• V košarici ni izdelkov.

Utrujeni? Želite premagati ta začaran krog?

Premagajmo utrujenost

Si želite imeti več energije? Se vam sredi dneva zdi, kot da se vam je izpraznila baterija? Se zjutraj zbudite in ste enako utrujeni kot zvečer, ko ste šli spat? Če da, berite dalje, dala vam bom nekaj nasvetov, kaj lahko sami naredite, da vam bo bolje.

Poznam ogromno ljudi, ki so neprestano utrujeni, gredo k zdravniku, naredijo vse preiskave in je fizično z njimi vse v redu. Tudi sama sem včasih med njimi, na srečo vedno redkeje. Dejstvo je, da nas naš vsakdanjik kar precej izčrpa, nato pa dodajte še nezdrave prehrambne in gibalne navade ter stres in zadeli ste dobitno kombinacijo za izčrpanost.

Zbrala sem nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali k vitalnosti:

Prenehajte uživati kofein

Kofein (kava in drugi kofeinski napitki) vam trenutno dvignejo nivo energije, vendar ker se vežejo na enake receptorje kot kortizol (hormon stresa) in telo s časoma ‘’spijejo’’. Predstavljajte si to, kot da vzamete kredit za nov avto. Enkrat ga je treba odplačati. Če pa čez en teden vzamete novega in novega, se bodo dolgovi tako nakopičili, da boste kmalu zabredli v resne težave. Tako je s kofeinom. Pokuri še zadnje rezerve v telesu in če telesu ne priskrbite počitka in snovi za regeneracijo, bodo rezerve pošle in primorani boste počivati.

Kava je sicer v majhnih količinah lahko zdravilna, posebej če imate nizek pritisk. Zmerne doze so cca 1-3 skodelice kave na dan, odvisno kako dobro jo lahko vaše telo presnavlja. Kadar pa brez nje zjutraj ne zmorete odpreti oči, vam je to očiten znak, da ste svoje telo izčrpali preko vsake meje in da nujno potrebujete kavni detox (ne uživanje kave in napitkov s kofeinom ali drugimi poživili) za vsaj 21 dni, da se vaše telo prečisti.

Prenehanje pitja kave je lahko zelo boleče. Mene zmeraj spremljajo glavoboli, ki so se ob zadnjem detoxu znižali iz treh na zgolj en dan. Morda boste tudi občutili nekaj več utrujenosti, vendar bo to kmalu preteklost in sami sebi se boste čudili od kod vam toliko energije. Pa tudi spali boste bolje.

Kontrolirajte nivo stresa

Prekomeren stres je vzrok, da se telo ne zmore čez noč regenerirati v tolikšni meri, kot bi to bilo potrebno. 

Naredite inventuro svojega življenja. Poglejte katera področja vašega življenja vam prinašajo največ stresa in naredite nekaj, da jih izboljšate ali vsaj ublažite stres, ki ste mu izpostavljeni.
Najboljša protiutež stresu je radost.

Vzdržujte ustrezno spalno disciplino

To pomeni, da date sami sebi zvečer možnost, da se popolnoma umirite, preden greste spat. Vsaj dve uri pred spanjem ugasnite televizijo; na računalnik, telefon ali tablico si pa namestite filter modre svetlobe, če že ne morete brez njih.

V posteljo pojdite samo kadar greste spati ali pa izvajati intimne posteljne aktivnosti. Postelja ni prostor za delo, niti za hranjenje, temveč samo za spanje! Kadar delate v postelji vse ostalo, so vaši možgani zmedeni in ne vedo ali vas naj vodijo v spanec ali v razmišljanje.V spalnici ugasnite vse vire svetlobe, če imate možnost, odstranite televizijo in polnite elektronske naprave v sosednji sobi.

Prevetrite prehrano

Morda ste utrujeni, ker jeste monotono hrano, ki ne vsebuje dosti mikrohranil, ki jih vaše telo potrebuje za svoje optimalno delovanje. Tudi če je to izven vašega običajnega prehranjevalnega režima, se naučite jesti več zelenjave in raznovrstne hrane. Začnite postopoma, da se navadite na njo in spremembe v počutju bodo kar hitro vidne. Morda imate na kakšno vrsto hrane intoleranco, ki vam povzroča težave in niti ne veste, da jo imate. Takšni možni sklopi hrane so izdelki z glutenom, mlečni izdelki, jajca, oreščki,.. Kako se prepričati ali imate intoleranco ali ne? Dajte cel sklop živil, ki vsebujejo določeno sestavino stran za vsaj en mesec in po enem mesecu začnite te sestavine počasi eno po eno dodajati (vsaj tri dni zapored eno živilo – na primer mleko – ne naenkrat dodati mleka, jogurta in sira, temveč prve tri dni mleko, nato naslednje tri dni sir in mleka ne in tako naprej). V kolikor imate na katero izmed testiranih živil intoleranco, boste kar hitro opazili simptome, ki so pri vsakem posamezniku drugačni. Po nekaterih vas začne črvičit po črevesju, drugi napnejo, zaprejo, povzročijo drisko, dobite ‘’brain fog’’, slabo spite, vas boli glava, dobite izpuščaje ali mozolje na koži,… Simptomov je ogromno in ker smo vsi drugačni in v našem črevesju živijo kolonije bakterij, ki so nam edinstvene, je težko napovedati kakšne simptome boste dobili. Spremljajte se in zagotovo jih boste opazili. 

Gibajte se – dnevno

Kadar se počutite izjemno utrujeni, se je težko pripraviti h gibanju. Verjemite, da to še kako dobro vem. Vendar kadar se kljub utrujenosti spravimo ven, se nato mnogo bolje počutimo, saj poženemo energijo po telesu.

Kadar ste resnično utrujeni, posezite po bolj nežnih treningih, kot so sprehod, počasen tek, kolesarjenje, joga ali pilates, plavanje, raztezanje. Priporočam kratke, intervalne treninge, kjer se v 45 minutah dodobra preznojite in naredite še vaje za moč telesa.

Vsakodnevno gibanje nam priskrbi kondicijo, ki nam prav pride tudi pri delu, saj imamo več energije in moči za kakšno dodatno uro, ki jo moramo oddelati.
Večina delovnih mest je sedečih in takrat je še posebej pomembno, da se vmes gibate. Vstanite se vsako uro in se vsaj za 5 minut razgibajte. Tecite po stopnicah, naredite nekaj počepov ali poskokov če imate to možnost in mnogo lažje boste preživeli dan, pa še bolj sveže se boste počutili konec dneva.

Ne nagrajujte se, ker ste utrujeni

Mnogi ljudje se nezavedno nagradijo, kadar so utrujeni in s tem učijo možgane da je dobro, kadar so utrujeni.

Se vem je že prižgala rdeča lučka?
Kaj pomeni nagraditi se? Kadar smo utrujeni, radi posežemo po nezdravi hrani, na primer po čokoladi ali čem mestnem, saj nam da energijo. Druga priljubljena opcija je, da nehamo delati in gremo malo poležat na kauč ali pogledat kakšno serijo na TV, nekateri spijejo kakšen kozarček, začno brskati po internetu in podobno.

Ljudje smo po naravi lena bitja in v sebi imamo zapise, da je dobro jesti in ležati cel ljubi dan. Kadar nagrajujete utrujenost, po nesreči krepite to stanje in utrujenost se s časom še povečuje.

Kaj lahko naredite? Naslednjič, ko boste utrujeni, namesto da pojeste kakšno tolažilno hrano ali se zleknete pred tv, pojdite na sprehod ali vsaj na svež zrak in se na nek način zamotite. Ne nagrajujte se za to, ker ste utrujeni, ter prekinite ta začaran krog. Zmorete! 

Privoščite si mini počitnice

To je lahko vse od večernega namakanja v bani za konec tedna, do tega da greste na kratek vikend oddih vsake toliko časa, medtem ko komaj čakate na dopust.

Privoščite si kosilo v parku na soncu in svežem zraku. Pomembno je, da si vsake toliko privoščite počitek in da prekinete dnevno rutino.

Važno je, da doživite spremembo okolja, če ste pa nenehno na poti, pa uživajte v domačem okolju z sebi ljubimi osebami. 

Dvignite energijo z afirmacijami in binauralnimi toni

Uporabljajte pozitivne izreke, ki vam pomagajo narediti začrtano. Kadar se znajdete v ciklu utrujenosti, lahko uporabite binauralne tone za fokus in energijo in verjemite, da bodo vaši možgančki dobili kar nekaj dodatnih konjev moči 😉

Vsi si želimo imeti neomejene vire energije in biti neprestano na višku svojih moči. Telo se da na določen način modificirati, morate pa ga res dobro poznati. Bodite mini znanstvenik in eksperimentirajte s prehrano, poskusite s stres managementom in meditacijami, bodite odprti za nove stvari, ki vam lahko pomagajo. 

 

Petra Kmetec
Specializantka Transakcijske analize, NLP praktik, Life coach, vodja meditacijskega portala Vdihni.si

0 responses on "Utrujeni? Želite premagati ta začaran krog?"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel