• V košarici ni izdelkov.

Priučeni vzorci obnašanja

Sedim pred oknom in opazujem dva orla, kako krožita v daljavi. Medtem ko opazujem njun let ne morem kaj, da ju ne občudujem. Tako elegantno jadrata na zračnih tokovih, navidezno brez napora in v moji percepciji – srečna. Ker lahko letita. 

Vendar moja percepcija realnosti najverjetneje ni enaka njuni realnosti. Morda že več dni nista ulovila hrane in jima štejejo zadnje minute. Morda si želita več mišk in zajčkov. In to popelje moje misli k ljudem. Trenutna karantena je pokazala različne modele sveta, v katerih ljudje živijo in njihove vzorce obnašanja.

Nekateri so optimistični, drugi jezni, večino je strah – nekatere prihodnosti, finančnega preživetja, druge bolezni, tretje biti sami s seboj. 

Zunanja okoliščina je za vse enaka. Vsi izkušamo enako, a vsakdo drugače doživlja realnost, v kateri smo se znašli. 

Na svoje življenje gledamo skozi okvir, ki ga gradimo od rojstva naprej. Še preden smo znali govoriti, smo se naučili odzivati se na mamino obnašanje, kajti od nje smo bili odvisni. Naučili smo se, kako reagirati, kako delovati…, vse v želji, da bi bile naše želje uslišane. In na tak način se še sedaj odzivate in najverjetneje se tega niti ne zavedate. Jaz sem se začela svojih vzorcev obnašanja zavedati komaj, ko sem začela pospešeno delati na sebi. Predtem sem se mnogokrat slabo počutila, ker sem delovala iz nezavednih vzorcev. Trma, pasivna agresija, žalost so bile moje stalnice. So bile dobre? V preveč primerih ne, saj so mi prinesle kontra učinek, kot sem želela. 

Kako se torej osvoboditi?

Razmislite o svojem obnašanju, ko ste izvedeli, da boste morali ostati v karanteni…

1. si bil jezen? Če da – kaj si želel doseči? Komu kljubovati? 
Si v otroštvu z jezo izsiljeval starše, da so ti ugodili? To je reakcija iz uporniškega otroka. 

2. si se smilila sama sebi? Občutila brezup? S tem preigravaš svoje obnašanje iz otroštva, ker si ugotovila, da kadar si žalostna ali “uboga”, te starši prej objamejo ali ti ugodijo, kot kadar si jezna. S tem svojim obnašanjem kličeš na pomoč negujočega starša, ki te bo rešil. 

3. si si rekla – takšno je stanje in iz njega bom potegnila najboljše?
Čestitam, reagirala si kot zdrava, odrasla oseba. 

Kadar razumemo svoje vzorce obnašanja, lahko prej izplavamo iz njih in naredimo to, kar je za nas najboljše in ne to, česar smo navajeni. Jaz sem znotraj sebe rada čutila nemoč in upala, da se bo nekje prikazal nekdo, ki me bo rešil. Na zunaj sem se pa delala močno, kot da nikogar ne potrebujem in bila zmeraj znova razočarana, ker moji bližnji niso prepoznali klica na pomoč. Zveni znano? Vsaj zadnji del – razočaranje, ker drugi ne prepoznajo resničnega problema?

Takšni vzorci so neproduktovini, saj nas pustijo v čakanju. Ali v žalosti, v jezi, ali v razočaranju. Naše vrednote so kršene in občutimo neprijetne občutke. Ti se lahko vlečejo ure, pri nekaterih celo mesece. Prej, kot jih prepoznate in se vrnete v ego stanje Odraslega, prej lahko začnete konstruktivno reševati izziv oziroma situacijo v kateri ste. To pomeni, da pustite na strani naučeno obnašanje. Še zmeraj ste lahko razočarani / jezni / žalostni / srečni – adekvatno situaciji, v kateri ste. Razlika je ta, da sami izberete kako se boste obnašali, kako boste reagirali na dogodek. 

Pomembnost analize obnašanja

Zato analizirajte svoje obnašanje, mišljenje in občutke, ki ste jih doživljali, ko ste izvedeli za pandemijo in karanteno. Ozavestite svoje vzorce in naslednjič boste lahko prej izplavali iz njih. 
Malo se poigrajte, naj ne bo vse preveč resno... Svojemu notranjemu kritiku ali prestrašeni punčki lahko nadanete vzdevke in kadar boste zaznali misli tipa: “Joj, kaj pa sedaj? Mene je strah. Zakaj se mi to dogaja?...” lahko rečete – “Aha, to govori prestrašena Žuža (poimenujete ta svoj aspekt).”, ali pa kadar slišite, da se kritizirate: “Ničesar ne narediš prav! Zmeraj morava iti skozi enake napake. Kako si ne moreš zapomniti tako enostavne stvari?!?” lahko sami sebi rečete – “Aha, Mici se je oglasila” se nasmejete in nato realno ocenite situacijo. 

Petra Kmetec life coaching

Znotraj nas živi na tisoče likov, ki smo jih “nabrali, povzeli” tekom življenja. Te vloge preigravamo glede na situacijo v kateri smo. Nekatere situacije nas ponesejo v določeno otroško doživljanje (temu rečemo, da gremo v regresijo) in se obnašamo, kot da smo stari pet let (starost, v kateri smo doživeli ta dogodek). Nekatere situacije nas ponesejo v drug aspekt, kjer prevzamemo starševsko vlogo in se obnašamo, kot se je tista avtoritativna oseba takrat. 

Cilj je,da se obnašamo primerno situaciji in to poskušamo pri Transakcijski analizi tudi doseči. Tako se izognemo marsikateri nevšečnosti ali nerazumljenosti. 

Poznavanje različnih vlog je lahko zelo koristno. Ko prepoznate pri drugih kakšno vlogo igrajo, se lahko odzovete na primeren način in s tem preprečite konflikte, ki vodijo v razdor. Če bi bil en orel jezen na drugega in bi ga med lovom na miško napadal, bi ostala oba lačna. Ne izvajajte pasivne agresije ter se izognite nezdravemu načinu izražanja svojih občutkov. Če ste jezni / užaljeni / prizadeti…, to povejte in skomunicirate. Iz Odraslega. 

Življenje je lahko lepo. Ko se rešite vseh “Mick”, ki vam grenijo misli in “Žuž”, ki vam jemljejo moč, lahko zacvetite. Takrat prevzamete ves svoj potencial in lahko uživate v trenutku. Takrat znate planirati in ta plan tudi izvesti. 

Splača se investirati nekaj časa in energije in pri sebi odkriti ter spremeniti tiste vzorce obnašanja, ki vas omejujejo, da živite tako, kot želite. Nekateri vzorci se bodo razblinili, takoj, ko jih boste prepoznali in videli, da vam ne služijo več. Drugi bodo bolj trdovratni in bodo od vas zahtevali več energije in doslednosti. 

Pri tem vam lahko pomagam. Lažje je, kadar vas nekdo vodi. Imejte čudovit dan, jaz pa grem dalje občudovat orla, ki mi vlivata upanje v svobodo gibanja.
 

Petra Kmetec
Mentorica za osebnostno rast, Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach

0 responses on "Priučeni vzorci obnašanja"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel