• V košarici ni izdelkov.

Potencial – iluzija sodobnega sveta ali resničnost?

Vsi želimo odkriti svoj potencial, smisel življenja, saj nas iz vseh strani nenehno bombardirajo, da je življenje več od tega, kot da se učimo, hodimo v službe, plačujemo položnice in umremo. Popolnoma se strinjam, da ima vsak človek svoj potencial. Ne strinjam se pa s tem, da ima človek v življenju samo en potencial.

Verjetno vsakogar veseli več stvari hkrati – če vas veseli samo ena (in to ni gledanje najljubše serije na TV), potem ste našli svoje poslanstvo. Bravo!

Za vse nas ostale, ki pa imamo pred seboj širok nabor aktivnosti, ki nas veselijo in se sprašujemo kaj je tisto, kar nam lahko prinese uspeh v življenju, je pa to malo večja uganka.

Moje mnenje je, da lahko iz vsake stvari ustvarimo tisti pravi potencial, če jo le izmojstrimo. Kadar vztrajamo, se učimo, izpopolnjujemo, vložimo ogromno ur dela in napora. In važno je, da ne obupamo.
P.s. O tem tudi piše dr. Viktor Frankl v knjigi Man’s search for meaning…

Sedanja družba je nastavljena tako, da se mladina sploh ne potrudi več. Imajo idejo, da bi radi nekaj dosegli, ko pa pridejo do prvega izziva, vržejo puško v koruzo in rečejo – to ni zame. Če bi bilo to moje poslanstvo, bi mi šlo to z lahkoto. Pa ni tako, dragi ljubčki… Za mojstrstvo se je potrebno potruditi. Nihče ni bil kar čez noč mojster v kvantni fiziki ali top dizajner. To je iluzija, ki nam jo mediji dan danes množično vsiljujejo.

Zakaj me to skrbi? Ker sem naletela na podatke, da se je stopnja samomora mladih, starih med 15-24 let dvignila od leta 1950 za 200%! To je pa že alarmantno, se vam ne zdi?  In zakaj? Ker nas obkroža prepričanje, da smo posebni, da je vsakdo izmed nas zmožen popolnoma vsega, potrebno si je samo želeti in vsi bomo živeli v vilah ob morju in imeli najboljše službe, ostali se nam bodo klanjali, ker smo tako izjemni. Pa nismo. Ne instant.

Vsak posameznik je unikat, verjetno imamo tudi vsi pred-dispozicijo, da lahko uspemo, pozabijo pa povedati, da se uspeh ne zgodi čez noč in da je potrebno zanj garati.

Mladina posluša zgodbe o uspehu – kako je uspel Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett in še bi jih lahko našteli – nihče pa ne pove, da so bili ti ljudje predani svojemu delu. Niso se samo usedli za mizo, napisali par vrstic, meditirali na napisano in obogateli.

Zgodbe o uspehu ne nastanejo s sanjami in gledanjem Hollywoodskih filmov. 

Nastanejo, kadar nas sanje ženejo naprej, ženejo v delovanje, v odkrivanje novih poti, novih možnosti. Ne, ne gre vedno zlahka, včasih nas okolica potolče, nam da vedeti, da nima smisla, da tvoje ideje nimajo prihodnosti. Ampak če verjameš vanje, boš našel način, da jih spraviš na svetlo.

Vzemite za primer J.K.Rowling – zagotovo je vsem agencijam, ki jim je poslala v predogled knjigo žal da so jo zavrnili. Vendar ni nehala. Poizkušala je nove poti in uspelo ji je.

Dojenčki tudi ne shodijo ob prvem poskusu, pa je človek ustvarjen za hojo. To imamo v genih. Vendar, če bi dojenček razmišljal kot povprečen odrasel človek, bi se poskusil 2-3x postaviti na noge in bi odnehal, ko ne bi takoj uspel ter nato celo svoje življenje govoril da hoja ni za njega, saj je poskusil in da to ni to. Seveda vsi vemo, da je.

Torej? Izmojstrimo se!

Če želite biti res dobri v nečem, posvetite temu svoje življenje. Študije so pokazale, da zgolj s talentom ne prideš do mojstrstva. Morda se lažje lotiš učenja, vendar brez ur in ur prakse ter delovanja v tej smeri, ni talent tisti, ki odloča o končni zmagi. Mojstrstvo dosežete, ko oddelate vsaj 10.000 ur. Ste si že izračunali? Če vsak dan posvetite svoji strasti tri ure, boste potrebovali malo manj kot 10 let, da dosežete naziv mojstra. Ne gre čez noč, a ne? 🙂

Izberite svoj potencial, svojo strast in jo izpilite! Ne pustite si podreti svojih sanj zaradi par izzivov, ki stojijo pred vami. Vložite v svoje delovanje ljubezen, srčnost in predvsem predanost. In ne obupajte.

0 responses on "Potencial – iluzija sodobnega sveta ali resničnost?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel