati, delovati, biti aktivni – uspešni ljudje to delajo. Vsak dan. In če želimo biti uspešni, moramo tudi mi ta proces nenehno vzdrževati in ga delati. Vsak dan znova in znova. Uspeh ne pride čez noč, potrebnega je mnogo truda in vložene energije. In če energijo tratimo za misli o preteklosti ali sanjanju o prihodnosti, ne bomo našli dovolj moči in volje za delovanje, ki pa nas edino potiska naprej. 
N: Upam da ste si to zapisali, si lahko pogledate oddajo…
P: Še dva imava
N: Še dva? Izvoliš
P: Naredi vsak dan nekaj, da svoj cilj dosežeš in nikoli ne odnehaj.
N : Sliši se preprosto, ampak ni tako.
P: To so majhni koraki, ampak če vsak dan narediš nekaj malega, s tem povečuješ svojo pozitivno naravnanost.
N: In še zadnji
P: Sanjaj velike sanje, razmišljaj o velikih stvareh in delaj velike stvari. Kot da ti je vsak dan zadnji in želiš še nekaj narediti zase, za svet in svoje okolje.
N: Tako si lepo zaključila, da ne vem kaj naj dodam. Pozitivno bom razmišljanja in se veselila srečanja čez teden dni. Eto, to je eno takšno razmišljanje. Ne bomo žalostni, ker je našo druženje pri koncu, ampak bomo veseli, ker nas bo Petra čez teden dni ponovno razvajala. Za zaključek bova pripravili oddajo z vprašanji gledalcev in gledalk, tako da – še imate priložnost da izkoristite zadnji teden. 

Pišite, vprašajte. Petro pa bomo prosili za odgovore. Si za? Seveda. Hvala za danes in do torka lep pozdrav.

Tako, to je bil prepis oddaje z dodatki. To oddajo, kot tudi druge si lahko pogledate na Oddaja za zdravje. Vabljeni k ogledu, všečkanju strani in kakšni pozitivni oceni 😉

0 responses on "Moč pozitivnega razmišljanja"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel