• V košarici ni izdelkov.

Ko ti tvoje obnašanje ni všeč

Se ob določenih ljudeh vedeš tako, da si nisi všeč?

Potem je čas, da začneš opazovati svoje vedenje kot znanstvenik v laboratoriju. 

 • Kdaj?
 • Zmeraj ali so posebne okoliščine?
 • Kako se počutim, da se začnem vesti na takšen način?
 • Čutim, da se moram tako odzvati na obnašanje xy osebe?
 • Kaj je to, kar me žene?

Vsakdo izmed nas ima svoje sprožilce vedenja. Nasmeh na obrazu osebe, s katero se pogovarjamo (v kolikor je iskren) v nas vzbuja toplino in odzovemo se na prijateljski način. Kadar se ob kom počutimo ogroženo, se vklopi naš obrambni mehanizem in naše vedenje je popolnoma drugačno (morda je prisotna samo lahkota – spomni se reklame za Snikers ;).

To, kar v meni vzbudi obrambne mehanizme, v nekom drugem vzbuja drugačno vedenje, morda celo prijetnost. Reagiramo glede na svoj model sveta. Model sveta so vse izkušnje, vsi spomini, vso naučeno obnašanje, vzorci razmišljanja in ideje o sebi. Lahko bi rekli, da so prstni odtis človeške notranjosti, zbirke vedenjskih vzorcev, razmišljanj in predstav o svetu. 

V kolikor želiš spremeniti svoj odziv na določeno situacijo ali človeka, se moraš najprej začeti zavedati kaj je tisti sprožilec, ki spodbudi določeno obnašanje, ki ti ni všeč. 

Sprožilci vedenja

Direktni in indirektni sprožilci*

Nekateri sprožilci so direktni. Ti imajo neposreden vpliv na naše obnašanje. Kadar vidimo, da se nam nekdo približuje in opazimo, da nas ni zaznal- se umaknemo da se izognemo trčenju. Kadar vidimo na semaforju rdečo luč, se ustavimo. Kadar nas nekdo lepo pozdravi, pozdravimo nazaj. 

Drugi sprožilci so indirektni. Na te se odzovemo posredno in se jih velikokrat niti ne zavedamo. Na televiziji vidiš reklamo za sladoled in zaželiš si nekaj sladkega. Ali pa se s prijateljico pogovarjata o njeni mami in ti pove, kako je bolna in da ji je žal, ker nista bolj povezani in takoj ko se poslovita, pokličeš svojo mamo.

Notranji in zunanji sprožilci*

Zunanji sprožilci so plod okolja, v katerem se nahajamo, medtem ko so notranji sprožilci plod misli, občutkov in čustev. 

Zavedni in nezavedni sprožilci*

Kot že ime samo pove, jih delimo na tiste, ki se jih zavedamo in na tiste, ki jih nimamo v polju zavedanja. V knjigi Triggers je Marshall Goldsmith lepo prikazal primer vremena: Ljudje se ne zavedajo pomena vremena na svoje počutje. So mnogo srečnejši ob lepem vremenu, kot ob turobnih, deževnih, meglenih dneh. To je nezavedni sprožilec vedenja. 

Zavedni sprožilec je, kadar želite narediti požirek čaja in ugotovite, da je prevroč, ter hitro odložite skodelico. 

Petra Kmetec life coaching

Pričakujoč in nepričakujoč sprožilec*

Pričakovani sprožilci so tisti, ki jih pričakujemo. Kadar se približuje novo leto, pričakujemo zabave in bolj sproščeno ozračje. In ko slišimo božične pesmi, vemo, da smo že skoraj tam in nariče se nam nasmeh na obraz. 
Nepričakovani sprožilec vedenja je obisk pri zdravniku, ki ti pove, da imaš bolezen pljuč in po 20 letih govorjenja, da boš prenehala kaditi to res storiš. 

Sprožilci so lahko vpodbudni ali takšni, ki jemljejo voljo*

Vzpodbudni sprožilci nas vzpodbujajo. Primer za to je pohvala dela, ki smo ga opravili. To nam da motivacijo za nadaljevanje, morda se naslednjič še bolj potrudimo. 
Zavirajoči sprožilci od nas zahtevajo spremembo vedenja. Recimo, da si na predavanju in se spozabiš ter se začneš glasno pogovarjati s sosedo. Predavatelj te opozori in ti se ponovno osredotočiš na poslušanje. 

Poznamo produktivne in neproduktivne sprožilce*

Produktivni sprožilci so tisti, ki nas vodijo v željeno smer. So tisti, zaradi katerih postajamo boljši ljudje in zaradi katerih dosežemo to, kar si želimo. Teh želiš čimveč v svojem življenju in sama lahko postaneš pobudnica svojih sprememb.

Neproduktivni sprožilci nas od tega odvračajo. V mojem primeru je neproduktiven sprožilec telefon, saj v meni sproža potrebo po preverjanju novosti (pošta, sporočila, dogajanje na socialnih omrežjih). Daje mi trenutno zadovoljstvo, vendar me odvrača od dolgoročnih ciljev. Zato ga, kadar se le spomnim, odložim daleč izven vidnega polja. 

Včasih nas kratkoročne zadovoljitve oropajo dolgoročnih zadovoljstev. Morda varčuješ za nakup stanovanja, vendar te premamijo novi čevlji ali torbica. Oboje je mamljivo, vendar te navdaja z dvomom. Se splača? Kaj mi je bolj pomembno? Kratkoročno zadovoljstvo ali dolgoročni napredek?

Pomen sprožilca

Sprožilec je tisti, ki tvojim možganom pove, katero zanko navade ubrati. Gre za večkrat ponovljeno zanko obnašanja, ki prinaša nagrado. To je lahko umivanje zob ali navada, da se nasmeješ, kadar srečaš nekoga, ki ga poznaš. Vse so priučena vedenja, o katerih ne razmišljamo, vendar jih nekaj v nas sproži. 

Sprožilec je tisti, ki usmerja tvoje obnašanje. Če želiš izvedeti več o kreiranju navad in o sprožilcih, ter kako prepisati in spremeniti navade, ti priporočam v branje knjigo Moč navade, Charles Duhigg. Mene je navdušila in sedaj drugače gledam na svoje možgane. Pravzaprav jih občudujem, so resnična mojstrovina narave. 

Ko ti tvoje obnašanje ni všeč…

In smo ponovno na začetku. Kadar ti tvoje obnašanje ni všeč, se vprašaj kateri sprožilec se sproži v tebi ob prisotnosti tega človeka? 

Vprašaj se :

 • Ali si pripravljena investirati svoj čas, svojo energijo in voljo v spremembo?
 • Razmisli o svojih opcijah.
 • Kako se počutiš, ko je ta človek v prostoru?
 • Katere tvoje vrednote krši?
 • Se lahko do nje(-ga) obnašaš kot odrasla in odgovorna oseba?
 • Kaj lahko ti storiš, da je vajin odnos boljši?
Petra Kmetec life coaching

Z nekaterimi ljudmi nismo na isti valovni dolžini. Kadar moramo z njimi sodelovati na projektu ali so del družine, je dobro, da znotraj sebe najdemo moč in (p)ostanemo najboljša verzija Sebe.

Sedaj boš rekla – zakaj bi se jaz spreminjala? Naj se on(-a) spremeni… 

Vedi, da si ti odgovorna samo zase. Ko boš nastopala kot odgovorna in odrasla oseba, se obnašala fer in sprejela drugo osebo takšno kot je (in ne takšno, kot si predstavljaš da bi morala biti), se bo vajin odnos spremenil. 

Prevzami odgovornost in se opraviči za svoj del preteklih nesporazumov. Postani boljša oseba. To ne pomeni, da prevzameš nase vso delo ali se podrediš. Nikakor! To pomeni, da se potrudiš po svojih najboljših močeh in da spremeniš sebe znotraj tega odnosa. 

Na začetku verjetno ne bo lahko. Vendar ti lahko uspe. 

Vsak dan se vprašaj “Ali sem se maksimalno potrudila, da sem bila do te osebe fer in sem boljša kot včeraj?

Čez čas boš opazila razliko. Morda bo potrebno vztrajati na tem tudi 10 mesecev. Ne popusti. Začela boš oddajati drugačno energijo – tvoja telesna drža, mimika obraza in barva glasu bodo drugačni. In oseba na drugi strani bo to zaznala in se začela odzivati na tvoje spremembe. 

Če mi ne verjameš, naredi test – en dan se doma obnašaj, kot se obnašaš ob tej osebi. Opazuj reakcijo domačih – so te veseli takšne? Iščejo s teboj stik? So veseli in nasmejani kljub tvoji nejevolji? 

Verjetno se bo vsak umaknil vase in morda bo celo zavrelo. 

Naslednji dan se pa obnašaj kot prvi dan svoje zaljubljenosti. Nasmejana, vesela vseh okolisebe. Zgovorna in pripravljena pomagati. Ponovno opazuj reakcijo na svoje vedenje – so kaj bolj sproščeni kot včeraj? Bolj odprti? 

Jaz zase vem, da kadar sem sama slabe volje in ne polagam pozornosti na svojo mimiko – takrat se ljudje name odzivajo dosti bolj zaprto in hladno, kot kadar sem dobre volje. 

Torej sem tudi jaz sprožilec vedenja drugih ljudi. Če pogledaš iz tega kota, ti postane vse takoj jasno. Bolj, kot bom jaz OK do nekoga, manj bom v tej osebi sprožala negativne odzive nase. 

Kadar je v igri dolgoročno sodelovanje, si bom prizadevala, da sem najboljša verzija sebe, saj bom takšna v ljudeh sprožala boljše vedenjske vzorce. 

Petra Kmetec life coaching

Želim, da postaneš najboljša verzija sebe in s svojim vzgledom odpiraš srca ljudem, ki nimajo tega znanja, kot ga imaš sedaj ti. 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, Mentorica za osebnostni uspeh, NLP praktik, Life coach

Viri:

0 responses on "Ko ti tvoje obnašanje ni všeč"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel